inlagen-noord-beveland

Inlagen Noord-Beveland: natuurgebied tussen twee dijken in

Ontdek de unieke kust van Noord-Beveland via een fietstocht over de dijken en langs de Oosterschelde. In de inlagen leven honderden vogels, die hier jaarlijks broeden. En spot hier ook andere dieren zoals reeën, vossen, zeehonden en bruinvissen. Een ideaal gebied voor natuurliefhebbers.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

De bijzondere kust van Noord-Beveland

Het natuurgebied de Inlagen van Noord-Beveland ligt in Zeeland aan de noordkust langs de Oosterschelde. Een inlaag is een gebied tussen de zeedijk en een binnendijk. Inwoners vreesden vroeger dat de zeedijk het zou begeven tijdens een zware storm. Ze legden daarom een tweede dijk aan, meer landinwaarts. De grond voor deze dijk haalden ze uit het gebied tussen de zeedijk en de binnendijk. Dit gebied, de inlaag, kwam daardoor lager te liggen. De inlagen zijn nu natte natuurgebieden vol met vogels. Langs de noordkust van Noord-Beveland aan de Oosterschelde liggen meerdere inlagen. Vanaf de binnen- en buitendijken zijn deze inlagen goed te zien tijdens een wandeling of een fietstocht.

Wandelen Noord-Beveland

Fiets langs de Oosterschelde en inlagen

De noordkust van Noord-Beveland ontdek je het beste via een fietstocht langs de Oosterschelde en de inlagen. Met de wind in de haren en omringd door zeegeluiden, fiets je afwisselend over de binnen- en de buitendijken. Houd je ogen en oren open, want vogels vliegen af en aan. Kijk ook goed in de Oosterschelde, wie weet zie je wel zeehonden en bruinvissen zwemmen. Kies voor een fietstocht langs de inlagen van Wissenkerke naar Colijnsplaat en weer terug (15 kilometer), of een langere route naar Kats en weer terug (totaal 30 kilometer). Heen fiets je over de buitendijk en terug via de binnendijk. Start de fietsroute vanaf de kleine parkeerplaats op de hoek Groeneweg en Keihoogte bij informatiepunt Keihoogte.

Fietsen Noord-Beveland

Omringd door honderden vogels

Inlagen bestaan grotendeels uit grote waterplassen met verschillende eilandjes. Rondom de waterplassen liggen veel rietvelden en op de dijken groeien struiken. Dit maakt een inlaag een goede verblijfplek voor veel vogels. In de inlagen van Noord-Beveland liggen 3 vogelkijkhutten in de buurt van waterplassen. Kijk ook goed in het riet, want hier zitten veel vogels verstopt. In het voorjaar komt de blauwborst hier naartoe om te broeden. Het baardmannetje is het hele jaar te spotten. Net als de roerdomp, maar die laat zich maar weinig zien. Je maakt meer kans op het zien van een kneu, putter, roodborsttapuit, tjiftjaf’s of heggenmus. In de lucht vliegen regelmatig roofvogels boven de rietvelden en aan de waterkant scharrelen kemphanen, oeverlopers en kluten. In de inlagen, vooral die bij ’s Gravenpolder, is het een komen en gaan van allerlei soorten meeuwen. Het gekrijs van deze vogels hoor je al van ver.

Vogels Noord-beveland

De verschillende inlagen van Noord-Beveland

De kust van Noord-Beveland bestaat uit verschillende inlagen, ieder met een eigen karakter. Sommige inlagen bestaan uit grote waterplassen vol met vogels. Bij andere zie je vooral uitgestrekte rietvelden waar roofvogels boven zweven. Ontdek het unieke karakter van iedere inlaag tijdens een wandeling of fietstocht.

  • Inlaag Keihoogte

Bij de kleine parkeerplaats op de hoek Groeneweg en Keihoogte staat een informatiepunt over het natuurgebied de inlagen en de vogels die hier voorkomen. Een kort pad door grasland leidt naar een vogelkijkhut die aan de grote waterplas ligt. Op het graspad naar de hut zie je vaak al veel zangvogels in de bomen en struiken en schapen lopen hier los rond. Op de waterplas zijn veel water- en steltvogels. Als je vroeg in de ochtend komt en heel veel geluk hebt zie je misschien een vos of een ree.

  • Inlaag Vlietepolder

Parkeer voor een bezoek aan de inlaag Vlietepolder de auto op de parkeerplaats aan de Zandhoek weg. Vanaf hier loop je via een trap de dijk over, richting Oosterschelde. Aan de linkerkant vind je Inlaag Vlietepolder. In de rietvelden in deze inlaag komt veenmos voor. Dit is erg bijzonder voor Zeeland, want meestal zijn de moerassige gebieden te zout voor veenmos.

  • Inlaag ’s Gravenhoek

Inlaag ‘s Gravenhoek is een van de grotere inlagen van Noord-Beveland. In de inlaag zijn meerdere vogeleilanden aangelegd waar honderden meeuwen, visdieven en geoorde futen broeden. Je hoort de vogels al van heel ver. In de rietvelden zitten baardmannetjes en rietzangers en ook de roerdomp is hier gezien. Je kunt een mooie wandeling rondom het water maken, maar trek hiervoor wel goede wandelschoenen aan want het pad is ruig en wordt niet veel belopen. Vanaf de kleine vogelkijkhut heb je goed uitzicht op de waterplas en de vogels. De vos laat zich hier soms ook zien. Voor een bezoek aan deze inlaag parkeer je de auto het beste op de parkeerplaats aan het eind van de Emelissedijk bij de oude oesterput.

  • Inlaag Oesterput

De oude oesterput was vroeger een inlaag, maar bij overstromingen is de dijk daar weggeslagen. Het is een tijdje gebruikt als oesterput en daarna als een landbouwhaventje voor het vervoer van bieten. Bij laag water zie je daar nog de resten van. Nu is het een groot, nat natuurgebied waar veel vogels zich thuis voelen. Je kan langs de inlaag wandelen of via de dijk van bovenaf de vogels bekijken.

Handige informatie

Wissenkerke-inlagen

De inlagen van Noord-Beveland liggen aan de noordkust van het eiland tussen Wissenkerke en Colijnsplaat aan de Oosterschelde.

Aan het eind van de Emelissedijk, bij de West Zeedijk, de Zandhoekweg en de Keihoogteweg kan je gratis parkeren.

Honden zijn welkom mits aangelijnd.

De inlagen zelf zijn niet altijd toegankelijk, maar ze zijn goed te zien vanaf de omliggende dijken.

Het gebied is ieder seizoen toegankelijk, voor het spotten van vogels is het voorjaar een van de beste tijden

Bezoek een van de vogelkijkhutten langs de inlagen en speur naar de vele watervogels die hier voorkomen.

Maak een fietstocht langs de inlagen van Wissenkerke naar Colijnsplaat en weer terug (15 km), of verder naar Kats en weer terug (totaal 30 km).