Ritthemse Bos

Ontdek Natuurgebied Rammekenshoek

In natuurgebied Rammekenshoek vind je een oase aan rust in het bos en rondom de kreken. Breng zeker een bezoek aan het oude Fort Rammekens en geniet van een mooi uitzicht over de Westerschelde.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Natuurgebied Rammekenshoek tussen industriële bedrijvigheid

Natuurgebied Rammekenshoek bestaat uit strand, kreken, het Ritthemse bos en een oud zeefort. Je vindt dit natuurgebied ten oosten van Vlissingen op het Zeeuwse eiland Walcheren. Het is een oase aan rust tussen de bedrijvigheid van de Vlissingse industrie. In het Ritthemse bos is een wandelroute uitgezet van ongeveer 2,5 kilometer te volgen aan de donkerblauwe paaltjes. Maar je kunt ook makkelijk zelf je pad kiezen. Waai lekker uit aan het strand, waar de grote schepen vlak langs de kust varen en bezoek zeker ook het oude zeefort gelegen aan de Westerschelde.

Met je hond wandelen in het Ritthemse bos

Het bos in natuurgebied Rammekenshoek wordt ook wel het Ritthemse bos genoemd. De kreken in het bos zijn ontstaan in de Tweede Wereldoorlog, toen de dijken werden gebombardeerd in de strijd tegen de vijand. Het vele stromende water heeft diepe geulen achtergelaten. Later is hier het bos omheen geplant. Als je de uitgezette wandelroute van 2,5 kilometer volgt kom je vanzelf langs het water. Via doorkijkjes zie je hier vaak watervogels zwemmen, zoals eenden en aalscholvers. Als je geluk hebt kom je tijdens je wandeling reeën op je pad tegen. Honden zijn aangelijnd welkom. Aan de Rammekensweg is een klein losloopgebied.

Ritthem bos bomen

Vogels kijken vanuit een ‘vogelnest’

Als je van vogels houdt dan is Rammekenshoek een echte aanrader. Door de verschillende landschappen zie je hier allerlei soorten vogels. Er leeft een kolonie aalscholvers in het Ritthemse bos bij het water. Je ziet ze vaak met gespreide vleugels in de bomen zitten. In het riet broeden bruine kiekendieven en ook rietvogels zoals de rietzanger, baardmannetjes en de karekiet voelen zich hier thuis. Als je een blauwe flits voorbij ziet komen is de kans groot dat dit een ijsvogel is. Vanaf het speciale vogelplatform in de vorm van een vogelnest kijk je van bovenaf op het water. Met een beetje geduld en geluk zie je hier misschien wel de ijsvogel onder je zitten, terwijl hij jaagt op de vissen. Iets verderop richting Westerschelde vind je een slufter: een geul in de duinen dat bij vloed volstroomt met zout water. Hier lopen veel steltlopers, meeuwen en sterns te zoeken naar eten.

Fort Rammekens, het oudste zeefort van Noordwest-Europa

Natuurgebied Rammekenshoek dankt zijn naam aan Fort Rammekens. Het is het oudste zeefort van Noordwest-Europa, gebouwd in 1547 ter bescherming van de haven van Middelburg. Het fort is op vaste tijden te bezoeken, tegen betaling. Voor kinderen is er een spannende speurtocht. Zodra je door de zware, metershoge houten deuren van de toegangspoort stapt, ga je terug in de tijd. Spaanse musketiers, Hollandse watergeuzen, VOC-kooplieden, Franse revolutionairen en Duitse soldaten zijn hier allemaal eerder geweest. Inmiddels overwinteren vooral vleermuizen in het fort en zijn de metersdikke muren begroeid met allerlei muurplanten. Vergeet niet om je heen te kijken, want vanaf het fort heb je een mooi uitzicht op de Westerschelde.

Fort Rammekens Ritthem

Handige informatie

Zeedijk Ritthem naast Ritthemse Bos

Natuurgebied Rammekenshoek ligt in het zuiden van het eiland Walcheren, ten oosten van Vlissingen.

Parkeren kan op de parkeerplaats van het fort aan de Rammekensweg. Ook aan het eind van de Zeedijkweg is een parkeerplaats (beiden gratis parkeren).

In natuurgebied Rammekenshoek mogen honden aangelijnd mee. Aan de Rammekensweg mogen honden loslopen en het water in.

De wandelpaden door het bos zijn onverhard en daardoor minder geschikt voor wandelwagens en rolstoelen.

Wandelen in natuurgebied Rammekenshoek kan het hele jaar door. Fort Rammekens is alleen geopend van 12 april t/m eind oktober.

Wandelen met de hond in het bos en over het strand. Het is een van de gebieden op Walcheren waar honden los mogen lopen (buiten het broedseizoen).

Bezoek Fort Rammekens en leer meer over de rol van het fort door de jaren heen. Vanaf het fort heb je een mooi uitzicht op de Westerschelde.