Terneuzen boulevard

Terneuzen

De tofste uitstapjes, attracties en restaurants

Stoere havenstad aan de Westerschelde in Zeeland

Wandelen over de Scheldeboulevard, slenteren door oude straatjes, een kijkje nemen in het schoolmuseum, een bezoek brengen aan het sluizencomplex en lekker genieten van mosselen, oesters en kreeft. In havenstad Terneuzen kom je al snel tijd te kort.

Bezig met laden...

Wandelen door de oude straten van Terneuzen

In 1325 ontstaan als Ter Nose maar tegenwoordig is het gewoon Terneuzen. Het centrum van de stad ligt achter de zeedijk aan de Westerschelde. Er is genoeg te doen in Terneuzen. Je kunt beginnen in het centrum bij Oud-Terneuzen. Een verzameling van oude straatjes en monumentale panden, gebouwd bovenop de oude 16e eeuwse vestingwerken. Het Tuinpad, de Vissteeg en de Kandeelstraat zijn de oudste straatjes van de stad. Een uniek stukje Terneuzen en erg leuk om doorheen te wandelen.

Het Arsenaal; een stevige kazerne gevuld met restaurants en cafés 

Verderop ligt het Arsenaal. Een stevige kazerne waarvan sommige muren bijna vijf meter dik zijn. Oorspronkelijk vormde het arsenaal een onderdeel van het vestingwerk, nu vind je er leuke restaurants en cafés. Ook rondom de Markt vind je witte gevels met verschillende horecagelegenheden. Voor een hapje eten kun je hier en in andere delen van de stad heel goed terecht. Een gasterij, restaurant of brasserie, de keuze is divers en er is in elke prijsklasse wel iets te vinden. 

Bezienswaardigheden Terneuzen

Loop je verder naar de Scheldeboulevard, dan kun je genieten van het uitzicht over de Westerschelde. De grote zeeschepen varen hier vlak achter de zeedijk voorbij. Jaarlijks worden in de zomer op de boulevard beelden geplaatst voor het evenement ‘Beelden op de Scheldeboulevard’. Aan de Nieuwstraat vind je het schoolmuseum. In eerste instantie opgezet door een paar enthousiastelingen, maar inmiddels heeft het een grote collectie leesplankjes, letterdozen, inktpotten, prentenboeken en heel veel oude foto's.

Stad van de Vliegende Hollander

Terneuzen wordt vaak aangeduid als een stoere stad, een verwijzing naar de Vliegende Hollander, het verhaal van een fictief spookschip. Op een dag zou kapitein Willem van der Decken in zeer slecht weer met zijn schip zijn vertrokken op weg naar Oost-Indië. Hij kwam tot aan Kaap de Goede Hoop. De bemanning durfde dit stuk land niet te passeren en protesteerde. De kapitein gooide daarop de stuurman overboord. Voor straf raakte het schip in de macht van de duivel. De kapitein zou voor eeuwig rond moeten blijven varen op zee... 

Fietsen door het Verdronken Land van Saeftinghe

Ook voor de natuurliefhebbers is er voldoende te doen in Terneuzen. Net buiten de stad kun je prachtig fietsen door het 'Verdronken Land van Saeftinghe'. Het is een nat stuk land waar het zoute zeewater en het zoete rivierwater samen het landschap vormen. Het is een echt oerlandschap, aantrekkelijk voor jong en oud. Een deel van het gebied is vrij toegankelijk en onder leiding van een gids kun je ook het andere deel van het gebied bezoeken. Zij kennen het gebied op hun duimpje met de vele diepe geulen en kreken. 

Overnachten in Terneuzen

Wie wil blijven slapen in Terneuzen heeft genoeg keuze. Wordt het een hotel in Terneuzen of toch een vakantiewoning? Verblijf bijvoorbeeld aan de Scheldeboulevard en word wakker met uitzicht op de Westerschelde. Ook in de straatjes van Oud Terneuzen, kun je romantisch overnachten. Er is voor ieder wat wils.