Bezienswaardigheden, Terneuzen

11x bezienswaardigheden in en om Terneuzen

Terneuzen en de omliggende gebieden herbergen een schat aan bezienswaardigheden die je echt een keer gezien moet hebben. Wij doen een kleine greep uit de vele hoogtepunten.

Ervaar Terneuzen | Citymarketing
Editorial
i.s.m Citymarketing Terneuzen
5 min leestijd

1. Watertoren, Axel

Je kunt er bijna niet omheen als je Axel bezoekt: de historische watertoren uit 1936. Met bijna 60 meter hoogte behoort deze blikvanger tot een van de hoogste watertorens in Nederland. Nu open voor publiek, combineert het prachtige industriële architectuur met boeiende tentoonstellingen en activiteiten. Beklim de toren voor een spectaculair uitzicht over Axel en omgeving. Rondom de watertoren ligt een heemtuin. Hier kun je zien wat er gebeurt als je de natuur zijn gang laat gaan. Er is hier een grote variatie aan inheemse kruiden, struiken en bomen ontstaan. 

De watertoren is geopend van mei t/m september en voor groepsbezoeken op afspraak buiten deze periode.

Locatie: Kinderdijk 2, 4571 SX Axel

Watertoren, Axel

2. De Zwartenhoekse Zeesluis, Westdorpe

Combineer een wandel- of fietstocht met een tussenstop bij De Zwartenhoekse Zeesluis in Westdorpe. Deze imposante drie-kokerige zeesluis uit 1789 ligt langs de Theo Middelkamp fietsroute en langs het wandelknooppuntennetwerk. De sluis reguleerde zichzelf door bij vloed de deuren te sluiten onder druk van het buitenwater en bij eb te openen onder druk van het binnenwater. Na jaren van verwaarlozing werd de sluis in 2010 prachtig gerestaureerd, inclusief de fortificatiewerken uit de tijd van Napoleon Bonaparte. De stichting Vrienden Zwartenhoekse Zeesluis zet zich in voor het behoud van de sluis.

Locatie: tussen de Ameliaweg en Gemeenschappelijkeweg

Zwartenhoekse Zeesluis

3. Portaal van Vlaanderen, Terneuzen

In Terneuzen wordt momenteel hard gewerkt aan een bijzonder project dat eind 2024 voltooid zal zijn: de nieuwe zeesluis. Dit wordt een van de grootste zeesluizen ter wereld, die zorgt voor een betere doorstroming van de Westerschelde naar het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Ontdek alles over het sluizencomplex bij het Portaal van Vlaanderen. Bezoek het informatiecentrum of ga mee met een gids en leer alles over de sluizen in Terneuzen.

Locatie: Beneluxweg 101, 4538 AL Terneuzen

4. Oud Terneuzen, Terneuzen

Verborgen in het centrum vind je het historische hart van Terneuzen: Oud Terneuzen. Hier vind je de oudste straten van Terneuzen: Tuinpad, Vissteeg en de Kandeelstraat. Als je hier doorheen wandelt, lijkt het alsof je even in een andere wereld terechtkomt. De smalle steegjes en de oude gebouwen zijn een uniek stukje Terneuzen. Ooit bewoonde huizen en nu het decor voor verschillende horecazaken. Bij mooi weer is het hier goed toeven op de terrassen van de restaurants. Kijk goed om je heen, want je komt onder andere een grote muurschildering en een bronzen beeld van Kaatje van der Decken tegen. Zij was de vrouw van de kapitein van het schip ‘De Vliegende Hollander’. Dit beeld is geplaatst als eerbetoon aan alle Terneuzense vrouwen die hun varende mannen moeten missen.

Locatie: 4531EX, Terneuzen

Oud Terneuzen stadswandeling

5. Scheldeboulevard, Terneuzen

Wandel of fiets over de Scheldeboulevard in Terneuzen en vergaap je aan schepen die voorbij varen. Strijk neer op een bankje en geniet van het uitzicht over de Westerschelde, een van de drukst bevaren rivieren van Europa. Rondom de Scheldeboulevard vind je verschillende permanente kunstwerken die je het hele jaar kunt bewonderen. In de zomermaanden kun je hier nog meer kunst, cartoons en gedichten bewonderen tijdens de Verbeeldingsroute.

Locatie: 4531EJ, Terneuzen

6. Monumenten in Terneuzen

Tijdens een wandeling door Terneuzen kom je verschillende bezienswaardigheden tegen. Wandel vanaf de Scheldeboulevard de Nieuwstraat in en kijk na de bioscoop naar links. Daar vind je de bomvrije Arsenaalkazerne die in 1839 werd gebouwd om Terneuzen te beschermen tijdens de opstand tegen Willem I. De laatste jaren werd het gebouw gebruikt als horecabestemming, maar tegenwoordig is het gesloten. Loop verder naar de Korte Kerkstraat en bewonder de Willibrordustoren. De toren is oorspronkelijk onderdeel van een kerk uit 1915. Deze is in 1969 gesloopt nadat het ernstig was verzakt door de aanleg van de sluizen. In 2020 is de toren gerestaureerd. Vervolg je weg naar de Herengracht waar het beeld van de Vliegende Hollander in het water ligt. Een aandenken aan het bekende verhaal over kapitein Willem van Decken en zijn schip dat in de macht van de duivel kwam en daardoor eeuwig bleef rondvaren.

