Monumenten Middelburg

Bezienswaardigheden en monumenten in Middelburg

Middelburg heeft een rijk verleden en dat is te zien. Wandel door de stad en vergaap je aan monumenten, imposante gevels, oude straten en pleinen. Hier ervaar je de geschiedenis van de hoofdstad van Zeeland. Deze bezienswaardigheden in Middelburg moet je gezien hebben.

Lianne van Rijn | allyourz
Lianne
allyourz redactie
4 min leestijd

Gouden tijden

In de Gouden Eeuw was Middelburg, na Amsterdam, de belangrijkste stad van Nederland. Veel huis- en straatnamen herinneren nog aan het rijke handelsverleden van de stad. In het centrum van Middelburg zijn nog steeds panden te zien die herinneren aan deze gouden periode. De stad telt meer dan 1100 beschermde rijksmonumenten. In dit historisch decor vind je nu veel winkels, terrassen en horeca.

Lange Jan, het middelpunt van de stad

Niet te missen in het stadshart van Middelburg en ver daarbuiten is Abdijtoren Lange Jan. De imposante Abdijtoren torent overal bovenuit. In de zomermaanden kun je de 207 treden van de toren beklimmen en geniet je van een fenomenaal uitzicht over Middelburg en de wijde omgeving. Ook als het donker wordt, zijn alle spotlights op de Lange Jan gericht en is hij het stralende middelpunt van de stad.

Middelburg Lange Jan

De Abdij van Middelburg, parel van de stad

Eén van de parels in de stad is De Abdij van Middelburg. Tot 1574 werd het gebruikt als klooster, later als zetel van het provinciaal bestuur. Het complex heeft een lange geschiedenis waarin het meerdere keren werd gerestaureerd. Na verwoestende bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Abdij opnieuw opgebouwd. Tegenwoordig zit de Provincie Zeeland nog altijd gevestigd in de Abdij. Het Abdijplein is regelmatig het decor voor culturele evenementen, waaronder het Zeeland Nazomer Festival en het Zeeuwse Ringrijden.

Middelburg Abdij

Karakteristiek stadhuis

Het middeleeuwse stadhuis is één van de meest karakteristieke gebouwen in het centrum van Middelburg. Sinds de bouw in de 16de eeuw is er veel veranderd dit rijksmonument. De stadhuistoren wordt door lokale bewoners ook wel ‘Malle Betje’ genoemd, omdat de klok achter loopt en later slaat dan Lange Jan. Na de Tweede Wereldoorlog moest het stadhuis grotendeels opnieuw worden opgebouwd. De verlichting van de gevel zorgt ervoor dat het vooral ‘s avonds een bewonderenswaardig geheel is.

Waan je terug in de tijd bij de Kuiperspoort

Oude pakhuizen, trapgevels, kasseien. De Kuiperspoort heeft het. Dit bijzondere steegje telt maar liefst 17 rijksmonumenten. Wandel door de straat en kijk goed om je heen. Op deze fotogenieke plek waan je voor even terug in de tijd. Als je dan toch in de buurt bent, wandel dan ook even door de Schuddebeursstraat. Dit smalste straatje van Middelburg ligt evenwijdig aan de Kuiperspoort. Het ziet eruit als een smalle brandgang met een eigen straatnaambord. Goed opletten, want je loopt er zo voorbij.

Middelburg-13-kuiperspoort

Terrasje pakken op de historische Vismarkt

Aan de Sint Jansstraat, één van de zijstraatjes in het centrum, vind je de Vismarkt. Dit plein is zeker de moeite waard om langs te lopen. Vroeger werd hier vis verkocht. Bij mooi weer is het terras van St. John een fijn rustpunt tijdens je ontdekkingstocht door Middelburg. Geniet hier in de zon of de schaduw van het alom bekende yoghurtijs of een milkshake.

De Kloveniersdoelen

De Kloveniersdoelen dateert uit de vroege 17e eeuw. In de 18e eeuw is het een militair hospitaal geweest. Tegenwoordig kun je lunchen en dineren in het restaurant De Houttuinen of in de grote tuin aan de achterkant van het gebouw. Je hebt de keuze uit gevarieerde en verfijnde gerechten. In het gebouw is ook de filmzaal van Cinema Middelburg gevestigd. Filmliefhebbers kunnen hier terecht voor de betere arthouse films.

Kloveniersdoelen Middelburg

De imposante Oostkerk

Als je Middelburg nadert vanaf de N57 kan je op heldere dagen het silhouet van de Oostkerk al van veraf zien. Je herkent de achtkantige koepelkerk duidelijk aan zijn imposante, ronde vorm. Niet alleen van veraf mooi om naar te kijken, maar ook van dichtbij een prachtige verschijning. Tegenwoordig wordt de kerk gebruikt voor evenementen en bijeenkomsten.

Stadswandeling Middelburg

Handige informatie

Gevels Middelburg

Vanaf Station Middelburg is het ongeveer 7 minuten lopen naar het centrum van de stad.

In Middelburg vind je verschillende parkeergarages zoals de Geere, Achter de Houttuinen en de Kousteensedijk. Parkeerplaatsen op Hof van Tange en het Damplein (allen betaald parkeren). Gratis parkeren kan op de parkeerterrein aan de Oude Veerseweg, ook voor campers. Hier kan je fietsen huren.

Bij Cycle Hub. Vanaf hier is het 10 minuten lopen naar het centrum. Je kunt hier ook een fiets huren.

Zeeland wind zon en duin

Al het goede van Zeeland in je mailbox?

Ontvang per mail de leukste overnachten tips, unieke lokale activiteiten en actuele hotspots in heel Zeeland. Schrijf je snel in.