Middelburg molen bolwerk

Middelburg: ontdek groen in de stad

Middelburg is een prachtige monumentale stad, maar wist je dat er ook veel groen te vinden is? Maak een mooie wandeling over de bolwerken of bezoek een van de groene parken. Oog in oog staan met een wild hert, het kan in Middelburg.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Mooie groene plekken in Middelburg

Wie een bezoek aan een stad wil combineren met een wandeling door de natuur zit zeker goed in Middelburg. Deze monumentale stad barst van de leuke winkels en horecazaken, maar heeft ook heel veel groene plekken. Rond de binnenstad liggen de groene bolwerken als een ster langs de grachten. Een plek waar je heerlijk kunt wandelen. In de buitenwijken vind je verschillende stadsparken, zoals het jonge Amaliapark, het Meiveld met speeltuin en kinderboerderij en Park Toorenvliedt met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Aan de rand van Middelburg ligt Landgoed Ter Hooge met een kasteel, veel water en leuke bruggetjes. Hier heb je grote kans om in de vroege ochtend herten te zien.

Middelburg toorenvliedt

Wandel over de stervormige groene bolwerken

De stervormige groene bolwerken liggen rondom de grachten in de binnenstad van Middelburg. Deze groene ster is ooit aangelegd als verdedigingswerk om een goed overzicht op de stad te hebben. Nu is het een fijne plek om te picknicken en te wandelen. De hond mag ook mee, want het is een van de losloopgebieden in Middelburg. Je komt tijdens je wandeling langs twee molens, een Joodse begraafplaats en een plek waar vroeger de ijskelder lag; hier werd de wijn in bewaard, voordat er koelkasten bestonden. Onderweg vind je verschillende bordjes met informatie over de geschiedenis. De hele route over de bolwerken en langs de grachten is ongeveer 5 kilometer en loopt het grootste gedeelte langs de grachten. Je kunt zelf bepalen waar je de route start. Kies bijvoorbeeld voor het Vlissings Bolwerk als startpunt en wandel naar het Langeviele Bolwerk.

Middelburg-112-bolwerken

Ontdek de bunkers van Park Toorenvliedt

Park Toorenvliedt is een buitenplaats rondom een villa uit de 18e eeuw. In het park staan verschillende bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Er is een speurtocht uitgezet waarbij je letters moet zoeken in de gedichten die staan op de verschillende bunkers. Het park is een heerlijke plek voor een korte wandeling. Rust even uit op een van de bankjes of picknick op het grote grasveld, terwijl kinderen zich vermaken bij de speeltoestellen. Het park is een paradijs voor vogels en vogelliefhebbers, er worden regelmatig bijzondere soorten gespot, zoals de Kwak. Vogelopvang De Mikke ligt in het park en is elke eerste zaterdagmiddag van de maand geopend.

Locatie: Bunkercomplex Park Toorenvliedt, 4335 HD Middelburg

Bezoek de speeltuin en de kinderboerderij bij het Meiveld

Het Meiveld is een groen park in het zuiden van Middelburg. Hier vind je een grote speeltuin en een kinderboerderij. Vooral gezinnen met kinderen zullen zich hier goed vermaken. Wil je wandelen met de hond? Dat kan goed bij het Meiveld, op de grote weide mogen honden lekker los rondlopen. Het is een van de losloopgebieden van Middelburg. Naast Park Toorenvliedt en het Meiveld vind je nog meer natuur in het net aangelegde stadspark Molenwater en het jonge Amaliapark. In dit laatste park mogen honden ook los rondrennen.

Locatie: Meiveldpad 53, 4336 XW Middelburg

Middelburg Meiveld speeltuin

Landgoed Ter Hooge

Aan de rand van Middelburg ligt Landgoed Ter Hooge. Hier vind je een echt kasteel omringd met een slotgracht en een bos. Het kasteel zelf is niet meer te bezoeken, maar je kunt er heerlijk wandelen in de natuur. Via onverharde kronkelpaadjes passeer je regelmatig leuke bruggetjes. Als je geluk hebt kan je aan de rand bij het weiland reeën spotten. Trek wel waterdichte hoge schoenen aan, vooral bij regenachtig weer kan het hier heel drassig zijn.

Locatie: Koudekerkseweg 200D, 4335 SP Middelburg

Handige informatie

Middelburg wandelen in het bos

Middelburg is de hoofdstad van Zeeland en het ligt centraal op het Zeeuwse eiland Walcheren, de bolwerken liggen bij het centrum, de parken en het landgoed Ter Hooge liggen aan de randen.

In het centrum van Middelburg geldt betaald parkeren, in de omringende wijken bij de parken kan je meestal gratis parkeren.

Bij de meeste parken geldt dat honden aan de lijn welkom zijn, honden mogen los op de volgende plekken: de bolwerken, het Amaliapark, de grote weide van het Meiveld en zuidelijk deel van Park Toorenvliedt.

De groene parken en bolwerken zijn het hele jaar door toegankelijk en de meeste paden zijn (half) verhard en daardoor ook geschikt voor wandelwagens, alleen Landgoed Ter Hooge is onverhard.

Ieder seizoen heeft zijn eigen charmes, in de herfst verkleuren de bossen het mooist.

Wandel over de bolwerken en leer onderweg via de informatiebordjes meer over de geschiedenis van Middelburg.

Huur een fiets en maak een route langs de verschillende parken in Middelburg. Neem op een mooie dag een picknickmand mee en geniet van de natuur om je heen.