Fietsroute Terneuzen: 67 km
Stap op de fiets voor een route in en om Terneuzen en ontdek adembenemende vergezichten, historische bezienswaardigheden en verrassende plekken. Een gevarieerde fietstocht die je meeneemt langs schitterende landschappen. Wij vertellen je hoe je kan rijden om geen hoogtepunt te missen. Fiets je mee?
Knooppunten: 25 - 28 - 70 - 40 - 41 - 42 - 73 - 71 - 74 - 75 - 77 - 62 - 76 - 83 - 72 - 71 - 73 - 29 - 28 - 25
Het startpunt van de route is P&R Carpool in Terneuzen. Parkeer de auto gratis en stap op de fiets richting de Scheldeboulevard. Fietsend langs de waterkant heb je een adembenemend uitzicht over de Westerschelde, een van de drukst bevaren wateren ter wereld.
1. Vogeltelpost Margarethapolder
Een van de eerste hoogtepunten op deze route is de Margarethapolder. Dit natte natuurgebied is aangelegd ter compensatie van de natuur die is beschadigd door de verruiming en verdieping van de vaarweg in de Westerschelde. Op de zeedijk staat een vogeltelpost. Hier heb je een mooi uitzicht op de polder en de verschillende vogelsoorten die hier hun thuis hebben gevonden.
2. Buurtschap de Griete
Vervolg je tocht naar buurtschap Griete, waar je kunt genieten van de landelijke sfeer en de rustige omgeving. Aan de Westerschelde ligt een getijdenhaventje uit 1873, een van de weinig overgebleven tijhavens in Zeeuws-Vlaanderen. Na 7 kilometer fietsen vind je rondom de zeedijk Café de Griete en Paviljoen BEET. Beide horecagelegenheden zijn ideaal voor een korte stop als je zin hebt in koffie of een lunch.
3. Stropielekkers in Zaamslag
Ook Zaamslag, een dorpje langs de route, is een mooie plek om even uit te rusten en te genieten van de lokale sfeer. De bewoners worden ook wel 'Stropielekkers' genoemd, een naam die teruggrijpt naar vroeger. Het verhaal gaat dat er op het dorpsplein een winkeltje was waar stroop werd verkocht. Uit een groot vat konden klanten hun stroopkannetje vullen. Aan het uitloopkraantje bleef vaak een druppel stroop hangen. De inwoners van Zaamslag haalden de druppels er met hun vinger af om die vervolgens af te likken. Voor de kerk op het plein staat tegenwoordig een standbeeld van dit tafereel, een imposant stroopvat, geflankeerd door twee vrolijke 'Stropielekkers'.
4. Watertoren in Axel
Over kronkeldijken en door polders vervolg je je route richting Axel. Van een afstand zie je de watertoren van deze vestingstad al staan. Dit industriële monument uit 1936 is een van de hoogste watertorens van Nederland. De Axelse watertoren steekt met zijn 60 meter hoog boven het landschap uit en is geopend voor een bezoek van mei tot en met september.
5. Restanten van de Tachtigjarige Oorlog
De Staats-Spaanse Linies zijn overblijfselen van militaire verdedigingswerken uit de 16e en 17e eeuw. Deze versterkingen werden gebouwd tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Naast hun rol bij het markeren van de grenzen tussen Nederland en België, hebben de Linies ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van beide landen. Veel van deze linies en vestingwerken zijn vandaag de dag nog steeds zichtbaar in het landschap, zoals in de buurt van Axel. Aan de Fortdijk is het zeker de moeite waard om een paar keer heel even van je fiets af te stappen bij de restanten van verschillende forten: Fort Sint-Jozef, Fort Sint-Jacob (foto), Fort Livinus.
6. Westdorpe
Voordat je terugkeert naar Terneuzen, fiets je door Westdorpe, een gezellig dorp met een vredige sfeer. Westdorpe is met zijn lintbebouwing het op een na langste dorp van Nederland. De dijk strekt zich samen met het dorp kronkelend uit van het westelijke punt aan het Kanaal Gent-Terneuzen tot aan het noordoostelijke eindpunt bij Zwartenhoek. Westdorpe staat ook wel bekend als het warmste plekje van Nederland. Bij de ingang van het dorp staat een digitale thermometer in de vorm van een hart waarop je de temperatuur van dat moment kunt aflezen.
7. Zwartenhoekse Zeesluis
Langs de route in Westdorpe vind je een tastbaar stuk van historische waterbouwkundige vindingrijkheid. De Zwartenhoekse zeesluis werd in 1788-1789 gebouwd tijdens het opnieuw bedijken van de Canisvliet Polder. Het ontwerp liet de deuren sluiten bij vloed door externe druk en openen bij eb door interne druk, terwijl afsluiting van de kokers de polder kon laten overstromen. De functie van de Zwartenhoekse zeesluis evolueerde en eindigde met de komst van een nieuw afwateringssysteem in 1979.
8. Molen in Spui
Molen Eben Haëzer, gebouwd in 1807 aan de Pootersdijk in het dorpje Spui (tussen knooppunt 73 en 29), heeft een opmerkelijk verhaal dat teruggaat naar de tijd van Napoleon Bonaparte en de Franse Revolutie. Ondanks weerstand van het bestuur van Axel werd de kleine korenmolen op last van de Fransen gebouwd. Hoewel de molen oorspronkelijk van tweedehands materiaal werd gemaakt, onderging hij een aanzienlijke restauratie tussen 1982 en 2000. De molen is open voor bezoek op zaterdag van 12.00 - 17.00 uur als de molen draait en op afspraak.
9. Otheense Kreek
Vanuit Spui fiets je richting de Otheense Kreek. Het weidse uitzicht en de rijke natuur maken deze plek perfect om even af te stappen en de benen te strekken. Geniet van de rust en de stilte voordat je de weg vervolgt naar het eindpunt van deze fietsroute.
Tussenstop: restaurants voor onderweg
Tijdens een ontspannende fietstocht is er weinig dat kan tippen aan een welverdiende tussenstop onderweg. Het is een moment waarop je de vermoeide benen even laat rusten en waar je nieuwe energie kan opdoen. De mogelijkheid om even bij te tanken is met een overvloed aan horecagelegenheden in Zeeuws-Vlaanderen heel gemakkelijk.
In deze video nemen we je mee op de fiets van Terneuzen naar Sas van Gent:
Terneuzen op de kaart
Ontdek accommodaties, restaurants, activiteiten en winkels in Terneuzen.
Overnachten in Terneuzen en omgeving
Al het goede van Zeeland in je mailbox?
Ontvang per mail de leukste overnachten tips, unieke lokale activiteiten en actuele hotspots in heel Zeeland. Schrijf je snel in.