Locaties:

 • Arsenaalkazerne: Nieuwstraat 31, 4531 CV Terneuzen

 • Wilibrordustoren: Korte Kerkstraat, 4531 CL Terneuzen

 • De Vliegende Hollander: 4531GM, Terneuzen

Terneuzen Vliegende Hollander

7. Stropielekkers, Zaamslag

De inwoners van Zaamslag worden van oudsher ‘Stropielekkers’ genoemd. Het verhaal gaat dat er vroeger een vat met stroop op het dorpsplein stond waar altijd een aantal druppels aan bleven hangen. De inwoners van Zaamslag haalden de druppels met hun vinger eraf om deze vervolgens af te likken. Tegenwoordig staat er een beeld op het dorpsplein te aandenken aan deze anekdote.

Locatie: Plein, 4543 AZ, Zaamslag

Zaamslag

8. Grenspalen in Koewacht

Koewacht is verdeeld over Nederland en België. Als je door het dorp wandelt of fietst kom je ongetwijfeld verschillende grenspalen tegen. Na 1843 werden er in België witte kegelvormige grenspalen geplaatst, elk voorzien van een nummer. Op de Belgische zijde van de paal is de Belgische Leeuw te zien, terwijl aan de Nederlandse zijde de Nederlandse leeuw wordt afgebeeld met een zwaard en pijlen. Het nummeren van de palen begint bij grenspaal nummer 1 bij het Drielandenpunt in Vaals en loopt op tot 369 in Zeeuws-Vlaanderen. Er staan ook vier grijze, Oostenrijkse grenspalen in Koewacht die in 1770 geplaatst zijn toen de Zuidelijke Nederlanden onder de heerschappij van het Oostenrijkse keizerrijk stonden.

Grenspalen, Koewacht

​​9. Miljoenentreinmonument, Sluiskil

Aan het einde van 1944 raakte een trein, vol gestolen goederen van de Duitsers, vast in Sluiskil. De inwoners grepen meteen hun kans en vonden onder andere vee, levensmiddelen, kleding en andere waardevolle spullen. Ter herinnering aan dit bijzondere verhaal uit de Tweede Wereldoorlog staat de Miljoenentrein aan de Isabellastraat in Sluiskil.

Locatie: Groenoord 26-24, 4541 ET Sluiskil

Miljoenentrein Sluiskil

10. De Molenberg, Sas van Gent

Aan de Westdam zie je een deel van een oude molen staan, een bijzonder gezicht zo zonder de molens. Daaronder vind je toegang tot het Onderaards Gangenstelsel, dat ooit onderdeel was van Bolwerk Generaliteit. Dit was een van de zeven bolwerken van Sas van Gent. De inwoners noemde het bolwerk ook wel ‘De Molenberg’. Vroeger diende dit gangenstelsel als opslag en aanvoer voor munitie, tegenwoordig kun je de gangen op afspraak bezoeken.

Locatie: Westdam 7, 4551 GA Sas van Gent

Bolwerk Generaliteit, Molenberg Sas van Gent

11. Fotogenieke beelden

Er zijn in Terneuzen en omgeving meer dan genoeg fotogenieke plekken te vinden. Historische gebouwen, monumenten die herinneren aan vroeger, natuurgebieden die geknipt zijn om te fotograferen. Er zijn twee spots die we je zeker niet willen onthouden, al is het alleen maar omdat je er leuke foto’s van kunt maken. Op het Stadhuisplein van Terneuzen prijken twee grote oranje neuzen naast de letters TER. Dit kunstwerk is een initiatief van de burgers met als doel meer aandacht te genereren voor Terneuzen. In mosseldorp Philippine mag een foto van de bijna twee meter lange mosselschelp niet ontbreken. Na een foto met dit mosselmonument, dat al sinds 1988 in de Kasteelstraat staat, kun je genieten van verse mosselen bij een van de 8 restaurants in Philippine.

Locaties:

 • Beeld TERneuzen: Stadhuis, 4531 ES Terneuzen

 • Mosselmonunment: Kasteelstraat, 4553 AS Philippine

Philippine mossel

Overnachten in Terneuzen en omgeving

Bezig met laden...
Bezig met laden...
  v.a. prijs/nacht
  € 0,-
  Bekijk
  Bezig met laden...
  Bezig met laden...
   v.a. prijs/nacht
   € 0,-
   Bekijk
   Bezig met laden...
   Bezig met laden...
    v.a. prijs/nacht
    € 0,-
    Bekijk
    Bezig met laden...
    Bezig met laden...
     v.a. prijs/nacht
     € 0,-
     Bekijk
     Bezig met laden...
     Bezig met laden...
      v.a. prijs/nacht
      € 0,-
      Bekijk
      Bezig met laden...
      Bezig met laden...
       v.a. prijs/nacht
       € 0,-
       Bekijk
       Bezig met laden...
       Bezig met laden...
        v.a. prijs/nacht
        € 0,-
        Bekijk
        Bezig met laden...
        Bezig met laden...
         v.a. prijs/nacht
         € 0,-
         Bekijk
         Bezig met laden...
         Bezig met laden...
          v.a. prijs/nacht
          € 0,-
          Bekijk
          Bezig met laden...
          Bezig met laden...
           v.a. prijs/nacht
           € 0,-
           Bekijk

           Al het goede van Zeeland in je mailbox?

           Ontvang per mail de leukste overnachten tips, unieke lokale activiteiten en actuele hotspots in heel Zeeland. Schrijf je snel in.

           Winter in Zeeland | Nieuwsbrief