Festival de Ballade Terneuzen ©

Evenementen in gemeente Terneuzen

De uitagenda van Terneuzen is ieder jaar rijkelijk gevuld met boeiende festivals en evenementen. Uit je dak gaan bij een muziekevenement of verschillende smaken proeven tijdens een foodtruck festival. Hier hoef je je zeker niet te vervelen. Wij zetten de leukste evenementen voor je op een rij. 

Benieuwd naar alle evenementen? Bekijk hier de actuele uitagenda van Zeeland.

Ervaar Terneuzen | Citymarketing
Editorial
i.s.m Citymarketing Terneuzen
4 min leestijd

1. Verbeeldingsroute op de Scheldeboulevard, Terneuzen

In juli en augustus staat de Scheldeboulevard vol met verschillende kunstwerken, gedichten, striptekeningen en meer. De werken zijn gemaakt door nationale en internationale kunstenaars en er wordt elk jaar aandacht gegeven aan verschillende disciplines. Bewonder de beelden wandelend of op de fiets met de Westerschelde op de achtergrond terwijl de imposante schepen langs varen.

2. Mosselfeesten, Philippine

Als je van mosselen houdt, dan mag je de mosselfeesten in Philippine niet missen. In augustus staat dit dorp twee dagen lang in het teken van dit streekproduct. Met een braderie, rommelmarkt en live-muziek is dit een feest voor iedereen. Op beide dagen worden er mosselen gekookt op de markt en op de eerste dag is er traditiegetrouw een mosselopensteekwedstrijd. Hier strijden teams met amateurs en professionals uit de branche tegen elkaar om zo snel en kundig mogelijk mosselen open te steken.Ook voor kinderen is het een feestje op de kermis rondom de markt.

Mosselen Philippine

3. Festival De Ballade, Terneuzen

Drie dagen lang in juli wordt het 'Kopje van Kanada' in Terneuzen omgetoverd tot het decor van Festival de Ballade. Dit muziekfestival brengt alles samen: een geweldige line-up, heerlijk eten en drinken, een gezellige sfeer en natuurlijk de unieke locatie direct aan het water van de Westerschelde. De schepen varen zo dicht bij het festivalterrein dat je ze bijna kunt aanraken. In 2017 begon dit festival als een eenmalig reünieconcert voor de Zeeuws-Vlaamse band de Lamaketta's. Dat werd zo'n groot succes dat het inmiddels een vast onderdeel is geworden van de jaarlijkse evenementenkalender in Zeeland.

Festival de Ballade ©

4. ZeelandJazz, Terneuzen

In juni staat Terneuzen drie dagen lang in het teken van jazzmuziek. Het festival begint traditiegetrouw op vrijdag met een optreden van het ZeelandJazz festivalorkest, dat bestaat uit getalenteerde Zeeuwse muzikanten.  Swing het hele weekend mee tijdens talloze optredens op verschillende locaties in de stad. Van een kinderkoor tot jazzbands. Dit festival mag je niet missen.

5. Marathon Zeeuws-Vlaanderen

De marathon Zeeuws-Vlaanderen zou eigenlijk bij iedere hardloper op zijn bucketlis moeten staan. Of je nu je PR wilt verbeteren op de lange afstand of voor het eerst wilt meedoen aan een marathon, dit recreatieve hardloopevenement wil je niet missen. Deze marathon voert  je over onverharde wegen, door bos, langs water, door natuurgebieden en gezellige dorpen. Je kunt er ook voor kiezen de ruim 42 kilometer in estafettevorm te rennen of te wandelen. Of je nu meedoet of langs het parcours staat om de sportievelingen  aan te moedigen, van dit evenement krijg je gegarandeerd energie.

6. Foodtruckfestival Koewacht

Regelmatig staan er evenementen in het teken van eten en drinken. In samenwerking met Stichting Kerkbelang Koewacht en de Gemeente Terneuzen wordt het Foodtruck Festival Koewacht georganiseerd. Verras je smaakpapillen en proef verschillende hapjes en drankjes. Met onder andere oesters, pulled pork, wafels, ijs en pizza vind je altijd wel een gerecht dat bij je past. Terwijl de kinderen naar hartenlust spelen op het springkussen of zich laten schminken, kun jij genieten van live muziek met een frisse cocktail. De entree voor het Foodtruckfestival is gratis.

7. Havendagen, Terneuzen

Sinds 1981 staan de Havendagen in Terneuzen jaarlijks op de evenementenkalender. Op en om het water is er drie dagen lang vertier voor iedereen. Zing mee bij een van de live-optredens, bekijk Terneuzen vanuit een helikopter of bezichtig een van de schepen in de haven. Op zaterdag en zondag kun je langs tientallen kraampjes struinen bij de Havenmarkt en elk jaar wordt er een knallend vuurwerk spektakel georganiseerd.

8. Tussen Kunst en Kitchen, Axel

In juli staat Axel een dag in het teken van kunst, mode, muziek, eten en drinken. Je kunt een portret van jezelf laten maken door een portrettekenaar of genieten van amateur- en professionele kunstwerken. Struin rond over de braderie op zoek naar de meest leuke items en proef verschillende hapjes bij de vele foodkraampjes. Dit evenement is een verwennerij voor je zintuigen.

