Paarden in natuurgebied Goudplaat Kamperland

Wandel door de ruige natuur op Goudplaat aan het Veerse Meer

Trek je laarzen of hoge wandelschoenen aan en struin over de voormalige zandplaat. Op Goudplaat zijn geen nette asfaltpaden. Hier zoek je je eigen weg over onverharde graslanden tussen grazende wilde paarden. Een ideaal gebied voor de avontuurlijke wandelaars.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Voormalige zandplaat Goudplaat

Natuurgebied Goudplaat ligt op het eiland Noord-Beveland aan het Veerse Meer. Vroeger was dit een zandplaat in zee die alleen bij eb te zien was. Sinds de aanleg van de Veerse Gatdam is de verbinding met de zee afgesloten en is er ruimte ontstaan voor nieuwe natuur. Een ideaal gebied om te wandelen over de uitgezette wandelroute of om te struinen over het grasland tussen grote grazers. Door het gebied loopt ook een ruiterpad en een mountainbikepad. Het is een ruig stukje natuur waar het vooral in de winter ook erg nat kan zijn.

Kamperland-goudplaat

Uitdagende wandeling door ruige natuur

Op Goudplaat is een wandelroute uitgezet van ongeveer 4,7 kilometer. Volg hiervoor de blauwe paaltjes vanaf de parkeerplaats aan de Felixweg. Je wandelt langs een watergeul, die vanaf het Veerse Meer het gebied inloopt. Hier zie je veel vogels, zoals blauwe reigers die op een visje azen. Al snel kom je in het bos. Bij veel regen veranderen de paden hier in modderpoelen. Verderop verdwijnen de bossen en sta je ineens op een open grasvlakte. Hier heb je kans om oog in oog te staan met een kudde paarden of runderen. De wandelroute volgt ook een stukje de oever langs het Veerse Meer. De hond mag mee op grote stukken van de wandeling, maar niet in het grasland waar paarden en runderen grazen. Dit staat duidelijk aangegeven op de borden. De wandelroute is onverhard en bij nat weer een hele uitdaging. Het gebied is hierdoor niet geschikt voor kinderwagens.

Fiets langs het Veerse Meer met de mountainbike

De mountainbikeroute Noord-Beveland Midden (37 kilometer) loopt door natuurgebied de Goudplaat. Je fietst over smalle bospaden en langs het Veerse Meer. Soms fiets je een deel van de route via het ruiterpad. Volg voor deze route de groene mountainbikebordjes. Op Noord-Beveland zijn 3 mountainbikeroutes uitgezet die ook gecombineerd kunnen worden tot een uitdagende route van 75 kilometer. De routes gaan langs dijken, kreken en door bossen. Je fietst over schelpenpaden, grindpaden en over singletracks. Neem zeker je mountainbike mee als je naar Noord-Beveland komt.

Wandelen Goudplaat

Spot dieren tijdens je struintocht

Op Goudplaat leven heel wat dieren, die zich niet altijd direct laten zien. Herten en reeën zijn vroeg in de ochtend vaak te zien op de graslanden of in het bos. Bij het water zie je zeker vogels, zoals reigers, wulpen, tureluurs, zwanen, dodaars en waterral. In het loofbos en bij de struiken hoor je regelmatig een van de zangvogels zoals de vink, cetti’s zanger, staartmees en de heggenmus. En ook de ijsvogel wordt regelmatig op Goudplaat gezien. Op de grote grazen paarden en runderen. Zij houden het gebied open. Zonder hen zou alles dichtgroeien. Aan de waterkant van het Veerse Meer groeien planten die zout water verdragen, zoals zeekraal. Deze verkleurt prachtig roodbruin in de nazomer.

Bezoek Goudplaat met de boot

Het Veerse Meer is een ideaal watersportgebied. Neem je eigen boot mee of huur een boot en vaar van eiland naar eiland. Het Veerse Meer heeft maar liefst 17 onbewoonde eilanden en een aantal hiervan mag je bezoeken. Er zijn verschillende steigers aangelegd, waar je maximaal 24 uur mag liggen. Ook bij het schiereiland Goudplaat mag je met je boot aanleggen. Onderbreek je vaartocht met een wandeling door het ruige natuurgebied op Goudplaat. En wie weet spot je hier wel wilde dieren. Vaak zie je de wilde paarden al staan vanaf het water. Een fotogeniek plaatje.

Kamperland-goudplaat

Handige informatie

Kamperland Natuurgebiede Goudplaat

Goudplaat ligt op het eiland Noord-Beveland aan het Veerse Meer, ten zuiden van Kamperland.

Er is een gratis parkeerplaats aan de Felixweg in Kamperland.

Honden zijn in bepaalde gedeelten aangelijnd toegestaan, in begrazingsgebied zijn honden verboden.

Het gebied is het hele jaar gratis toegankelijk, niet geschikt voor kinderwagens.

Het gebied is in elk seizoen toegankelijk, trek bij nat weer waterdichte schoenen aan.

Wandel de uitgezette route van 4,7 km (blauwe paaltjes) en sta oog in oog met paarden en andere grazers.

Vaar met je boot over het Veerse Meer en leg aan bij Goudplaat voor een korte wandeling door het gebied