Vlissingen muzeeum

9 leuke musea om met kinderen te bezoeken

Er zijn veel musea in Zeeland, die erg leuk zijn om te bezoeken met kinderen. Laat hen Zeeland spelenderwijs ontdekken. In dit artikel hebben we 9 leuke Zeeuwse musea op een rij gezet.

Wahine
Wahine
allyourz redactie
4 min leestijd

1. Het Watersnoodmuseum, Ouwerkerk

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 overstromen grote delen van Zeeland tijdens de Watersnoodramp. Er vallen 1836 doden in Nederland. Naar aanleiding van de ramp zijn de deltawerken aangelegd, waaronder de indrukwekkende Oosterscheldekering. Het Watersnoodmuseum vertelt de verhalen van de ramp en leert bezoekers over het belang van waterveiligheid. In het Jeugdwatersnoodmuseum ontdekken kinderen de verhalen van Koos (5) en Mina (12) die werden overvallen door het water. Via de opdrachten in een speciaal schriftje hoor je hoe Koos en Mina de ramp hebben beleefd en overleefd. Na afloop ontvangen kinderen een leuke beloning. 

Meer over het Watersnoodmuseum

Watersnoodmuseum

2. Maritiem MuZEEum Zeeland, Vlissingen

De naam verklapt het al: dit inspirerende thema museum leert jong en oud alles over het verleden, heden en de toekomst van maritiem Zeeland. Dompel je onder in de wereld van zeehelden als admiraal Michiel de Ruyter, die op een steenworp afstand van het MuZEEum geboren werd in 1607. Toen in 1641 het Lampsinshuis gebouwd werd, maakte het pand hier deel van uit. Michiel de Ruyter heeft dus écht in dit gebouw rondgelopen. De uitgebreide tentoonstelling met aanvullende gratis audiotour over hem is heel interessant. Ook zijn er speurtochten te volgen en interactieve spellen te spelen. Hoewel het binnen al fascinerend is, is naar buiten kijken ook een must: de uitkijkpunten in het museum geven je een adembenemende uitkijk over de glinsterende blauwe wateren van de Vlissingse havens. 

Adres: Het MuZEEum, Nieuwendijk 11, 4381 BV Vlissingen
Betaald parkeren: parkeergarage de Fonteyne, Spuistraat 78, 4381 HS Vlissingen.

Vlissingen MuZEEum

3. Bevrijdingsmuseum Zeeland, Nieuwdorp

Het Zeeuwse Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp vertelt een mooi en belangrijk verhaal over vrijheid. De enorme collectie met meer dan 40.000 stukken toont de meest indrukwekkende verhalen over de Tweede Wereldoorlog.  Het museum besteedt veel aandacht aan de Slag om de Schelde, die een van de grootste slagen was op Nederlandse grond. Je komt ook veel te weten over het Bataljon Zeeland dat grotendeels uit vrijwilligers bestond. De mensen in dit bataljon wilden onder andere meehelpen met het bevrijden van andere delen van Nederland. In het bevrijdingspark van 3 hectare groot kun je precies zien hoe Zeeland er in die tijd uitzag, met water, strand en dijken. Het Bevrijdingspark is ingericht met bunkers, een baileybrug, versperringen, een Sherman tank en nog veel meer.

Adres: Coudorp 41, 4455 AH Nieuwdorp
Gratis parkeerplaats

Nieuwdorp bevrijdingsmuseum

4. Terra Maris, Oostkapelle

Terra Maris, letterlijk land van de zee, is hét museum over de Zeeuwse natuur. Laat je meevoeren door de spannende verhalen over dorpen die door het water verdwenen zijn, hoe we droge voeten houden in Zeeland en welke diersoorten er allemaal leven. Het museum ligt midden in een schitterend natuurgebied, De Manteling van Walcheren, in de oude orangerie van kasteel Westhove. De uitgebreide collecties staan vol met bijzondere opgezette vogels en zoogdieren. Bekijk ook zeker de verzameling fossiele botten die opgevist zijn uit de deltawateren. Kinderen kunnen deelnemen aan activiteiten als uilenballen uitpluizen, papier maken en een stoere speurtocht volgen. Kom tot rust met een kopje koffie in het museumcafé en breng een bezoek aan de grote museumtuin van maar liefst 2,5 hectare groot. 

