Boswachterij Westerschouwen

Boswachterij Westerschouwen: het grootste bos van Zeeland

Bezoek Boswachterij Westerschouwen, het grootste bos van Zeeland en ontdek de verschillende dieren die er leven. Loop met je kinderen het kabouterpad en wie weet kom je kabouters tegen. Grotere avonturen beleef je op de mountainbikeroute of in het aangrenzende Klimbos Westerschouwen.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Grootste bos van Zeeland

Boswachterij Westerschouwen is het grootste bos van Zeeland en ligt op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland, niet ver van Westenschouwen. Het bos heeft grote hoogteverschillen door de ligging dichtbij de duinen. Het zorgt voor een pittige uitdaging als je hier gaat wandelen, fietsen of paardrijden. Bij de Excursieschuur in Burgh-Haamstede vind je meer informatie over het gebied en de verschillende uitgezette routes. Hiervandaan kan je ook met de kinderen het Kabouterpad lopen. Of verken met oudere kinderen het bos vanuit de hoogte in het klimbos. Genoeg te beleven in dit bos, ook als je op pad gaat met kinderen.

Bekijk het gebied vanaf verschillende uitkijktorens

Vanaf de parkeerplaats aan de Adriaan van de Weijdeweg in Burgh-Haamstede heb je de keuze uit verschillende wandelroutes, aangegeven met gekleurde paaltjes. Maar je kunt ook zelf je route uitstippelen aan de hand van het Zeeuwse knooppuntennetwerk. Als je vanaf de parkeerplaats helemaal rechtdoor het pad volgt kom je vanzelf uit bij de uitkijktoren waar je mooi uitzicht hebt over Boswachterij Westerschouwen. Aan het begin bij de parkeerplaats vind je nog een uitkijktoren. Links hiervan begint het losloopgebied voor honden. In de rest van het bos moeten honden aan de lijn. Liever niet wandelen? Je kunt ook met de fiets of te paard het gebied verkennen.

Bedwing de steile duinen met je mountainbike

Heb je zin in een sportieve, pittige uitdaging? Volg dan de uitgezette mountainbikeroute in Boswachterij Westerschouwen. De route van 7 kilometer start vanaf de parkeerplaats aan de Adriaan van de Weijdeweg en vraagt heel wat van je uithoudingsvermogen. Je volgt steile zandheuvels en kronkelende paden dwars door het bos. De route is gemarkeerd met houten palen met een oranje kop en zwarte pijlen. 

Speuren naar dieren

Al direct aan het begin van het Boswachterij Westerschouwen heb je kans op het zien van dieren. Paardenliefhebbers zullen genieten van de loslopende paarden en pony’s in het bos en aangrenzende duinen. Het blijven wilde dieren, dus afstand houden is belangrijk. Naast paarden zorgen ook Schotse Hooglanders voor de begrazing van het gebied. In het bos leven veel damherten en reeën. De kans is heel groot dat je ze tegenkomt als je een van de wandelpaden volgt. Bezoek het bos vooral in de herfst, dan is het paartijd van de herten. Je hoort dan het vreemde geknor van de mannetjesherten en je kunt mannetjes met hun geweien zien vechten. In de herfst vind je ook heel veel mooie paddenstoelen in het bos, dus vergeet je camera niet mee te nemen.

Natuurgebied Zeepeduinen Burgh-Haamstede

Fietsen langs bewegend duin

Het bos van Westerschouwen ligt in het duingebied dichtbij zee en dat zie je aan het vele zand op de paden. Als je het fietspad volgt kom je langs het ‘bewegend duin’. Hier zie je hoe het zand van de duinen steeds in beweging is en steeds verder het pad op komt. Het zand waait vaak zover dat je hier niet meer kunt fietsen. Stap even van je fiets af en wandel een stuk van het duin op, dan zie je pas hoe groot het duingebied is. Een unieke beleving. Het fietspad door de Boswachterij is ongeveer 6 kilometer, volg hiervoor de bordjes met de nummers van de fietsknooppunten.  

Ook leuk voor kinderen

Wist je dat er kabouters in Boswachterij Westerschouwen wonen? Volg samen met de kinderen het Kabouterpad en wie weet zie je ze wel. Met een puntmuts op en een rugzak vol lekkers volgt je kind de kabouterpaaltjes en maakt opdrachten in het speciale kabouterboekje. De route start bij de Excursieschuur en bij terugkomst krijgen deelnemers een kleine verrassing. Zijn je kinderen te oud voor kabouters en hebben ze zin in een grotere uitdaging? Bezoek dan klimbos Westerschouwen. Hier zullen ze zich zeker niet vervelen als ze in de touwen hangen hoog boven het bos.

Bekijk Klimbos Westerschouwen

Boswachterij Westerschouwen

Boswachterij Westerschouwen

Handige informatie Boswachterij Westerschouwen

boswachterij westerschouwen

Boswachterij Westerschouwen ligt vlakbij Westenschouwen en Burgh-Haamstede. De excursieschuur van Staatsbosbeheer vind je aan de Kraaijensteinweg 140 in Westenschouwen.

Er is een grote parkeerplaats aan de Adriaan van de Weijdeweg. Hier geldt betaald parkeren van 1 april t/m 31 oktober.

Er is een klein losloopgebied voor honden, links naast de uitkijktoren bij de parkeerplaats. Voor de rest geldt dat honden welkom zijn mits aangelijnd.

Er is een verhard familiepad van 8 kilometer, in te korten tot 3 kilometer. Deze is geschikt voor kinderwagens.

Een bezoek aan Boswachterij Westenschouwen is ieder seizoen mogelijk. In de herfst vind je de mooiste paddenstoelen. Het klimbos en de excursieschuur zijn alleen in de herfst en winter tijdelijk of geheel gesloten.

Maak een fietstocht door Boswachterij Westerschouwen en stop zeker even bij het bewegend duin.

Bekijk het bos van bovenaf en bezoek het klimbos Westerschouwen.

Al het goede van Zeeland in je mailbox?

Ontvang per mail de leukste overnachten tips, unieke lokale activiteiten en actuele hotspots in heel Zeeland. Schrijf je snel in.

Winter in Zeeland | Nieuwsbrief