kano veerse meer

Actief op Het Veerse Meer en de Pietkreek: fietsen, wandelen en watersporten

Het Veerse Meer in Zeeland is de ideale bestemming als je van watersport houdt. Waterskiën, surfen, kanoën of zeilen, het kan hier allemaal. Wie graag droge voeten houdt stapt op de fiets voor een mooie route langs het Veerse Meer.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Ideale bestemming voor wie graag actief is

Het Veerse Meer is een groot meer in Zeeland ten zuiden van Noord-Beveland. Het is een populair watersportgebied en een ideale vakantiebestemming als je graag actief bezig bent. Kom met je eigen boot naar Zeeland of huur een kano, surfplank of sup voor een actieve dag op het water. Langs het Veerse Meer en de Pietkreek zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Houd je meer van fietsen? Maak dan de uitdagende fietstocht rondom het Veerse Meer van ruim 55 kilometer.

Kanoën en suppen op de Pietkreek

De Pietkreek is een zijtak van het Veerse Meer waar je heerlijk kunt varen. Alleen kleine boten kunnen hier varen, want je moet eerst onder een brug door en het water in de kreek is op een aantal plekken vrij ondiep. In de Pietkreek is het water erg rustig dus ideaal om met je kano of sup heen te gaan. Als je het water rechts van het eiland kiest ben je vaak helemaal alleen. Hier is het water zo ondiep dat andere boten hier niet kunnen komen. Geniet hier van de watervogels die tussen het riet zitten en de vele libellen die af en aan vliegen. Het is een oase aan rust.

Kano Zeeland

Wandel met zicht op het Veerse Meer

Rond de Pietkreek en langs het Veerse Meer zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Maak zeker de wandeling rondom de Pietkreek van 4,4 kilometer, volg hiervoor de gele routepaaltjes. Je wandelt afwisselend door bos en langs akkers. De Pietkreek is nooit ver weg, je hebt regelmatig uitzicht op het water met de vele watervogels. Deze wandelroute kan je verlengen door ook de uitgezette route langs het Veerse Meer te lopen. Volg hiervoor de blauwe routepaaltjes of kies je eigen pad. Ook ruiters en mountainbikers zijn hier welkom op hun eigen paden. Beide routes starten niet ver van de parkeerplaats aan de Muidenweg. De exacte startpunten vind je op de app van Staatsbosbeheer.

Veerse Meer wandelen

Wilde paarden bij natuurgebied de Middelplaten

Iets verder weg langs de Muidenweg richting Wolphaartsdijk ligt natuurgebied de Middelplaten. Dit natuurgebied bestaat uit verschillende eilanden in het Veerse Meer. Dit gebied is niet vrij toegankelijk, je mag er alleen heen tijdens een begeleide excursie. Vanaf de Muidenweg en vanaf het Veerse Meer heb je ook een mooi zicht op de eilanden. Het natuurgebied is een populair broedgebied voor vogels die hier af en aan vliegen. Ook leven er wilde paarden op de eilanden, die soms ook in het water staan. Samen met de koeien zorgen ze voor de begrazing van het gebied. Met de zeilboten op de achtergrond geeft dat een prachtig plaatje. Op het eiland groeien bijzondere planten die tegen zout water kunnen, zoals zeekraal, blauw kweldergras en zeevetmuur.

Wolphaartsdijk Schelphoek paarden

Windsurfen op het Veerse Meer

Op het Veerse Meer kunnen windsurfers uitstekend terecht. Er zijn meerdere plekken waar je met de auto dichtbij het water kunt komen, zodat je niet met je spullen hoeft te slepen. Bij Wolphaartsdijk is een brede grasstrook waar je de auto gratis kunt parkeren. Er is voldoende ruimte bij het water om je zeil op te tuigen. Het water is ondiep en dat maakt het opstappen en wegvaren erg makkelijk. Andere windsurf hotspots bij het Veerse Meer zijn de Schotsman en Oranjeplaat.

Windsurfen Veerse Meer

Fiets een rondje rond het Veerse Meer

Stap op je fiets en maak een mooie fietstocht rond het Veerse Meer. Neem een picknickmand mee en stop regelmatig even aan de waterkant voor een welverdiende pauze. Je fietst veel langs het water, maar ook langs natuurgebieden zoals Goudplaat, Middelplaten en de Schotsman. De plaats Veere met zijn vele monumenten is een stop zeker waard. Bezoek hier oma’s snoepwinkeltje en koop iets lekkers voor onderweg. Je gaat weer even terug in de tijd. Ook leuk voor kinderen. Stippel zelf een route uit met behulp van de knooppuntenbordjes. Een rondje Veerse Meer is ruim 55 kilometer.

Handige informatie

Veerse-meer-water

Het Veerse Meer is een zoutwatermeer in Zeeland en ligt ten zuiden van Noord-Beveland, de Pietkreek is een zijarm van het Veerse Meer.

Er is een grote gratis parkeerplaats aan de Muidenweg, vlakbij Outdoorcentrum en kanoverhuurder Kanoa.

Honden zijn welkom als ze aangelijnd zijn.

Het gebied is het hele jaar door toegankelijk, de wandelroutes gaan over onverhard terrein en zijn daardoor niet toegankelijk met wandelwagens.

De Pietkreek en het Veerse Meer zijn alle seizoenen te bezoeken.

Fiets een rondje rond het Veerse Meer en geniet van de vergezichten op het water.