Sas van Gent

Leuke dorpen en steden rondom Terneuzen

Terneuzen is het bruisende hart van de gelijknamige gemeente, maar ook de steden en dorpen in de omgeving zijn het ontdekken waard. Ervaar de historie, bezienswaardigheden en natuur tijdens een bezoek. Deze leuke dorpen zijn een must-visit. Wij vertellen je waarom.

Ervaar Terneuzen | Citymarketing
Editorial
i.s.m Citymarketing Terneuzen
4 min leestijd

1. Axel: vestingstad met een rijke historie 

Omringd door polders, de Axelse Kreek en de Grote Kreek ligt Axel. Tegenwoordig is het goed toeven in deze vestingstad met tal van restaurants en leuke winkeltjes, maar Axel heeft in de Tachtigjarige Oorlog en de Tweede Wereldoorlog flink geleden. Wil je meer weten over de geschiedenis van Axel? Ga dan naar Museum Het Warenhuis of volg de informatieborden bij de begraafplaats die het verhaal vertellen over de bevrijding van Axel in september 1944.. De inwoners van Axel hebben de bijnaam 'erpelkappers' gekregen vanwege hun traditie om na de aardappeloogst met hun schoffel naar het veld te gaan, in de hoop nog wat aardappelen te vinden. Het beeld van De Erpelkapper aan de Oosterstraat herinnert aan deze geschiedenis. Voor jong en oud is Axel een bezoek waard. Bekijk de stad vanaf grote hoogte bij de Watertoren, ga naar de golfbaan of speel met de kinderen in het natuurspeelbos. 

Bevrijdingsroute, Axel

2. Biervliet: een van de oudste stadjes van Zeeuws-Vlaanderen

Biervliet is een van de oudste stadjes in de regio, zelfs vóór Terneuzen. Dankzij de ligging aan het water floreerde Biervliet als een bloeiende handelsstad. Dit knusse stadje kenmerkt zich door een rijke geschiedenis en telt veel monumentale panden en kerken. Op de Markt vind je het standbeeld van Willem Beukelszoon, een beroemde inwoner die de (vermoedelijke) uitvinder is van haring kaken. Dit is een manier om de vis schoon te maken, waardoor de vis beter geconserveerd en getransporteerd kan worden. Een jaarlijks terugkerend hoogtepunt zijn de Geuzenfeesten, een gezellig dorpsfeest voor iedereen. Als je van natuur houdt, kun je naar natuurgebied de Braakman, vlak bij Biervliet. Hier kan je mooie wandeltochten maken en voor kinderen is er een speelbos, dierenvriendjespad en kabouterpad.

Biervliet

3. Hoek: hét voetbaldorp van Zeeuws-Vlaanderen

Met ongeveer 2900 inwoners is Hoek een klein dorpje tussen Terneuzen en Biervliet in. Molen Windlust, gevestigd in het knusse centrum,  kun je niet missen als je door dit dorp komt. Elke zaterdagmiddag kun je de molen gratis bezoeken en meel kopen. Hoek staat bekend vanwege de voetbalvereniging HSV Hoek, de enige 3e divisie voetbalclub in Zeeuws-Vlaanderen. Net als veel andere dorpen in de omgeving, organiseert ook Hoek een dorpsfeest: d'Oekse Feesten. Met onder andere een zeskamp, Hoekrun en veel live muziek trekt dit jaarlijks veel publiek.

4. Koewacht: vlasproductie

Koewacht is een grensdorp dat zich uitstrekt over Nederland en België. Hier speelt vlascultuur een belangrijke rol. Meer dan de helft van de Nederlandse vlasproductie komt uit Koewacht. Ontdek de boeiende geschiedenis van vlasbewerking in museum 't Vlasschuurken, waar je alles leert over dit traditionele ambacht. Ook voor een culinaire belevenis ben je in Koewacht aan het juiste adres. Reserveer een tafeltje bij sterrenrestaurant ‘t Vlasbloemeken en laat je verrassen door unieke smaken van de zee, vee en het veld.

Koewacht, 't Vlasbloemeken

5. Overslag: pittoresk grensdorp

Het pittoreske grensdorp Overslag is ontstaan in de 8e eeuw. Er woonden toen voornamelijk vissers en kooplieden. Wat direct opvalt als je dit dorp inrijdt, zijn de Oostenrijkse en Belgische grenspalen. De Oostenrijkse vierkante stenen palen werden in 1770 geplaatst tijdens de periode (1713-1795) toen de Zuidelijke Nederlanden (het hedendaagse België) onder de heerschappij van het Oostenrijkse keizerrijk stonden. De Belgische, witte kegelvormige grenspalen werden na 1843 geplaatst. Aan de Belgische kant staat de Belgische Leeuw en aan de Nederlandse kant staat de Nederlandse leeuw met zwaard en pijlen. Elke paal is genummerd, beginnend bij grenspaal nummer 1 bij het Drielandenpunt in Vaals, en oplopend tot 369 in Zeeuws-Vlaanderen.

Grenspaal Overslag

6. Philippine: Mosseldorp

Mosselen en Philippine zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer je Philippine in komt rijden, valt het grote mosselmonument direct op. Vroeger was Philippine een mosselhaven, verbonden met de Braakman. Na 1952 werd de Braakman afgesloten door verzanding. Tegenwoordig houden ze de mossel geschiedenis in stand met maar liefst 8 restaurants. Vaak gerund door families.

