Brouwersdam Zeeland Ouddorp

Buitenactiviteiten met kinderen op Schouwen-Duiveland

Buiten spelen prikkelt niet alleen de fantasie van kinderen, het is ook nog eens heel gezond. In de frisse buitenlucht, de zon op je gezicht. Ga eropuit met de kinderen in de Zeeuwse natuur of kies voor een uitdagende activiteit. Met deze tips voor buitenactiviteiten op Schouwen-Duiveland zul je je in ieder geval niet snel vervelen.

Lianne van Rijn | allyourz
Lianne
allyourz redactie
4 min leestijd

Zeehonden spotten tijdens een zeehondensafari

Zeehonden kijken is niet alleen voor kinderen een fantastische ervaring. In Zeeland leven zeehonden namelijk volop in het wild. Het is bijzonder om ze te zien in hun natuurlijke leefgebied. Bij laag water liggen ze op drooggevallen zandbanken te genieten van de zon. En zo af en toe nemen ze een duik in het water op zoek naar verse vis. Op Schouwen-Duiveland kun je zeehonden zien in de Oosterschelde of aan de Noordzeezijde van de Brouwersdam. Met een beetje geluk zie je ze vanaf de kant. Je kan ook mee op zeehondensafari vanuit de havens van Bruinisse, Zierikzee of Burghsluis. Met een boot vaar je verder de Oosterschelde op en heb je een grote kans dat je ze spot. Vaak van heel dichtbij. Vergeet je verrekijker en fototoestel niet mee te nemen aan boord.

Locaties

Eendracht, Havenkade 19, 4311 BA Bruinisse | Frisia Rondvaarten, Het Luitje, 4301 AS Zierikzee | MS Onrust, Nieuwe Havenweg, 4328 NK Burghsluis

Watersporten op de Brouwersdam

Met een ligging aan de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en de Noordzee, sta je overal op Schouwen-Duiveland binnen 15 minuten aan het water. De Brouwersdam is dé plek waar je ultiem avontuurlijke activiteiten op het water beleeft. Op deze hotspot kun je je met gemak een hele dag vermaken. Wat voor weer het ook is, hier moet je zijn als je wilt (leren) kitesurfen, windsurfen, zeilen, wakeboarden, waterskiën of suppen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je vindt hier meerdere surfscholen, zoals Natural High en Zeil- en surfcentrum Brouwersdam. Heb  je geen zin om een nat pak te halen? Dan kies je voor een strandsport, zoals strandzeilen (blokarten) of powerkiten.

Locatie: Brouwersdam, 3253 MH Ouddorp

Parkeren: gratis

Brouwersdam-windsurfen

Waterjump

Voor de echte durfals vind je op de grens van Zeeland en Zuid-Holland, de waterjump, een 8 meter hoge schans waar je vanaf kunt glijden. Hier is een adrenalinekick gegarandeerd. Maak adembenemende sprongen voordat je in het Grevelingenmeer duikt. Of kies je eigen manier om naar beneden te sliden, bijvoorbeeld op een matje. Een leuk uitje tijdens een mooie zomerdag met het hele gezin. 

Locatie: Ossenhoek 1 (Kabbelaarsbank), 3253 MH Ouddorp 

Parkeren: gratis

Ga vissen in de forellenvisvijver of speel een spelletje boerengolf

Middenin het bos en omringd door water vind je Recreatieboerderij Kerkwerve. Gooi samen met de kinderen een hengeltje uit in de grote forellenvisvijver en wacht tot je beet hebt. Heb je zelf geen materiaal? Geen probleem. Dat kun je hier huren. 

Is vissen niet helemaal jouw ding? Waag je dan aan een potje boer’nbosgolf. Dat is boerengolf met een extra moeilijkheid, namelijk 10.000 bomen. Alleen de club die je gebruikt bij dit spel zorgt al voor een glimlach op je gezicht: een houten steel waarop een klomp is bevestigd. Degene die de bal in zo min mogelijk slagen in de tien holes weet te slaan, wint. 

Locatie: Weelweg 3, 4321 AH Kerkwerve

Parkeren: kan op locatie en is gratis

Ontdek de onderwaterwereld tijdens een snorkelsafari

Wist je dat je in Zeeland hartstikke goed kunt snorkelen? Je hoeft echt niet ver te reizen om je onder te dompelen in contrastrijke natuur. Ga op snorkelsafari en ontdek zelf dat onze provincie onderwater net zo mooi en gevarieerd is als op het land. Kijk maar eens goed wat er allemaal leeft in het verrassend heldere water van de Grevelingen of de Oosterschelde. Geef je ogen de kost via je duikbril en bekijk krabben, oesters, zeesla, zeeappeltjes en anemonen in hun natuurlijke omgeving. 

Locatie: Hogezoom 149, 4325 BH Renesse

Gratis parkeren: Transferium Renesse

Snorkelen in Zeeland

Ontmoet kabouters in het bos

Een deel van het bos op Landgoed Moermond Renesse is overgenomen door kabouters. Hoe leuk! Ze wonen hier in hun mini-huisjes met al hun dierenvriendjes uit het bos. Kinderen kijken hun ogen uit. Houten paaltjes in de vorm van kabouters wijzen de weg, maar met de speciale routekaart en bijbehorende puntmuts maak je een bezoek aan het kabouterbos natuurlijk helemaal af. Deze koop je op verschillende plekken in Renesse. 

Locatie: Laone 10-12, 4325 EK Renesse

Parkeren: kan op locatie en is gratis

Renesse Kabouterbos

Klimmen en klauteren in Mr. Breetvelt speeltuin

Deze speeltuin in Zierikzee is een plek waar Zeeuwse generaties groot zijn geworden. De speeltuin is vernoemd naar de initiatiefnemer, onderwijzer en kunstschilder Gerrit Hendrik Breetvelt. Tot op de dag van vandaag is Mr. Breetvelt speeltuin een goed onderhouden plek voor kinderen om te spelen. Naast de schommels, skelters, tokkelbaan en een klimtoestel is de grote zandbak de blikvanger van de speeltuin. In de speeltuin staan een paar picknicktafels waar je aan kunt zitten om iets te eten en te drinken. Goed om te weten: als niet-lid betaal je 50 eurocent entree. 

Locatie: De Brauwstraat (ongenummerd), 4675 RB, Zierikzee.

Parkeren: rondom de locatie, let op blauwe - en vergunninghouders zones.


Midgetgolf

Midgetgolf met kinderen verveelt eigenlijk nooit. Op Schouwen-Duiveland zijn verschillende plekken waar je dit gezellige spel kan spelen, bijvoorbeeld in Renesse en Burgh-Haamstede. De regels zijn simpel: het kleine balletje moet in zo min mogelijk slagen in de hole worden geslagen. Dat blijkt soms nog best een uitdaging. En niet alleen voor kinderen. Dat maakt deze activiteit zo leuk. Het moet natuurlijk niet te makkelijk worden, maar daar zorgen de afwisselende parcours met hoogteverschillen en obstakels ook wel voor.  

Locaties: Jan van Renesseweg 23a, 4325 GM Renesse | Daleboutsweg 9, 4328 PN Burgh-Haamstede.

Handige informatie

Kitesurfen Brouwersdam

Parkeren op de Brouwersdam is gratis. Parkeer op de dam aan de Noordzee-zijde of maak gebruik van de parkeergelegenheid aan het Grevelingenmeer ter hoogte van Zeil- en surfcentrum Brouwersdam.