Mountainbiken Zeeland

Mountainbiken in Zeeland: 6 uitdagende routes

Steile klimmetjes, snelle afdalingen en uitdagende singletracks. Zeeland kent tal van avontuurlijke mountainbikeroutes waar je lange en korte tochten kunt maken. Van Schouwen-Duiveland tot Zeeuws-Vlaanderen. Lekker ploeteren over onverhard terrein, door het bos en langs het water. Maak het zo spannend als je zelf wilt. Voel je vrij in de buitenlucht. Met deze mountainbikeroutes in Zeeland beleef je gegarandeerd een sportieve dag.

Lianne van Rijn | allyourz
Lianne
allyourz redactie
4 min leestijd

1. Test je skills op mountainbikeroute Westerschouwen (8 km)

In het grootste bos van Zeeland worden je mountainbikeskills goed op de proef gesteld op MTB-parcours Westerschouwen. Over een lengte van 8 kilometer kun je je uitleven op de mountainbike. Bochten, klimmetjes, steile afdalingen en technische elementen wisselen elkaar af. Vergeet tussen het stoempen door niet ook af en toe van het afwisselende landschap te genieten. Hier fiets je langs hoge bomen, duinen en de grote vijver in het bos. Als je houdt van uitdaging, dan moet je deze mountainbikeroute in Zeeland zeker eens proberen.

Startpunt: Parkeerterrein A. van de Weydeweg, 4328 PS, Burgh-Haamstede (betaald parkeren van 1 april tot en met 31 oktober)

Boswachterij Westerschouwen

2. Mountainbiken langs het water: netwerk Noord-Beveland (25, 37 en 21 km)

Op Noord-Beveland voert een mountainbikenetwerk van 75 kilometer je over verhard en onverhard terrein langs het water en veelzijdige natuur, door het bos, over dijken en langs kreken. Ontdek de verschillende dorpen op Eindeloos Eiland Noord-Beveland. Het water is hier nooit ver weg. Op een groot deel van het parcours rijd je langs de Noordzee, het Veerse Meer en de Oosterschelde. Als je liever een kleiner rondje fietst, kies je uit een van de drie verschillende afstanden: West (25 km), Midden (37 km) en Oost (21 km). In het Spuibos in Kamperland (route West) test je je kunsten in het nieuwe skillspark. Op het terrein vind je oefeningen als een zigzag vlonder, roller jump, stammenpad en een step-up. Welke route je ook kiest, op de mountainbike ontdek je plekken op Noord-Beveland waar je normaal niet zo snel komt.

Startpunten: Hotel, Café, Restaurant De Kroon, Camping Orisant, Camping en Villapark De Paardekreek, Restaurant De Brouwerij, Fietswinkel Kamperland, Familiecamping De Molenhoek, Vakantiepark De Schotsman, Camping Anna Friso, Fietsloods Kamperland, Parc Ganuenta, Roompot Beach Resort, Bistro-Restaria Havenzicht.

3. Knallen op mountainbikeroute Vlissingen (32 km)

Stap op de fiets en ontdek mountainbikeroute Vlissingen. Rijd 32 kilometer door bos, langs de kust en over duinen naar Dishoek, Zoutelande en door het binnenland weer terug naar Vlissingen. Dit parcours is grotendeels vlak, maar de singletrails en technische obstakels maken de route interessant. De moeilijke stukken worden aangegeven met zwarte markering. Via Zeeuwse akkers, weilanden en dorpjes fiets je weer terug naar het startpunt. Vlak voor het eindpunt kun je nog even los gaan op twee parcoursen met korte klimmetjes, bochten en afdalingen om daarna met een voldaan gevoel te genieten van je inspanningen.   

Startpunt: Parkeerplaats Zwanenburgseweg, 4384 LW, Vlissingen

Vlissingen-4-fietsen

4. Mountainbiken op de grens met MTB-route Retranchement (Grensstreek) - 37,7 km

Als je graag aan je conditie werkt op de mountainbike, dan kun je je hart ophalen met de routes binnen het mountainbikenetwerk in Zeeuws-Vlaanderen. Hier vind je een totaal van 240 kilometer aan mountainbikeroutes die onderling met elkaar zijn verbonden. Bij MTB-route Retranchement (Grensstreek) fiets je een groot deel op de grens van Nederland en België. Meer dan de helft van het parcours is onverhard, maar heel technisch wordt het niet. Delen van de route voeren je langs restanten van de Staats-Spaanse Linies die in de Tachtigjarige Oorlog zijn aangelegd. Een weids uitzicht en bijzondere wolkenluchten kunnen je in deze regio niet ontgaan.  Op sommige dagen is een krachtige wind je grootste tegenstander. Buffelen dus. 

Startpunt: Parkeerplaats aan de Markt, Retranchement

5. MTB-route door Landschapspark Borsele en Stelleplas in Heinkenszand (40 km)

Kronkelige dijken, waterrijke natuur en polders. Als er ergens een landschap is dat uitnodigt om doorheen te fietsen, is het wel dat van Landschapspark Borsele op Zuid-Beveland. Een prachtige mountainbikeroute voert je hier zo’n 40 kilometer dwars door afwisselende natuur over verhard en onverhard terrein. Je kunt ervoor kiezen de route in één keer af te leggen, maar je kunt je tocht ook opsplitsen. Dit maakt de route geschikt voor jongere en minder ervaren fietsers. Ook het uitdagende parcours van 2,6 kilometer rondom Stelleplas is onderdeel van deze route. Als je houdt van diversiteit, is dit een geschikte route voor jou.

Startpunt: Brasserie Stelleplas aan de Stelleweg 5, 4451 RL, Heinkenszand

6. Uitdagende mountainbikeroute door het Poelbos in Goes (4,7 km)

Ook een fijne plek om te mountainbiken, is het Poelbos in Goes. Hier loopt een korte onverharde route van 4,7 kilometer doorheen. De paden door het relatief jonge bos kennen weinig hoogteverschil, maar er zijn veel bochten die het geheel uitdagend maken. Heel geschikt om je stuurtechniek te oefenen. Dit bos is goed bereikbaar met de auto vanaf de A58. Naast een mountainbikeroute kent dit bos ook mooie wandelpaden en amfibieënpoelen, waarnaast je een pauze kunt nemen aan een van de picknicktafels. 

Startpunt: Parkeerplaats 't Poelbos aan de Teuniswegeling, 4472 AA, Goes

Handige informatie

Mountainbikeroute Zeeland

Ja. Bij de startpunten van de mountainbikeroutes kun je gratis parkeren.

De mountainbikeroutes zijn gemarkeerd met houten palen met het internationale MTB-teken: een driehoek met daaronder 2 rondjes. De driehoek geeft de richting aan en laat de moeilijkheidsgraad zien: groen staat voor makkelijk, blauw voor gemiddeld, rood voor moeilijk en zwart voor zeer moeilijk.

  • Blijf op de paden en geef de natuur de ruimte.

  • Draag altijd bescherming, zoals een helm.

  • Waarschuw op tijd als je een andere mountainbiker of recreant wil inhalen.

  • Houd zoveel mogelijk rechts. Inhalen doe je linksom.