Stadswandeling Vlissingen

Stadswandeling Vlissingen: ontdek de maritieme geschiedenis

Vlissingen heeft een lange maritieme geschiedenis. Deze vind je terug op verschillende plekken in de binnenstad, maar ook in het MuZEEum. Een stadswandeling door Vlissingen is een perfect idee voor een dagje uit in Zeeland. Wandel zeker langs de boulevard en zie hoe de loodsboten de grote schepen Vlissingen binnenloodsen.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Maritieme stad Vlissingen

Vlissingen is een havenstad in Zeeland, direct gelegen aan de Westerschelde. Jaarlijks varen er meer dan 50.000 grote schepen langs Vlissingen. Deze zijn mooi te zien vanaf de Boulevard. Loodsen wijzen de schepen langs een veilige route de haven in. Op verschillende plekken in Vlissingen word je herinnerd aan het maritieme verleden. Natuurlijk ook aan Michiel de Ruyter, die in Vlissingen is geboren en hier heeft gewoond. Maak een stadswandeling van ongeveer 1,5 uur door de stad en bezoek de leukste bezienswaardigheden van Vlissingen.

Michiel de Ruyter Vlissingen

Centraal ontmoetingsplek Bellamypark

Het Bellamypark is een centrale plek in de binnenstad van Vlissingen en ideale startplek voor de stadswandeling. Het is een groot plein met plantenbakken met aan het eind een fontein. Rondom het plein vind je veel terrassen van cafés en restaurants. Bezoek je Vlissingen met kinderen? Ga dan ook zeker naar de Reptielenzoo Iguana. Hier sta je oog in oog met kaaimannen en grote slangen zoals anaconda’s en boa constrictors.

Locatie: Bellamypark 1-119, 4381 CG Vlissingen

Binnenactiviteiten kinderen - Iguana Vlissingen

Gezellige oude markt bij Sint Jacobskerk

Loop van het Bellamypark via de Kerkstraat naar de Oude Markt. Aan de Oude Markt ligt de hoofdkerk van Vlissingen: de Sint Jacobskerk uit 1328. In juli en augustus kun je de toren beklimmen. Volgens een mythe besloot Michiel de Ruyter te gaan varen nadat hij de zee had gezien vanaf de Sint Jacobstoren. In de kerk vinden regelmatig concerten en optredens plaats. Rondom de kerk liggen leuke winkelstraten met boetiekjes, waaronder de Sint Jacobspassage. Geniet bij mooi weer van een drankje op een van de terrassen op het plein, in de schaduw van de bomen. Wandel via de Sint Jacobspassage naar de Zeemanserve.

Locatie: Oude Markt 2, 4381 HK Vlissingen

Maritiem handelsverleden

In Vlissingen herinneren oude gebouwen aan de ligging aan zee en het handelsverleden van de stad. Zo vind je aan de Zeemanserve ligt het Cornelia Quackshofje uit 1643, oorspronkelijk bestemd voor weduwen van zeelieden en vissers. Nu wonen er nog steeds mensen en vind je er een oase aan rust en groen. Meer richting de zee, aan de Beursstraat, staat het Beursgebouw waar vroeger allerlei producten werden verhandeld, zoals graan en vis. Tegenwoordig vind je er een restaurant. Aan de rand van Vlissingen ligt het Keizersbolwerk een verdedigingswerk uit 1548. In het Keizersbolwerk vind je de kazematten uit 1811, waar Napoleon, Michiel de Ruyter en Rommel hun sporen hebben nagelaten. In deze ruimte onder de grond werd munitie bewaard en in oorlogstijd woonden soldaten hier. Nu kan je de ruimte zelf bezoeken vanuit het MuZEEum. Voor kinderen is er een speurtocht uitgezet. In de spannende ondergrondse ruimten helpen zij de Kazerat de sleutel op het slot te vinden.

Locatie: Nieuwendijk 11, 4381 BV Vlissingen
De Kazematten zijn voorlopig gesloten.

Vlissingen storm

De Oranje Molen

Op de Oranjedijk staat de Oranje Molen uit 1580, genoemd naar het paleis van de prinsen van Oranje dat vroeger achter de molen lag. Iets verder weg ligt het Uncle Beach Memorial, een herinneringsmonument aan de Slag om de Schelde dat hier plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Locaties: Oranjedijk 9, 4381 AV Vlissingen

Oranjemolen Vlissingen wandeling

Slenteren over de Boulevard  

Keer terug over de sluis en wandel richting zee. Vanaf het standbeeld van Michiel de Ruyter aan Boulevard De Ruyter begint de lange boulevard langs de Westerschelde, deze loopt helemaal tot aan het windorgel bij de Nolledijk. Geniet onderweg tijdens je wandeling van de vele schepen die hier heel dicht langs de kant varen. Bij veel wind spat het water soms tot hoog aan de boulevard en dat levert spectaculaire beelden op. Aan de boulevard zitten verschillende strandpaviljoens en restaurants waar je kunt genieten van een snack of een uitgebreid diner. Je passeert ook de Gevangentoren, onderdeel van de oude verdedigingswerken van Vlissingen. De Gevangentoren heeft lang dienst gedaan als gevangenis, nu vind je er een restaurant. Aan het eindpunt bij het Nollestrand vind je op de pier een windorgel. Met een beetje wind speelt het orgel zijn eigen lied.

Boulevard Vlissingen wandelen

Handige informatie

Strandwandeling Vlissingen

Vlissingen ligt op het Zeeuwse eiland Walcheren aan de Westerschelde.

In het centrum van Vlissingen geldt overal betaald parkeren. Er zijn 2 overdekte parkeergarages:

  • De Fonteyne

  • Scheldeplein

Betaald parkeren van 1 april t/m 31 oktober:

  • Parkeerterrein Nollebos

Betaald parkeren het gehele jaar:

  • Binnenstad van Vlissingen

  • P-Cinema

  • Boulevard Evertsen, Bankert en De Ruyter

  • Parkeerterrein Koningsweg (eerste 3 uur gratis parkeren)

Op koopzondag (laatste zondag van de maand) kun je gratis parkeren, met uitzondering van de parkeergarages.

Honden zijn welkom in Vlissingen, op de meeste plekken wel aangelijnd.

Vlissingen is bereikbaar via de A58.

Vlissingen is het hele jaar door te bezoeken, in de zomer is het er gezellig druk en vinden er verschillende evenementen plaats.

Wandel over de boulevard en neem de tijd om de vele grote schepen voorbij te zien varen.

Bezoek het MuZEEum én de Kazematten en leer meer over de geschiedenis van Vlissingen en de rol van Michiel de Ruyter hierin.

Update 16-05-2022: De Kazematten zijn tot nader order gesloten