Hardlopen op Schouwen-Duiveland

Hardlopen op Schouwen-Duiveland

Deze hardlooproutes op Schouwen-Duiveland zijn zo gevarieerd als het eiland zelf. Kies voor het lange pad langs de Oosterschelde of daag jezelf uit in het mulle zand in Boswachterij Westerschouwen. Natuurlijk biedt het strand in het noorden van het eiland ook genoeg hardloop mogelijkheden.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Gevarieerde hardlooproutes op Schouwen-Duiveland

Of je nu een beginner bent of al langer hardloopt, er is genoeg om uit te kiezen op Schouwen-Duiveland. In Boswachterij Westerschouwen lopen heel wat zandpaden waar je je kuiten kunt trainen. Het bos ligt vlakbij de duinen dus je loopt heuvel op en heuvel af. Is deze route te pittig, kies dan voor een kortere ronde langs de Vroongronden of door het Gadrabos. Wij zetten 4 gevarieerde hardloopgebieden en routes op Schouwen-Duiveland voor je op een rijtje.

Burgh-Haamstede-vuurtorenpad

1. Uitdaging in Boswachterij Westerschouwen

Ben je op zoek naar een pittig trainingsgebied? Ga dan hardlopen in Boswachterij Westerschouwen. In het grootste bos van Zeeland wacht je een zwaar parcours door de vele hoogteverschillen en door de mulle zandpaden. Je wordt beloond met een prachtige omgeving en wie weet zie je wel herten of paarden langs de paden staan. Het startpunt voor de routes in dit gebied is de grote parkeerplaats aan de Adriaan van de Weijdeweg. Vanaf hier lopen verschillende paden het bos in. Routes variëren van een paar kilometer tot ongeveer 20 kilometer.

Locatie startpunt: Adriaan van de Weijdeweg, 4328 PS Burgh-Haamstede 

Boswachterij Westerschouwen

2. Hardlopen over de stranden bij Nieuw-Haamstede

Langs de noordkust van Schouwen-Duiveland vind je meerdere stranden waar je heerlijk een aantal kilometers kunt hardlopen. Bijvoorbeeld op de stranden bij Nieuw-Haamstede. Loop vanaf het Vuurtorenpad naar het strand en volg de route over het strand naar Renesse. Dit is ongeveer 7 kilometer. Let op, het water kan op sommige stranden erg hoog komen, loop deze route daarom bij voorkeur met laagwater. Terug kan je via fietspaden en wegen lopen, als je niet twee keer dezelfde route wilt volgen of als je toe bent aan meer verharde paden.

 Locatie startpunt: Vuurtorenpad, 4328 KJ Burgh-Haamstede

Burgh-Haamstede-Meeuwenduinen

3. Langs de Vroongronden en het Gadrabos

Vanuit Renesse loopt een lang fietspad door de Vroongronden richting Burgh-Haamstede. De Vroongronden is een duingebied in het binnenland. Over dit half verharde pad ren je tussen de wilde runderen en Schotse Hooglanders, die rustig aan de kant grazen. Start in Renesse bij de Vroonweg en volg het pad door de Vroongronden. Sla af bij het Biesterveldwegje en ren door het Gadrabos. Via het Duinhoevepad door de duinen loop je terug naar Renesse. Kies voor de Hogeboomlaan, een geasfalteerde weg omringd door groen, waar auto’s niet mogen komen. Dit rondje is ongeveer 12 kilometer.

Locatie Startpunt: hoek Kabbelaarsweg en Vroonweg, Renesse

4. Hardlopen langs de Oosterschelde

Langs de zuidkust van Schouwen-Duiveland loopt een fietspad waar je ook goed kunt hardlopen. De route loopt helemaal van Zierikzee tot aan de N57. Je hebt de hele route uitzicht op de Oosterschelde. Houd er rekening mee dat het hier vaak flink waait, je hebt nergens beschutting langs het pad. In totaal is het fietspad ongeveer 18 kilometer. De route gaat over verharde fietspaden door natuurgebieden de Prunjepolder en langs de Schelphoek. Je kunt hier ook nog even van het pad langs de Oosterschelde afwijken en een rondje van ongeveer 4 kilometer rond de kreek rennen over half verharde en onverharde paden. Start de route bij het havenhoofd van Zierikzee en loop tot aan Burghsluis.

Locatie startpunt: Havenhoofd Zierikzee

Serooskerke-Schelphoek

Handige informatie

natuur op Schouwen-Duiveland

Parkeren kan op verschillende locaties. Tijdens het hoogseizoen geldt bijna overal betaald parkeren.

De hardlooproutes zijn ieder seizoen toegankelijk. In de zomer kan het wel druk zijn op het strand en de fietspaden.

Ren langs de Oosterschelde en start je hardlooproute bij het Havenhoofd van Zierikzee. Kijk voor je begint of je zeehonden of bruinvissen ziet zwemmen, bij het startpunt is een informatiebord en een luisterpaal waar je kunt horen of er een bruinvis in de buurt is.

Als je je spieren wilt trainen en een uitdaging zoekt: loop een rondje door Boswachterij Westerschouwen over heuvels en door mul zand.