Mural Goes Beestenmarkt

Kunst en Cultuur in Zeeland

Regel nog meer in Zeeland
Regel nog meer in Zeeland
  • Toffe evenementen
  • Prachtige monumenten
  • Musea en theater

Ontdek het rijke aanbod in Zeeland

Op het gebied van kunst en cultuur is er in Zeeland genoeg te beleven. De provincie is rijk aan musea, theaters, ateliers, kunst, monumenten en erfgoed. Daarnaast barst Zeeland van de evenementen. Ervaar een verrassend aanbod van kunst en cultuur.

Bezig met laden

Festivals en evenementen

Of het nu gaat over muziek, sport, food, theater, kunst, de visserij of Zeeuwse folklore. In Zeeland worden jaarlijks grote en lokale evenementen georganiseerd. 

Een van de bekendste muziekfestivals in Zeeland is Concert at Sea op de Brouwersdam. Als muziekliefhebber kun je hier drie dagen lang genieten van optredens van nationale en internationale artiesten. Ook de Mosseldag in Yerseke en de mosselfeesten in Bruinisse trekken veel publiek, een jaarlijks hoogtepunt in beide dorpen. Sportliefhebbers die niet vies zijn van een beetje afzien gaan de strijd aan met zichzelf en de elementen tijdens Kustmarathon Zeeland. Dit wordt ook wel de mooiste en zwaarste marathon van Nederland genoemd. Tijdens Theaterfestival Onderstroom is de stad Vlissingen het decor voor straattheater en muziek aan zee.

Musea in Zeeland

Er zijn veel musea in Zeeland die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken. Hier beleef je de verhalen over de historie en het heden van Zeeland. Kom bijvoorbeeld alles te weten over de strijd tegen het water in het Watersnoodmuseum of duik in de Zeeuwse natuur bij museum Terra Maris. Het maritieme verleden van Zeeland staat centraal bij Maritiem MuZEEum Zeeland en de geschiedenis van de visserij komt tot leven bij de visserijmusea in Breskens en Bruinisse. Ben je geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Dan is een bezoek aan het Bevrijdingsmuseum, het Polderhuis of het Bunkermuseum een aanrader. 

Erfgoed en monumenten

Monumentale gebouwen, historische kerken, vestingwerken, oude boerderijen en molens zijn karakteristiek voor Zeeland. In veel Zeeuwse steden en dorpen, maar ook in het landschap, vind je erfgoed dat herinnert aan vroegere tijden. Veel is bewaard gebleven, heeft soms een andere invulling gekregen, maar het is de moeite van het (her)ontdekken en beleven meer dan waard. Ga op pad en ontdek erfgoed en monumenten in Zeeland. 

Galerie en atelier in Zeeland

In heel Zeeland vind je een grote variatie aan ateliers en galeries die je verrassen en prikkelen met objecten van keramiek, hout of glas. Er zijn volop inspirerende plekken waar je kunstwerken kunt bewonderen. Soms zie je direct waardoor de kunstenaar geïnspireerd is geraakt en wat hij of zij ermee bedoelt. Soms mag je er zelf een invulling aan geven. Laat je verrassen door het aanbod.

Poëzie op gevels en panelen

Als je door Middelburg wandelt en de gebouwen beter bekijkt, zie je dat er teksten staan op sommige gevels. Het zijn gedichten van verschillende dichters die onderdeel uitmaken van de Sprekende Gevels in Middelburg. Midden in het landschap in en rondom kunst- en cultuurdorp Ellemeet op Schouwen-Duiveland vind je doorzichtige panelen met gedichten erop. Deze fotogenieke doorkijkjes vormen een poëzieroute van het dorp naar de kust.

Kunstroutes door Zeeland

Het landschap in Zeeland is sowieso al mooi, maar op sommige plekken maken kunstwerken het nog net een beetje mooier. En dat mag gezien worden. In Zeeland zijn dan ook verschillende fiets- en wandelroutes uitgezet waarbij je onderweg kunt genieten van kunst. Volg in Goes de Mural-route en ontdek de prachtigste muurschilderingen op gevels van verschillende gebouwen in de stad. Wandel je langs de boulevard in Terneuzen en Vlissingen dan vind je veel beeldende kunst op straat. Op het eiland Walcheren kun je zomaar een kunstwerk tegenkomen in de vorm van een ei, een roze wolk of een zeilboot. Het zijn kunstpicknickplekken waar je even kunt uitrusten tijdens een fiets- of wandeltocht.