Kamperland natuurgebied Schotsman

Natuurgebied de Schotsman aan het Veerse Meer

Trek je wandelschoenen aan en ontdek al wandelend natuurgebied de Schotsman aan de rand van het Veerse Meer. Ook mountainbikers en ruiters kunnen hier mooie routes volgen. Watersportliefhebbers kunnen terecht op het Veerse Meer. Een ideale bestemming voor een actief dagje uit of een vakantie.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Voormalige zandplaat de Schotsman

Natuurgebied de Schotsman ligt op het eiland Noord-Beveland aan het Veerse Meer. Vroeger was dit een zandplaat in zee die alleen bij eb droog viel. Sinds de aanleg van de Veerse Gatdam is de verbinding met de zee afgesloten en is er ruimte ontstaan voor nieuwe natuur. Het natuurgebied de Schotsman bestaat voornamelijk uit grasland en bos. Er zijn twee uitgezette wandelroutes, maar je kan ook je eigen route uitstippelen over de paden aan de hand van de wandelknooppunten. Mountainbikers zijn welkom op de speciale gemarkeerde mountainbikeroute en er loopt ook een ruiterpad door het gebied.

Schotse Hooglanders in natuurgebied De Schotsman

Wandelen en struinen tussen de dieren

Op de zandplaat de Schotsman zijn twee wandelroutes uitgezet die je kunt volgen aan de hand van gekleurde paaltjes: een groene route van 5,8 kilometer en een gele route van 3,1 kilometer. De routes overlappen elkaar voor een deel, dus je kunt ze ook met elkaar combineren voor een stevige wandeling. De groene route start vanaf de parkeerplaats aan de Schotsmanweg en de gele route vanaf de parkeerplaats aan de Campensweg. Bij beide routes heb je zicht op het Veerse Meer. Als je de groene route volgt, kom je door het begrazingsgebied met de Schotse Hooglanders. In dit begrazingsgebied zijn honden niet welkom, op de rest van de routes wel mits aangelijnd. Het gebied kan erg nat zijn, dus trek goede waterdichte schoenen aan, als je hier op pad gaat, zeker als het veel geregend heeft.

Kamperland-35-schotsman

Uitdagende mountainbikeroutes op Noord-Beveland

De mountainbikeroute Noord-Beveland West (25 kilometer) loopt door natuurgebied de Schotsman. Je fietst over smalle bospaden en steekt natte gedeelten over via plankenpaden. Volg hiervoor de blauwe mountainbike bordjes. Op Noord-Beveland zijn 3 mountainbikeroutes uitgezet die ook gecombineerd kunnen worden tot een uitdagende route van 75 kilometer. De routes gaan langs dijken, kreken en door bossen. Je fietst over schelpenpaden, grindpaden en over singletracks. Neem je mountainbike dus zeker mee als je Noord-Beveland bezoekt.

Oog in oog met de dieren van de Schotsman

Op de Schotsman leven veel herten en reeën. Als je rond schemering komt heb je een grote kans om ze te zien. Ze lopen dan vaak op de open grasvelden, langs de bosjes. Naast herten, leven er ook veel vogels in het gebied. Op de bramen- en bessenstruiken zie je veel zangvogels zoals de grasmus, de braamsluiper en de kneu. Bij het Veerse Meer komen veel watervogels voor, zoals aalscholvers die hun vleugels graag spreiden terwijl ze op paaltjes zitten. In het bos leven uilen en spechten. Als je de groene wandelroute loopt, is de kans groot dat je oog in oog staat met de Schotse Hooglanders en andere runderen die hier grazen. Leuk om samen met je kinderen te speuren naar de dieren tijdens je wandeling.

Kamperland-31-schotsman

Watersporten op het Veerse Meer

Natuurgebied de Schotsman ligt op het eiland Noord-Beveland aan het Veerse Meer. Vroeger was dit De Schotsman ligt aan het populaire watersportmeer het Veerse Meer. Dit grote meer is ontstaan door het afdichten van de opening met de zee. Er stroomt nog wel water vanuit de zee het meer in via een sluis. Hierdoor is het Veerse Meer een zoutwatermeer. Op een mooie zomerdag is het heerlijk om op het water te varen of om lekker aan het water te liggen en af en toe een duik te nemen. Er zijn meerdere onbewoonde eilandjes in het Veerse Meer waar je mag aanleggen met de boot. Bij de Schotsman is een waterskibaan, waar je je evenwicht kunt testen, terwijl je met grote snelheid op ski’s over het water vliegt. Kanoën, Suppen, zeilen, windsurfen, het kan allemaal op het Veerse Meer. Hierdoor is het een ideaal gebied voor gezinnen met kinderen, ook tieners zullen zich hier de hele dag vermaken.

Kamperland Waterski Schotsman

Handige informatie

Kamperland-32-bramen-plukken-wandelen

Natuurgebied de Schotsman ligt op het Zeeuwse eiland Noord-Beveland, vlakbij de plaats Kamperland

Aan de Schotsmanweg en Campensweg in Kamperland, beide parkeerplaatsen zijn gratis.

Aangelijnde honden zijn in het grootste gedeelte toegestaan, in het begrazingsgebied zijn honden verboden.

Het natuurgebied is het hele jaar door toegankelijk, trek bij nat weer waterdichte wandelschoenen aan.

Ieder seizoen kan je fijn wandelen bij de Schotsman.

Wandel de groene route langs het Veerse Meer en spot de vele vogels langs de route.

Kom vroeg in de morgen dan heb je grote kans om reeën en herten te zien.