Adres: Terra Maris, Duinvlietweg 6, 4356 ND Oostkapelle

Parkeren: Terra Maris ligt in een beschermd natuurgebied. Het is daarom niet mogelijk direct te parkeren bij het museum. Je kunt parkeren op parkeerplaats Westhove aan de Domburgseweg (betaald van april t/m oktober). Vanaf de parkeerplaats loop je via een wandelpad naar het museum.

5. Industrieel Museum, Sas van Gent

In het Industrieel Museum staat de (geschiedenis van de) Zeeuwse industrie centraal, zowel in een permanente collectie als in jaarlijks wisselende tentoonstellingen. In dit interactieve ‘doe-museum’ kun je ontdekken met je handen, want je mag van alles aanraken en zelf ervaren. Zo kun je bijvoorbeeld een veiligheidstest doen, zoals fabrieksmedewerkers ook moeten doen. En in het 3D lab kun je een kijkje nemen bij 3D printers. Vraag bij de ingang naar het leuke doeboek en de sleutel voor de speciale ‘doedozen’. Voer de opdrachten uit en ontvang aan het einde een kleine verrassing. Tijdens de schoolvakanties worden er vaak speciale knutselmiddagen georganiseerd.

Meer over het Industrieel Museum

Industrieel Museum Sas van Gent

6. Het Belfort Museum, Sluis

Als je door de deuren van het Belfort Museum gaat, is het net alsof je door een portaal terug de middeleeuwen in glipt. Het prachtige, oude gebouw ligt in het centrum van Sluis en heeft een karakteristieke Vlaamse toren met grote klokken. Die werden geluid bij belangrijke en spannende gebeurtenissen om mensen te alarmeren, zoals bij brand. Het is het enige belfort in Nederland en daarom extra speciaal om te bezoeken. De filmische setting binnen komt door de oude raadszaal, de raadskelder en burgemeesterskamer, die er nog precies uitzien als toen. Je kunt de toren beklimmen en wordt dan beloond met een prachtig uitzicht over Sluis. Bekijk films over vroeger, interactieve presentaties, bekijk glimmende stukken in de pronkzalen en test je kennis in de quizkamer. Tot slot kun je een spannende speurtocht volgen en afdwalen naar de griezelige gevangenis.

Adres: Groote Markt 1, 4524 CD Sluis

Parkeren: In en rondom het centrum van Sluis liggen verschillende parkeerterreinen. Het parkeerverwijssysteem laat duidelijk zien waar nog parkeerplekken beschikbaar zijn. Betalen kan met een parkeerapp, contant of pinpas.

Belfort Museum Zeeuws-Vlaanderen

7. Museum de Burghse Schoole, Burgh-Haamstede

De scholen die we nu kennen met digibords en allerlei technische snufjes die het leren een stuk aantrekkelijker maken, zijn nog helemaal niet zo’n lange tijd de norm. Daarom is het hartstikke leuk om een kijkje te nemen in hoe het leren op school er vroeger aan toe ging. Het romantische, nostalgische museum de Burghse Schoole is gevestigd in een authentiek schoolgebouw uit 1845, met een klaslokaal dat is ingericht zoals in 1920. In het tweede lokaal is een permanente expositie te bezichtigen van de Ringwalburgen in Zeeland. Rondom de school is een grote kruidentuin, waar iedereen zelf kruiden mag plukken. Ook kunnen kinderen deelnemen aan allerlei leuke nostalgische spelletjes zoals knikkeren, steltlopen en touwtje springen. 

Adres: Kerkstraat 3, 4328 LH Burgh-Haamstede
Gratis parkeren: parkeerplaats Leliendaleweg

8. Museum Schooltijd, Terneuzen

Ook museum Schooltijd in Terneuzen brengt je terug naar de schooljaren van 1920/1930. In een klaslokaal uit die tijd zie je schoolspullen die kinderen vroeger gebruikten om te leren lezen, schrijven en rekenen. Zo vind je er bijvoorbeeld oude schoolboeken, letterdozen, leesplankjes, prentenboeken en telramen. Er is ook speelgoed van vroeger te zien, zoals tollen en knikkers. Kinderen zullen zich in dit museum verbazen over de verschillen tussen hun eigen klaslokaal en de schoolspullen uit het verleden.