Philippine mossel

7. Sas van Gent: stad aan het kanaal

Als je langs het kanaal wandelt bij Sas van Gent zie je de schepen van dichtbij voorbijvaren. Stop zeker even bij de informatiepanelen op de promenade en lees alles over het ontstaan van het kanaal, de draaibrug en het industriële erfgoed. Langs de Westkade prijkt het standbeeld van de Schepentrekker, opgericht als eerbetoon aan de hardwerkende mensen die vroeger de schepen voorttrokken. Bezoek het Industrieel Museum Zeeland voor een interactief dagje uit. Hier leer je alles over imposante machines, veiligheid, energie en meer. Bij mooi weer kun je genieten van het openluchtzwembad of een balletje slaan op de tennisbaan. Om de dag af te sluiten strijk je neer bij een van de fijne restaurants als CHEV of De Gastronoom.

Sas van Gent

8. Sluiskil: vertier voor kinderen

Met iets meer dan 2000 inwoners is Sluiskil een kleinschalig dorp langs het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Met een speeltuin, park met speeltoestellen en een pumptrack is er voor kinderen genoeg te beleven. Naast speeltuin De Miertjes vind je het monument van de Miljoenentrein, dat herinnert aan een opmerkelijk verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. Aan het einde van 1944 strandde de trein vol gestolen goederen van de Duitsers in Sluiskil. De inwoners pakten direct hun kans en vonden vee, levensmiddelen, kleding en meer.

Miljoenentrein Sluiskil

9. Westdorpe: warmste en langste dorp van Nederland

Westdorpe heeft twee records op zijn naam staan: het langste dorp van Nederland en het warmste dorp van Nederland. Bij binnenkomst zie je direct het bord met de aangegeven temperatuur staan en het dorp heeft een officieel KNMI-weerstation. Met het hartvormige bord willen de bewoners laten zien dat warmte ook gastvrijheid betekent. Naast Westdorpe ligt natuurgebied Canisvliet. Dit gebied is ontstaan uit schorren en slikken. Nu kun je er heerlijk wandelen door de bossen, vochtige weilanden en langs de Canisvlietse Kreek.

10. Zaamslag: dorp van de ‘Stropielekkers’

Zaamslag heeft een bewogen geschiedenis, waarbij het oorspronkelijke dorp Saemslach werd verwoest door overstromingen. Na de herdijking van de Zaamslagpolder ontstond het huidige Zaamslag in 1650. Op het plein van Zaamslag vind je een kerk en een aantal winkels. Het standbeeld van een stroopvat met twee ‘lekkende’ dorpsbewoners voor de kerk valt direct op. Volgens een oude legende stond er vroeger een vat met stroop op het dorpsplein, waar altijd enkele druppels aan bleven hangen. Het verhaal gaat dat de inwoners van Zaamslag deze druppels met hun vinger eraf haalden om ze vervolgens af te likken. Daarom worden ze ook wel ‘Stropielekkers’ genoemd.

Zaamslag

11. Zuiddorpe: centrum van het witte goud

Zuiddorpe staat bekend om zijn aspergeteelt. Al sinds de middeleeuwen wordt ‘het witte goud’ verbouwd en die traditie is nooit gestopt. In mei en juni geniet je in de restaurants in de omgeving van asperges uit eigen grond. Zo kun je bij Restaurant onder de Linden verschillende streekproducten proeven. Met lovende recensies is dit een restaurant waar je voor om wilt rijden. Als je van fietsen houdt, is Zuiddorpe een perfecte tussenstop. Strijk neer bij Café ‘t Gemeentehuis voor een verfrissend drankje.

Zuiddorpe

Overnachten in Terneuzen en omgeving

Bezig met laden...
Bezig met laden...
  v.a. prijs/nacht
  € 0,-
  Bekijk
  Bezig met laden...
  Bezig met laden...
   v.a. prijs/nacht
   € 0,-
   Bekijk
   Bezig met laden...
   Bezig met laden...
    v.a. prijs/nacht
    € 0,-
    Bekijk
    Bezig met laden...
    Bezig met laden...
     v.a. prijs/nacht
     € 0,-
     Bekijk
     Bezig met laden...
     Bezig met laden...
      v.a. prijs/nacht
      € 0,-
      Bekijk
      Bezig met laden...
      Bezig met laden...
       v.a. prijs/nacht
       € 0,-
       Bekijk
       Bezig met laden...
       Bezig met laden...
        v.a. prijs/nacht
        € 0,-
        Bekijk
        Bezig met laden...
        Bezig met laden...
         v.a. prijs/nacht
         € 0,-
         Bekijk
         Bezig met laden...
         Bezig met laden...
          v.a. prijs/nacht
          € 0,-
          Bekijk
          Bezig met laden...
          Bezig met laden...
           v.a. prijs/nacht
           € 0,-
           Bekijk

           Al het goede van Zeeland in je mailbox?

           Ontvang per mail de leukste overnachten tips, unieke lokale activiteiten en actuele hotspots in heel Zeeland. Schrijf je snel in.

           Winter in Zeeland | Nieuwsbrief