9. DELTA Ride for the Roses, Terneuzen

De DELTA Ride for the Roses is een terugkerend evenement in juni. Er wordt geld opgehaald voor de strijd tegen kanker. Of je nu jong of oud bent, iedereen kan meedoen en draagt zo zijn steentje bij. Je kunt kiezen uit vier verschillende routes: 25, 50, 80 of voor de echte fanatiekelingen 120 kilometer. Families met jonge kinderen kunnen een speciale route van 15 kilometer fietsen. Alle routes starten en eindigen in Terneuzen, waar je als bezoeker de hele dag geniet van muziekoptredens en een hapje en drankje.

Ride for the Roses Zeeland

10. Factory Festival, Sas van Gent

“Het gratis festival dat alle zintuigen prikkelt” is hoe de organisatie van Factory Festival dit evenement met trots omschrijft. En dat maken ze helemaal waar. Met elf verschillende ruimtes, veel muziek en eten en drinken is dit een festival dat je niet mag missen in oktober. Van rockbands tot een silent disco en een kids area. Iedereen vermaakt zich bij dit event in de Leutfabriek, een oud fabriekscomplex voor creatievelingen.

12. Dorpsfeesten, verschillende kernen

In de gemeente Terneuzen weten ze wat gezelligheid is. De dorpsfeesten in Sluiskil, Biervliet, Hoek, Westdorpe en Zaamslag brengen de lokale bewoners samen. De meeste dorpsfeesten bestaan al decennialang. Gastvrij zoals de locals zijn, word je als gast vanzelfsprekend hartelijk ontvangen. Of je nu wilt genieten van live-muziek, deelnemen aan sportieve uitdagingen of proeven van heerlijk eten en drinken, de dorpsfeesten zijn er voor iedereen. Vaak staat er ook een kermis bij, dus neem vooral je kinderen mee.

12. Trekkertrek Axel

De geur van diesel, opwindende geluiden van krachtige motoren en een goede sfeer. Dat is wat je ervaart bij de Trekker-Trek in Axel. Tijdens dit evenement proberen de deelnemers, verdeeld over 10 klassen, met hun tractor een zware sleepwagen te trekken. Het doel is om een zo groot mogelijke afstand af te leggen. Ook kinderen kijken hier hun ogen uit naar de ronkende tractoren.

13. Themamarkten

Naast verschillende weekmarkten, worden er gedurende het jaar verschillende themamarkten georganiseerd in de gemeente Terneuzen. Zo kun je in mei naar de Meimarkt in Sas van Gent of in Koewacht op zoek naar de leukste spullen. In Terneuzen worden er verschillende braderieën en rommelmarkten georganiseerd. Bekijk hier alle markten in Zeeland voor een actueel overzicht.

14. Winterfever, Terneuzen

Elke winter staat Terneuzen in het teken van Winterfever. Drie weken lang beleef je in het centrum van de stad de leukste activiteiten. Van een ‘Snert dag’  tot een ‘Frozen middag’ voor de kinderen. En wat te denken van rolschaatsen op discomuziek of een gezellige oliebollen borrel? Gezelligheid gegarandeerd. Uiteraard is er genoeg muziek, eten en drinken tijdens Winterfever.

Schaatsen Zeeland

Veelgestelde vragen

In Terneuzen is meer dan genoeg te doen. Tijdens een stadswandeling leer je de stad goed kennen. Je vindt hier tal van leuke winkels, fijne restaurants een bioscoop, theater en kunstwerken op de Scheldeboulevard. Bekijk al onze tips in en om Terneuzen.

Elke dag is er wat te beleven in Zeeland. Wij houden je op de hoogte en vertellen waar je moet zijn. Bekijk Zeeland vandaag.

Overnachten in Terneuzen en omgeving

Bezig met laden...
Bezig met laden...
  v.a. prijs/nacht
  € 0,-
  Bekijk
  Bezig met laden...
  Bezig met laden...
   v.a. prijs/nacht
   € 0,-
   Bekijk
   Bezig met laden...
   Bezig met laden...
    v.a. prijs/nacht
    € 0,-
    Bekijk
    Bezig met laden...
    Bezig met laden...
     v.a. prijs/nacht
     € 0,-
     Bekijk
     Bezig met laden...
     Bezig met laden...
      v.a. prijs/nacht
      € 0,-
      Bekijk
      Bezig met laden...
      Bezig met laden...
       v.a. prijs/nacht
       € 0,-
       Bekijk
       Bezig met laden...
       Bezig met laden...
        v.a. prijs/nacht
        € 0,-
        Bekijk
        Bezig met laden...
        Bezig met laden...
         v.a. prijs/nacht
         € 0,-
         Bekijk
         Bezig met laden...
         Bezig met laden...
          v.a. prijs/nacht
          € 0,-
          Bekijk
          Bezig met laden...
          Bezig met laden...
           v.a. prijs/nacht
           € 0,-
           Bekijk