Burgh-Haamstede Natuurgebied Zeepeduinen

Natuur en geschiedenis in duingebied de Zeepeduinen

De Zeepeduinen is een afwisselend duingebied, waar je heerlijk kunt wandelen. Houd je ogen open voor de dieren die hier leven. En bezoek zeker ook Slot Haamstede, een sprookjesachtig kasteel uit de 17e eeuw.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Zeepeduinen: groot afwisselend duingebied

De Zeepeduinen is een groot afwisselend duingebied, grenzend aan Boswachterij Westerschouwen op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Je wandelt hier door open zand, langs duinmeren, bosjes en struiken. Er leven veel vogels in dit gebied en ook grotere dieren passeren je pad. Richting Burgh-Haamstede vind je een oud ridderslot met slotgracht en een ommuurd slotbos, die zeker een bezoek waard zijn tijdens een excursie of open monumentendag.

Wandelen door de duinen

Vanaf de parkeerplaats aan de Adriaan van de Weijdeweg in Burgh-Haamstede volg je de witte paaltjesroute door de Zeepeduinen van 3,5 kilometer. Ideaal om te wandelen met kinderen. De route gaat eerst door een open gedeelte, waar herten en paarden vaak grazen. Kijk dus goed tussen de bosjes en bomen. Na een tijdje verandert het landschap in een open duinlandschap en wandel je tussen de zandduinen. Dat wandelen door het zand voel je aan je kuiten. Gelukkig zijn er een paar bankjes onderweg waar je even kunt uitrusten en kunt genieten van het mooie uitzicht. Op een vrij hoog punt in de Zeepeduinen zie je zelfs de bekende rood-witte vuurtoren van Haamstede.

Bos Burgh-Haamstede

Dieren spotten bij de duinmeren

In de struiken en bosjes bij Zeepeduinen leven heel veel vogels. In de zomer hoor je de nachtegaal zingen. Aan het begin van de route zie je veel roodborsttapuiten en graspiepers in de bosjes. In de Zeepeduinen zijn ook duinmeren, waar watervogels zich goed thuisvoelen. De naam Zeepeduinen komt van het Zeeuwse ‘seepelen’ oftewel sijpelen. Langzaam stroomt het water onder de duinen door naar de lager gelegen duinvalleien, zo ontstaan de duinmeertjes en poelen. Kijk ook goed in het water, want rugstreeppadden, groene kikkers en kleine watersalamanders wonen hier. In het voorjaar hoor je het mannetje van de groene kikker heel hard kwaken. Bij een van de grotere duinmeren is een vogelkijkscherm geplaatst. Hier zie je bijna altijd watervogels, vooral eenden en aalscholvers.

Ontdek de sporen van de Tweede Wereldoorlog

In de Zeepeduinen liggen veertig bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Ze waren onderdeel van de Atlantikwall, de Duitse kust verdedigingslinie. De Walvisbunker is de bekendste, deze commandopost ligt op het hoge duin. De muur die aan de bunker gebouwd is heeft de vorm van een walvisrug, vandaar de naam van de bunker. Op de bunker is een uitzichtpunt gemaakt, waar je ver uitkijkt over de Zeepeduinen. In de meeste kleine bunkers overwinteren nu honderden vleermuizen. De Walvisbunker is te bezichtigen tijdens excursies en monumentendagen.

Slot Haamstede en het ommuurde Slotbos

Slot Haamstede is een echt ridderkasteel omgeven met een slotgracht. Dit sprookjesachtige kasteel is gebouwd in de 17e eeuw. Tijdens excursies en open monumentendagen kan je het kasteel van binnen bekijken. Stap terug in de tijd en bewonder de ridderzaal met hoge balkenplafond, grote schouw en het ridderharnas. Om het Slotbos staat een oude muur, nu deels begroeid met bijzondere planten. Volg de groen-rode route (5,6 kilometer) als je vanuit de Zeepeduinen het kasteel en het slotbos wilt bezoeken.

Burgh-Haamstede Slot Haamstede

Burgh-Haamstede

Sluit je bezoek aan Slot Haamstede en de Zeepeduinen af in de leuke toeristische plaats Burgh-Haamstede. Eet hier een ijsje op het terras, bezoek een restaurant of koop een bolus bij de bakker; een echte Zeeuwse lekkernij die je geproefd moet hebben als je in deze provincie bent. Vooral in de zomer is Burgh-Haamstede druk bezocht en vinden hier allerlei leuke evenementen plaats. Zoals de Burghse Dag in augustus: een feest in het teken van folklore, braderie en paardensport.

Bakkerij Sonnemans Burgh

Handige informatie

Natuur Zeeland

Duingebied Zeepeduinen ligt tegen Boswachterij Westerschouwen aan, op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Het ligt vlakbij Burgh-Haamstede

Er is een parkeerplaats aan de Adriaan van de Weijdeweg. Hier geldt betaald parkeren van 1 april t/m 31 oktober. Volg vanaf de parkeerplaats de witte paaltjesroute voor een wandeling door Zeepeduinen. Als je ook langs het slot wilt wandelen, verleng je de wandeling door de groen-rode route te volgen.

Honden zijn welkom als ze aangelijnd zijn.

De Zeepeduinen is een duingebied met veel zand en hoogteverschillen. Veel van de paden zijn onverhard. Het gebied is ongeschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Zeepeduinen is in alle seizoenen te bezoeken. Het Slot Haamstede is alleen te bezichtigen tijdens excursies en monumentendagen.

Bezoek Slot Haamstede en het ommuurde Slotbos tijdens een excursie of op een open monumentendag.

Sluit je bezoek aan de Zeepeduinen af met een bezoek aan Burgh-Haamstede. Hier vind je winkels en horeca. En in de zomermaanden zijn er ook verschillende evenementen, zoals de Burghse Dag op de tweede zaterdag van augustus: een dorpsfeest vol folklore en paarden.

Al het goede van Zeeland in je mailbox?

Ontvang per mail de leukste overnachten tips, unieke lokale activiteiten en actuele hotspots in heel Zeeland. Schrijf je snel in.

Winter in Zeeland | Nieuwsbrief