Hardlopen Walcheren routes

5 mooie hardlooproutes door de Walcherse duinen

Met alle mooie polders, natuurgebieden en stranden is Zeeland de perfecte bestemming om hard te lopen. Zo heeft Walcheren een 30 kilometer lange kustlijn met heel wat brede stranden en hoge duintoppen om je beenspieren te trainen. Met zoveel strand, duinen en polderwegen is het moeilijk kiezen waar je wilt gaan hardlopen. Wij zetten daarom de 5 mooiste hardlooproutes door de Walcherse duinen voor je op een rij. Van korte routes voor beginners, tot halve marathonafstand voor gevorderden. Alle routes gaan door de duinen, maar combineren dit ook met bos, strand en door polders.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

1. Nollebos en strand Vlissingen ongeveer 5 kilometer

Dit is een mooie route voor de beginnende hardloper. Parkeer je auto bij het Nollebos in Vlissingen. Het eerste deel loop je door het bos en langs de kreek. Ren via het Nollebos naar de Boulevard en loop tot aan het Michiel de Ruyter standbeeld. Als je je beenspieren extra wilt trainen, ga dan naar de Leeuwentrap achter de boulevard en loop deze een paar keer op en af. Je vindt de Leeuwentrap achter Boulevard 17 aan de Badhuisstraat. Terug kies je zodra het kan voor het strand voor de afwisseling in ondergrond. Op deze route heb je veel afleiding: van grote voorbijvarende schepen, tot de levendigheid op de terrassen aan de Boulevard.

Locatie startpunt: 4382 CN Vlissingen

Vlissingen Nollebos hardlopen

2. Dishoek en Zoutelande ongeveer 9 kilometer

Een heerlijke hardlooproute met veel variatie. Je start de route in Dishoek en steekt de duinen over. Heen ren je over het brede zandstrand langs verschillende paalhoofden, wie weet zie je daar wel een zeehond zwemmen. Bij Zoutelande kies je voor het duinpad en daar wacht je een flinke uitdaging. Je passeert de hoogste duinen van Zeeland met ruim 55 meter hoogte. De route stijgt en daalt flink en vraagt heel wat van je uithoudingsvermogen. Het laatste stukje ren je door het bos, totdat je weer bij Dishoek uitkomt. Op deze route voel je goed de elementen van Zeeland: de wind in je haren als je op de duintoppen staat, het geluid en de geur van de zee met zijn brekende golven en het zand onder je voeten terwijl je over het strand rent.

Locatie startpunt: Verlengde Dishoekseweg 17, 4371 NV Koudekerke

Valkenisse-hoogste duinen-hardlopen-route

3. Domburg en de Manteling ongeveer 8 kilometer

De Manteling is een populair hardloopgebied en dat is niet voor niks. Er zijn heel veel onverharde paden, die je door een mooi bos leiden. Onderweg kan je oog in oog komen te staan met herten, runderen en paarden die in dit gebied grazen. Start de route vanaf de parkeerplaats aan de Duinweg in Oostkapelle en loop via de duinen en het bos naar Domburg. Daar keer je om en ren je via het strand weer terug. Natuurlijk kan je de route verlengen door meer paden te pakken in de Manteling of door nog verder door te rennen na Domburg. Een mooie route door de Zeeuwse natuur midden tussen de dieren.

Locatie startpunt: Duinweg 115, 4356 GA Oostkapelle

Oostkapelle-manteling-westhove

4. Westkapelle en Domburg ongeveer 15 kilometer

Deze route volgt veelal verhard terrein en start bij het polderhuis in Westkapelle. Je volgt eerst de verharde zeedijk richting de vuurtoren van Westkapelle. Als de zeedijk eindigt in strand, volg je dit strand naar Domburg. Beklim bij Domburg de trappen naar duintop de Hoge Hil. Hier heb je een mooi uitzicht op zee én op Domburg. Ga daarna naar Domburg en vervolgens via polderwegen naar Aagtekerke. Pak bij de kruising Brouwerijweg en Bergweg het fietspad richting Westkapelle. Na zo’n 15 kilometer ben je weer bij het startpunt. Op deze route voel je regelmatig de weidsheid van Zeeland, vanaf verschillende punten zoals duintop de Hoge Hil en vanaf de Zeedijk kijk je ver over de kust en het binnenland en voel je de rust en ruimte om je heen.

Locatie startpunt: Zuidstraat 154-156, 4361 AK Westkapelle

Vuurtoren Westkapelle

5. Middelburg en Dishoek ongeveer 20 kilometer

Een uitdagende route voor wie wel wat kilometers wil maken. Vanaf Middelburg ren je via het bunkerpad langs de Vlissingse watergang en via Paauwenburg in Vlissingen naar het bos en strand van Westduin. Je rent daarna door de duinen of over het strand naar Dishoek. Vanaf Dishoek loop je naar Koudekerke. En vanaf Koudekerke ren je door de polders weer terug naar Middelburg. Je rent tussen de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog door, langs watergangen en door polderwegen zonder beschutting, waar je regelmatig de wind zult moeten trotseren.

Locatie startpunt: Stromenweg 7, 4335 JR Middelburg (ongeveer) 

Handige informatie

Betaald parkeren in Vlissingen

De kustlijn van Walcheren is 30 kilometer lang en loopt van Vlissingen tot aan Vrouwenpolder.

Langs de duinen van Walcheren heb je verschillende parkeerplaatsen. Voor de meeste parkeerplaatsen geldt in het badseizoen betaald parkeren.

Honden zijn niet overal welkom op het strand. Bij de verschillende strandovergangen staan de regels aangegeven. Honden zijn aangelijnd welkom in De Manteling.

Deze hardlooproutes zijn het hele seizoen te lopen.

Hardlopen over de hoogste duinen van Zeeland in Valkenisse.

Ga hardlopen langs de hele kustlijn, eventueel in gedeelten en geniet van de vele uitzichten op zee.