Je kunt online reserveren via de agenda op onze website. Aan boord kan er betaald worden, dat kan contant of per pin. Voor de avondtochten met live-muziek op de Vrijbuiter geldt dat kaartjes van tevoren online geboekt worden.

We hebben de veelgestelde vragen op een rijtje gezet.

 • Gaat de zeiltocht bij alle weersomstandigheden door?
  Bij een windkracht boven de windkracht 6 zijn wij genoodzaakt de zeiltocht te annuleren. De schipper beslist of het verantwoord is om uit te varen en zal de gasten op de hoogte brengen als de tocht geannuleerd wordt. Regen is voor ons geen slecht weer.
 • Wat houd een vrachtzeiltocht in?
  De Vrijbuiter vaart enkele keren per jaar oude beurtvaartroutes met vracht en gasten. Vroeger werden er suikerbieten vervoerd van bijvoorbeeld Zierikzee naar Middelburg of Rotterdam, nu vervoert de Vrijbuiter o.a. tarwe van Zierikzee naar Puttershoek. Als je meezeilt ervaar je deze traditionele manier van vrachtvervoer, kan je helpen laden en lossen en leer je over de oude beurtvaart en over de het duurzame zeilschip de Vrijbuiter: dit meer dan 120 jaar oude zeilschip is het eerste charterschip in Nederland met een elektromotor. *Vrachtzeiltochten duren vaak meerdere dagen, je kunt één of meerdere dagen meezeilen. Wanneer je meerdere dagen meezeilt kan je aan boord overnachten, de overnachting is dan bij de prijs inbegrepen. De Vrijbuiter heeft 3 hutten voor twee personen en 2 hutten voor zes personen. Er kunnen dus in totaal 18 gasten aan boord overnachten. *Je kunt je eigen eten en drinken meebrengen aan boord. Drankjes zijn ook aan boord te koop. Vaak wordt er samen gekookt en gegeten bij vrachtexpedities. *Bij een vrachtzeiltocht is er vaak een andere afstaphaven dan opstaphaven. Als je je auto bij de opstaphaven hebt geparkeerd, kan je met het openbaar vervoer terug reizen naar je auto.
 • Is er eten en drinken aan boord te krijgen?
  Je kunt aan boord drankjes kopen en kleine snacks. Er is koffie, thee, frisdranken, wijn en bier te krijgen. De kleine snacks zijn bijvoorbeeld zakjes chips en chocola. Het aanbod varieert per schip, zo is alles op de Vrijbuiter zo veel mogelijk biologisch en/of lokaal. Je bent ook welkom om zelf drinken en eten mee te brengen aan boord.
 • Kan ik zeeziek worden aan boord?
  Zeeziekte komt aan boord van de schepen nauwelijks voor. Het zijn stabiele brede schepen en we varen op de Oosterschelde of andere binnenwateren, niet op zee.
 • Wat doet de schipper in de winter?
  In de winter plegen we groot onderhoud aan de schepen, regelen we de jaarlijkse keuringen en verhuren we ons als schipper in de binnenvaart of op zee-zeilschepen.
 • Kan ik een zitplek reserveren aan boord?
  We werken niet met gereserveerde plaatsen aan boord, het is kleinschalig en de ervaring leert dat gedurende een vaart de gasten zich regelmatig verplaatsen. Iedereen kan wel ergens zitten.
 • Zijn de schepen rolstoeltoegankelijk?
  Het zijn historische schepen en die zijn niet ingericht op rolstoelen, maar we staan er zeker open voor. Informeer vooraf bij de schipper of het mogelijk is. Niet iedere rolstoelgebruiker heeft dezelfde behoeften en we denken graag mee.
 • Mag ik zelf eten en drinken meebrengen aan boord?
  Jazeker, je bent vrij om zelf eten en drinken mee te brengen. Koffie, thee, frisdranken, wijn en bier zijn ook aan boord te koop. Evenals kleine snacks zoals zakjes chips of chocola. Het aanbod varieert per schip, zo is alles op de Vrijbuiter zo veel mogelijk biologisch en/of lokaal.
 • Is er een gids aan boord aanwezig?
  Soms staat er bij de vaartocht vermeld dat er een boswachter of gids bij de vaartocht aanwezig is, in dat geval dus wel! Normaal gesproken is er geen gids aanwezig maar de schipper en matroos kunnen u ook van alles over het vaargebied vertellen, dat doen ze graag.
 • Hoeveel mensen gaan er maximaal mee?
  De Scaldis neemt maximaal 33 personen en de Vrijbuiter maximaal 35 personen mee. Het is kleinschalig en dat houden we graag zo.
 • Is er een minimum aantal deelnemers nodig om uit te varen?
  De Scaldis en de Vrijbuiter streven ernaar om minimaal 10 deelnemers aan boord te hebben. Bij mooi rustig weer wordt er ook met minder gasten uitgevaren.
 • Wat voor kleding heb ik nodig aan boord?
  Het is verstandig eraan te denken dat het op het water vaak kouder is dan op de wal. Ook bij een avondtocht kan het kouder zijn aan boord. Afhankelijk van het seizoen is het verstandig een jas mee te nemen. Bij kans op regen is het natuurlijk fijn een regenpak mee te hebben en bij veel zon: Denk aan zonnebrandcrème want op het water verbrand je sneller. En als er nou echt een enorme stortbui overkomt: Je kunt altijd binnen gaan zitten, er zijn warme dranken, spelletjes en tekenspullen voor de kleinste kinderen aan boord.
 • Zijn de schepen gekeurd?
  Jazeker, de schepen zijn volledig gekeurd op veiligheid. Elke twee jaar worden alle onderdelen van de schepen opnieuw gekeurd.

Wij verzoeken u vriendelijk de algemene voorwaarden zorgvuldig door te lezen.

Download de voorwaarden [PDF]