Stadswandeling Terneuzen
Terneuzen is een stoere stad en vormt als industrie- en havenstad het economische hart van Zeeuws-Vlaanderen. Een wandeltocht langs de Westerschelde en door het centrum laat je andere kanten van Terneuzen zien.
Slenteren op de Scheldeboulevard
Wie Terneuzen binnenrijdt via het sluizencomplex merkt direct dat het een havenstad is. Reuring en beweging in de diverse sluizen. Boten die er doorheen varen en vervolgens de Schelde op gaan. Het voelt soms zelfs wat onwerkelijk als je naast het water op de Scheldeboulevard loopt en grote schepen voorbij ziet komen. Sleepboten, binnenvaartschepen en de zeiljachten varen tussen de imposante zeeschepen door. Of je je blik nu voor je, op de Schelde of richting het sluizencomplex richt, het is indrukwekkend om hier te lopen. Iedere dag ziet er anders uit vanaf de Scheldeboulevard.
Locatie: Scheldeboulevard, 4531 EJ, Terneuzen
Stadhuis van Terneuzen
Het huidige gemeentekantoor staat op het nabijgelegen Stadhuisplein. Sinds 1972, dus nog helemaal niet zo lang. In wat we nu kennen als de winkelstraat van Terneuzen, de Noordstraat, stond sinds 1594 het voormalige stadhuis. Na een aantal verbouwingen en de kelder is in 1647 zelfs ingericht als crymeneel ghevangenhuys (gevangenis). In 1859 onderging het zijn laatste forse ingreep. Een functie als stadhuis heeft het nu niet meer. Het monumentale gotische pand is op dit moment particulier bezit maar de gevel is het bezichtigen nog steeds waard.
Locatie: Stadhuisplein, 4531 GZ, Terneuzen
Oud Terneuzen
Voor wie richting de sfeervolle straat, bekend als De Blokken, loopt ziet links de Oostkolk met zijn karakteristieke ophaalbrug. Via de Herengracht en Tuinpad kom je in Oud Terneuzen. Dit gedeelte van de stad kent verschillende monumentale gebouwen, smalle straten, restaurants, oude panden en een laatste stukje vestingwal uit de 16e eeuw. Loop door en ontdek Tuinpad, Vissteeg en Kandeelstraat. Aan het Tuinpad (het heet zo omdat de vestingwal ooit werd gebruikt als volkstuin) ligt museumeetcafé De Vliegende Hollander. Het is vernoemd naar het spookschip dat Terneuzen als laatste haven aan deed. De kapitein, volgens het verhaal is dat een geboren Terneuzenaar, verdoemde het schip door op Paaszondag uit te varen. Zijn schip doolde daarna over de zeeën en bracht elk ander passerend schip ongeluk. In het museumcafé hoor je het hele spannende verhaal.
Grote Kerk Terneuzen
Via de Markt en de Havenstraat loop je zo de Noordstraat weer in en is de Grote Kerk het eerste wat je ziet. Er heeft wel altijd een kerk gestaan maar niet altijd dit gebouw. De eerste kerk werd begin 1600 opgeleverd. Toen dit te klein werd bouwden ze zestig jaar later een nieuwe kerk op deze plek om het in 1885 plaats te laten maken voor de huidige Grote Kerk. Sinds 1999 zijn er geen reguliere erediensten meer maar zetten ze de deuren vooral open voor religieuze en culturele doeleinden.
Locatie: Noordstraat 62, 4531 GJ, Terneuzen
De Willibrordustoren
Wie na de Noordstraat de Korte Kerkstraat in loopt ziet de zichtbare restanten van rijk rooms Terneuzen: de toren van de in 1914-1915 gebouwde Willibrorduskerk. Die kerk is in 1969 gesloopt omdat het gebouw ernstig verzakte door de sluizen aanleg. De toren is het enige wat ervan over is gebleven. Na de voltooide restauratie in 2020 zal de toren niet alleen een monumentaal overblijfsel zijn: onderin de toren komt een vredeskapel.
Locatie: Korte Kerkstraat 20, 4531 CL, Terneuzen
Voormalig bankgebouw
In het oude bankgebouw aan de Nieuwstraat 2-4 zit sinds 2012 museum Schooltijd. Heel leuk is het om hier de collectie oude leermiddelen en -boeken plus schoolfoto’s uit de regio op te zoeken en te bekijken. Het pand, in 1920 opgeleverd voor De Nationale Bank, is een rijksmonument, dat zie je nog aan opschriften zoals ‘Vreemd geld’ of ‘Beursorders’.
Locatie: Nieuwstraat 2-4, 4531 CW, Terneuzen
Arsenaal Kazerne
Net zo’n bezienswaardigheid in de Nieuwstraat is het Arsenaal. De voormalige kazerne was bomvrij, dus bestand tegen het doorslaan van bommen. Het huidige complex is het restant van wat ooit vestingwerken waren. De negen bastions en vier stadspoorten die na de Belgische Opstand zijn aangelegd zijn verdwenen. Gelukkig staat het arsenaal er nog altijd. Tegenwoordig zitten er verschillende horecazaken.
Voormalig Postkantoor
Op nummer 64 van de Nieuwstraat staat het voormalige Postkantoor en dat gebouw is net als het Arsenaal een rijksmonument. Het is in 1900 ontworpen door rijksbouwmeester Knuttel.
Handige informatie
In het centrum van Terneuzen moet je betalen voor het parkeren en zijn verschillende blauwe zones ingesteld. De blauwe zones gelden van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 16:00 uur.
In onderstaande parkeergarages kun je de eerste 2 uur gratis parkeren:
Oostkolk - De Blokken 21, 4531 GN Terneuzen
Theaterplein - Westkolkstraat 1, 4531 AV Terneuzen
Schuttershof - Verlengde van Steenbergenlaan 29, 4537 BB Terneuzen
De wandeling is rolstoelvriendelijk.
Terneuzen op de kaart
Ontdek accommodaties, restaurants, activiteiten en winkels in Terneuzen.