Fietsen Vlissingen

Fietsroute Walcheren: van Vlissingen naar Ritthem

Een dag met de fiets op pad in Zeeland? Maak dan een mooie fietsroute door Walcheren van Vlissingen naar Ritthem. Ontdek tijdens de fietstocht meer over het maritieme verleden van Vlissingen en bekijk hoe de schepen door de sluizen varen.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Knooppunten

Volg knooppunten 88, 86, 85, 93 en 92.

De route start in het Vlissingse Nollebos

De fietsroute start bij de parkeerplaats aan de Burgseweg in Vlissingen. Deze parkeerplaats grenst aan het Nollebos. Dit bos met vijvers is in 1925 als stadspark aangelegd om meer toeristen aan te trekken. In de Tweede Wereldoorlog is het gebied onder water gezet, waardoor de kreken in het Nollebos zijn ontstaan. Ook vind je er nog restanten van bunkers en een tankgracht. In het Nollebos zijn meerdere wandelpaden en er loopt ook een mountainbikeroute doorheen. Vanaf het Nollebos fiets je langs het strand naar de Boulevard van Vlissingen. Stop onderweg even bij het windorgel op het Nollehoofd, de pier van Vlissingen.

Vlissingen Boulevard Windorgel

Fiets langs de Boulevard en raak bijna de schepen aan

De Boulevard van Vlissingen loopt vanaf het windorgel bij de Nolledijk tot aan het standbeeld van Michiel de Ruyter bij de binnenstad van Vlissingen. Fietsers en wandelaars hebben alle ruimte op de Boulevard. Je fietst hier met mooi zicht op zee waar de grote schepen vlak langs de kust varen. Onderweg kom je langs de Gevangentoren, onderdeel van de oude verdedigingswerken van Vlissingen. Het was lang een gevangenis, nu kan je er eten met uitzicht op zee. Verderop fiets je langs de kazematten, vroeger een opslagplaats voor munitie en een verdedigingswerk tegen vijanden. Nu is het opengesteld voor publiek en krijg je een unieke kijk op de maritieme geschiedenis van Vlissingen. Het is onderdeel van het MuZEEum waar je nog veel meer leert over Vlissingen (update 31-10-2022: i.v.m. verbouwing gesloten tot zomer 2023).

Fietsen over de boulevard Vlissingen

Met je fiets over de sluizen

Vlissingen ligt aan zee en heeft een aantal havens. Als eerste fiets je langs de Koopmanshaven met daarachter De Ruyter jachthaven. Via loopbruggen over de sluis steek je dit water over. Via de Oranjedijk fiets je langs de Oranjemolen, die je al van ver ziet staan. Vroeger stond hier het zomerpaleis van de Prinsen van Oranje, vandaar de naam Oranjemolen. Iets verderop vind je Uncle Beach, de codenaam van de landingsplek van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog, bekend uit de Slag om de Schelde. Hier is een herdenkingsplek en een bunkermuseum dat op beperkte tijden te bezoeken is. Iets verderop kom je bij de grotere havens waar je met de fiets lopend de zeesluizen oversteekt. Blijf hier vooral even staan om te kijken hoe de grotere schepen de sluizen doorvaren.

Oude forten langs de Westerschelde

Nadat je de Binnenhaven met zijn industriële bedrijvigheid hebt gepasseerd, fiets je via de landelijke weggetjes bij Ritthem richting de Westerschelde. Bovenaan de dijk voel je de wind en ruik je de zoute zeelucht. De route passeert verschillende voormalige forten gebouwd ter verdediging van de havens. Van Fort Zoutman en Fort de Ruyter zie je nauwelijks iets terug. Fort Rammekens is het enige overgebleven fort en het oudste zeefort van Noordwest-Europa. Tegen betaling kan je het fort op vaste tijden bezoeken. Van bovenaf heb je een mooi uitzicht op de Westerschelde aan de ene kant en de bedrijvigheid van de Sloehaven aan de andere kant. Fiets vanaf hier dezelfde route weer terug of kies voor een langere terugtocht via Middelburg en Koudekerke.

Fietsen zeedijk ritthem

Handige informatie

Vlissingen Scheldekwartier

Vlissingen ligt in het zuiden van het Zeeuwse schiereiland Walcheren, de fietsroute loopt langs de Westerschelde.

Parkeerplaats aan Zwanenburgseweg (gratis) in Vlissingen. Zwanenburgseweg 11, 4384 LW Vlissingen.

De fietsroute is goed geasfalteerd, kent af en toe wel wat klimmetjes rond de zeedijk. Volg knooppunten 88, 86, 85, 93 en 92, de route vanaf de parkeerplaats naar Fort Rammekens is ongeveer 15 kilometer.

Deze route is ieder seizoen te fietsen.

Bezoek Fort Rammekens tijdens je fietstocht en leer meer over de rol van het fort door de jaren heen. Vanaf het fort heb je een mooi uitzicht op de Westerschelde. Geopend van half april – eind oktober.

Combineer deze fietsroute met een stadswandeling door Vlissingen en ontdek de rijke maritieme historie van de stad van Michiel de Ruyter.