Meer over Museum Schooltijd

Museum Schooltijd Terneuzen

9. Museum Bizarium, Sluis

Een vliegfiets, wandelende duikboot, haargroeihelm of zwemparaplu: je vindt het in het knotsgekke museum Bizarium. Een museum dat verrast met geniale, en iets minder geniale, wetenschappelijke uitvindingen. De echte kleine uitvinder of technicus in spe zal dit dagje uit heel leuk vinden. Naast de technische hoogstandjes vind je ook schetsen en ontwerpen van Leonardo Da Vinci, Athanasius Kircher en Nikola Tesla. Ook worden nooit gerealiseerde ontwerpen tot leven gebracht. Ze zijn speciaal voor dit museum gebouwd. De huidige tentoonstelling ademt grenzeloze verbeeldingskracht, technische vindingrijkheid en onmetelijke passie voor de wetenschap.

Update 2024: Museum Bizarium is in 2024 gesloten wegens persoonlijke omstandigheden.

Adres: Hoogstraat 35, 4524 AA Sluis
Betaald parkeren: Op 250m van het museum vind je parking P1 en P2.

Bizarium Sluis

Zeeland op de kaart

Bij allyourz gaat het niet alleen om de reis, maar ook om de bestemming. Met de kaart verken je Zeeland eenvoudig: Zoek accommodaties en ontdek winkels, restaurants en activiteiten in de buurt van je vakantieverblijf.

Overnachten in Zeeland

Ontspan in Zeeland tijdens een strandvakantie, geniet van culinaire hoogstandjes en bezoek populaire bestemmingen.

Bezig met laden...
Bezig met laden...
  v.a. prijs/nacht
  € 0,-
  Bekijk
  Bezig met laden...
  Bezig met laden...
   v.a. prijs/nacht
   € 0,-
   Bekijk
   Bezig met laden...
   Bezig met laden...
    v.a. prijs/nacht
    € 0,-
    Bekijk
    Bezig met laden...
    Bezig met laden...
     v.a. prijs/nacht
     € 0,-
     Bekijk
     Bezig met laden...
     Bezig met laden...
      v.a. prijs/nacht
      € 0,-
      Bekijk
      Bezig met laden...
      Bezig met laden...
       v.a. prijs/nacht
       € 0,-
       Bekijk
       Bezig met laden...
       Bezig met laden...
        v.a. prijs/nacht
        € 0,-
        Bekijk
        Bezig met laden...
        Bezig met laden...
         v.a. prijs/nacht
         € 0,-
         Bekijk
         Bezig met laden...
         Bezig met laden...
          v.a. prijs/nacht
          € 0,-
          Bekijk
          Bezig met laden...
          Bezig met laden...
           v.a. prijs/nacht
           € 0,-
           Bekijk
           Bezig met laden...
           Bezig met laden...
            v.a. prijs/nacht
            € 0,-
            Bekijk
            Bezig met laden...
            Bezig met laden...
             v.a. prijs/nacht
             € 0,-
             Bekijk
             Bezig met laden...
             Bezig met laden...
              v.a. prijs/nacht
              € 0,-
              Bekijk
              Bezig met laden...
              Bezig met laden...
               v.a. prijs/nacht
               € 0,-
               Bekijk
               Bezig met laden...
               Bezig met laden...
                v.a. prijs/nacht
                € 0,-
                Bekijk
                Bezig met laden...
                Bezig met laden...
                 v.a. prijs/nacht
                 € 0,-
                 Bekijk
                 Bezig met laden...
                 Bezig met laden...
                  v.a. prijs/nacht
                  € 0,-
                  Bekijk
                  Bezig met laden...
                  Bezig met laden...
                   v.a. prijs/nacht
                   € 0,-
                   Bekijk
                   Bezig met laden...
                   Bezig met laden...
                    v.a. prijs/nacht
                    € 0,-
                    Bekijk
                    Bezig met laden...
                    Bezig met laden...
                     v.a. prijs/nacht
                     € 0,-
                     Bekijk

                     Al het goede van Zeeland in je mailbox?

                     Ontvang per mail de leukste overnachten tips, unieke lokale activiteiten en actuele hotspots in heel Zeeland. Schrijf je snel in.

                     Winter in Zeeland | Nieuwsbrief