Kunst Terneuzen Scheldeboulevard

Kunst kijken in Zeeuws-Vlaanderen

Kunst is er in Zeeuws-Vlaanderen volop. Er zijn permanente en tijdelijke kunstroutes maar ook kunstwerken die je dagelijks kunt bewonderen in de verschillende plaatsen. Elk beeld heeft zijn verhaal. Tijdelijk, maar wel ieder jaar is in juli en augustus de openluchtexpositie ‘Verbeeldingsroute’ in Terneuzen te zien. Permanente kunst kun je door heel Zeeuws-Vlaanderen bewonderen. In twee West Zeeuws-Vlaamse steden vind je relatief veel kunst op straat. Dat zijn Breskens en Aardenburg. Grote en kleinere kunstwerken staan verspreid over beide stadskernen en ontdek je, zonder een vaste route al wandelend of fietsend. We nemen je in vogelvlucht mee langs de vele kunstwerken in Zeeuws-Vlaanderen maar ga vooral zelf op pad.

Justa
Justa
allyourz redactie
4 min leestijd

Tijdelijke tentoonstelling: ‘Verbeeldingsroute’ Terneuzen

De Scheldeboulevard mag gerust een bijzonder decor genoemd worden als de beelden daar in de zomermaanden staan. De kunstwerken zijn gemaakt uit verschillende materialen, vaak groot, altijd uniek en van de hand van nationaal en internationaal bekende kunstenaars. 


Permanente beeldende kunst op de Scheldeboulevard

Op en om de Scheldeboulevard staat ook permanent beeldende kunst. Het grote bronzen Vesalius Beeld van Thom Puckey en De Brug (waarin we ook een liggende vrouw zien) van Marian van Steenoven staan hier met elk hun eigen verhaal. 

Dat geldt ook voor Uitkijkend van Stef Orti. De Vliegende Hollander van Joeri Stubbe is onlosmakelijk verbonden met de havenstad. Net als Het Tij, Awaiting en De Dijk en het Beeld van Zeeuws-Vlaamse Anny. Ga eropuit en ontdek de beeldende kracht van deze kunstwerken. 

Kunst Zeeuws Vlaanderen

Kunst in Breskens

Vooral langs de kust van Breskens zijn er verschillende kunstwerken te bewonderen. Maak een wandeling vanaf de jachthaven waar je al snel een hoog en opvallend kunstwerk ziet: een stellage met knalrode pinguïns. Midden in het centrum kom je een uit de kluiten gewassen krab, vissenkop en vissenstaart plus sardineblik tegen. Het zijn speeltoestellen dus als je hier met kinderen loopt, blijf dan even staan want ze kunnen er op klimmen en af glijden. De grote vissen in het centrum van de stad trekken de aandacht met hun felle kleuren. Op het Spuiplein staan ze tussen de fonteinen. Voor kinderen is het extra leuk om hier op zonnige dagen lekker lang te spelen. Op het Veerplein, waar het fietsvoetveer aanlegt, staan negen zuilen met vogels die samen De Koningsvrede uitbeelden. Dit beeld is in 2010 door de gemeente overgedragen aan het dorp toen het 500 jaar bestond. Breskens heeft maar liefst 17 kunstwerken die verspreid over de kern staan. Ga op ontdekkingstocht tijdens een bezoek aan dit vissersdorp. 

Aardenburg

De kunst in de oudste stad van Zeeland, Aardenburg, is divers en bijzonder. Wie via de Kaai de stad binnenkomt ziet direct de kikkerfontein wat slaat op haar bijnaam: kikkerstad. De vier waterspuwende kikkers herinneren aan de vier dorpskernen van de voormalige gemeente Aardenburg. Kobus voor Aardenburg, Jannis van Draaibrug, Camiel voor Eede en Gerrit van Sint Kruis. In de Sint Baafskerk van Aardenburg organiseert het Bach comité Aardenburg jaarlijks een uitvoering van de Matthäus Passion. De uitvoering in Aardenburg elk voorjaar heeft grote naamsbekendheid en trekt altijd veel liefhebbers. Als je eind maart in de buurt bent is het de moeite waard om hiervoor een kaartje te reserveren. Het beeld Koor van Bach dat in de Sint Bavostraat in de tuin van de Sint Baafskerk hangt is een eerbetoon aan het Bachcomité Aardenburg. Naast deze drie kunstwerken staan er nog tien andere beelden in deze stad. Aardenburg heeft dus niet alleen een waardevol Romeins verleden maar is ook rijk aan beeldende kunst. 

Aardenburg kunstwerk

Handige informatie

Scheldeboulevard in Terneuzen

In Breskens en Aardenburg kun je overal gratis parkeren. In Breskens ligt een grote parking voor het veerplein. Het centrum ligt op fiets- of loopafstand. In Terneuzen geldt betaald parkeren of moet je een blauwe schijf achter de voorruit van de auto plaatsen. Waar dit van toepassing is staat aangegeven.
Parkeergarage Theater - Westkolkstraat 1, 4531 AV Terneuzen