Museum Zeeuws-Vlaanderen

Naar een museum in Zeeuws-Vlaanderen: 8 aanraders

Een museum prikkelt. Er is altijd een collectie die boeit, vermaakt of waar je iets van opsteekt. Neem de tijd om een tentoonstelling te bekijken. Het ontspant en doet goed. Zeeuws-Vlaanderen kent een aantal musea met bijzondere en opvallende collecties in prachtige panden. Wij hebben acht musea die zeker de moeite waard zijn voor je op een rij gezet.

Justa
Justa
allyourz redactie
4 min leestijd

Museum Het Belfort, Sluis

Het Belfort in Sluis is het enige belfort in Nederland en is gebouwd in de 14e-15e eeuw. In dit raadhuis vergadert de Sluise gemeenteraad tot op de dag van vandaag. Het drie verdiepingen tellende Belfort is sinds 2013 ingericht als museum en expositieruimte. Ze vertellen je de geschiedenis van Sluis via films, in pronkzalen en een quizkamer. Op de bovenste verdieping ontdek je hoe de bekende Sluizenaar Johan Hendrik van Dale een eigen plek heeft gekregen in de taalkunde en hoor je verschillende Zeeuwse dialecten. Voor wie durft: beklim de toren. Als het mooi weer is kun je vanaf boven kilometers ver kijken. 

Locatie: Groote Markt 1, 4524 CD Sluis
Betaald parkeren: In Sluis kun je parkeren op verschillende parkeerplaatsen en grotere parkeerterreinen, bijvoorbeeld de Groote Markt.

Museum Bizarium, Sluis

Allerlei rariteiten en weetjes krijg je te zien in Bizarium over uitvindingen die lang geleden of recent zijn gedaan. Grote en kleine probeersels of ontdekkingen zijn nagemaakt met foto’s en tekeningen. In dit museum word je meegenomen in de wereld van de ontdekker, de ontwerper en uitvinder. Soms bizar, vaak geniaal. De Bizariumcollectie verbaast en verrast. Ook voor kinderen is het een heel leuk museum. De museumeigenaar geeft graag extra uitleg als je daarom vraagt, maar je kunt ook kiezen voor een audiotour. 

Locatie: Hoogstraat 35, 4524 AA Sluis
Betaald parkeren: P1- en P2 parking liggen op 250m van het museum.

Bizarium Sluis

Visserijmuseum, Breskens

Ooit in een stuurhut van een vissersboot met radar en radio gezeten? Waarschijnlijk niet maar in dit museum kan het. Vooral kinderen vinden dat heel leuk en spannend. Bewonder de scheepsmodellen die in detail zijn nagebouwd en kijk naar de zoet- en zoutwatervissen die in aquaria zwemmen. De enorme collectie opgezette vogels en fossielen die ooit als bijvangst zijn binnengehaald staan hier tentoongesteld. Het Visserijmuseum neemt je mee in de wereld van de visserij maar ook alles wat eromheen hangt. 

Locatie: Kaai 1-103, 4511 RC Breskens
Parkeren kan voor de deur

Schoolmuseum, Terneuzen

In een klas, die is ingericht zoals deze er in de jaren ’20-’30 uit zag, liggen schoolboekjes, rekenmethodes en leesplankjes. Bekijk de details eens op de wandplaat aan de muur die rond diezelfde tijd gebruikt werd tijdens aardrijkskundelessen. Blader door de grote collectie nostalgische foto’s van schoolklassen en leraren. Het brengt je allemaal terug naar de tijd van vroeger. Bekijk de mooie collectie binnen maar bewonder het museum ook aan de buitenkant. Dit museum zit in een rijksmonument dat gebouwd is in de bekende Amsterdamse Stijl. 

Locatie: Nieuwstraat 2-4, 4531 CW Terneuzen
Parkeren: aan de Scheldeboulevard of de parkeergarage aan de Scheldekade.

Het Warenhuis, Axel

Museum Het Warenhuis bestaat uit twee rijksmonumenten die gecombineerd zijn met nieuwbouw waarin een modern vormgegeven tentoonstellingsruimte is gecreëerd. De rijksmonumenten bestaan uit de voormalige winkel en het woonhuis annex warenhuis van de familie Antheunis. Museum Het Warenhuis brengt het dagelijks leven tussen 1850 en 1950 in beeld. De geschiedenis van de streek, met een collectie Axelse klederdracht, is interactief en op een aansprekende manier geëxposeerd. De bijzondere architectuur, monumentale panden, muur- en plafondschilderingen van de heer Antheunis zorgen voor een herbeleving van de 19e eeuw.

Locatie: Markt 2, 4571 BG Axel
Parkeren: Markt, Axel

Axel-museum-warenhuis-land-van-axel

Watertoren, Axel

Uit 1936 komt de watertoren van Axel. Hij is meer dan 60 meter hoog. Het was de eerste watertoren in Zeeuws-Vlaanderen en met zijn hoogte zelfs één van de hoogste in ons land. Voor wie geen hoogtevrees heeft, is de toren nog steeds te bezichtigen. Het watervat is open gezaagd, je kunt er nu in lopen en heel goed zien hoe alles in elkaar zat en werkte. Het uitzicht op die hoogte is fantastisch.

Locatie: Kinderdijk 2, 4571 SX Axel
Parkeren: Kinderdijk, Axel

Axel-watertoren

Industrieel museum, Sas van Gent

“Kijken met je handen”, zeggen ze zelf bij het Industrieel museum en dat is zo. Je mag er kijken en doen. Klik bijvoorbeeld op een enorme lichtknop of kijk in een groot stopcontact. De industrie- en techniekliefhebber haalt hier zijn hart op maar reken maar dat iedere bezoeker hier verrast wordt. Wist jij bijvoorbeeld dat het glas van de gevels van wolkenkrabbers in Dubai uit Sas van Gent komt? En dat Fruittella van Zeeuwse bodem komt? Dit museum is voor alle generaties leuk maar het is zeker een aanrader om samen met kinderen te bezoeken. 

Locatie: Westkade 114, 4551 LA Sas van Gent
Parkeren: parkeren kan op het parkeerterrein naast het museum.

Industrieel museum Zeeland

Museum Het Bolwerk, IJzendijke

Dit museum in het centrum van IJzendijke geeft een goed beeld van hoe de grensregio in Zeeuws-Vlaanderen door de eeuwen heen werd verdedigd. Aan de hand van objecten, tekeningen, kaarten, maquettes en wisselende exposities kom je te weten hoe bewoners zich verdedigden tegen de vijand. In Museum Het Bolwerk is veel aandacht voor de Tachtigjarige Oorlog en de Staats-Spaanse Linies, verdedigingswerken waarvan de restanten ook nu nog in het landschap aanwezig zijn. De informatieve filmvoorstelling die je bij de start van de rondgang krijgt, verduidelijkt veel over deze periode in de geschiedenis. Het hele jaar door worden er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals kinderworkshops, lezingen en rondleidingen.

Locatie: Markt 28, 4515 BB IJzendijke
Gratis parkeren: Op de Markt in IJzendijke. Op borden staat aangegeven waar je op zaterdag (i.v.m. de weekmarkt) wel en niet mag parkeren.