Zeehonden Zeeland

Op zoek naar bruinvissen en zeehonden bij Schouwen-Duiveland

Wil je graag zeehonden en bruinvissen zien in Zeeland? De meeste kans heb je bij de Oosterschelde vanaf Schouwen-Duiveland. Dit kan vanaf de kant, maar ga ook eens mee met een echte zeehondensafari. Met een boot vaar je verder de Oosterschelde op en heb je grote kans om zeehonden en bruinvissen te zien.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Zeehonden en bruinvissen spotten bij Schouwen-Duiveland

Schouwen-Duiveland is het meest noordelijke eiland van Zeeland, omringd door de Noordzee, het Grevelingenmeer en de Oosterschelde. Een groot gedeelte van de Oosterschelde is nationaal park en beschermd natuurgebied. Nationaal Park De Oosterschelde is het grootste nationale park van Nederland. In dit schone water veel dieren zoals schelp- en schaaldieren maar ook vissen en zoogdieren. Tot die laatste horen de zeehonden en bruinvissen. Je ziet ze met een beetje geluk vanaf de kant of vanaf een boot verderop het water. Wij geven je tips voor de beste plekken om zeehonden en bruinvissen te spotten bij Schouwen-Duiveland.

Zeehonden spotten in Zeeland

Zeehonden zijn zeezoogdieren die vooral aangepast zijn aan het leven in het water. In Zeeland leven twee soorten zeehonden: de gewone en de grijze. Zeehonden leven van vis, die ze met hun snorharen vinden. Bij vloed jagen ze op vis, bij eb rusten ze uit op de zandplaten. Kijk tussen 2 uur voor laagwater en 2 uur na laagwater naar de zandplaten, grote kans dat je ze dan ziet.

Beste plekken om zeehonden te zien

De beste locaties om zeehonden te zien zijn zandplaten die vrij liggen bij eb. Daar rusten de zeehonden uit na het jagen op vis. Sommige van deze zandplaten zie je vanaf de kant. Bijvoorbeeld de Roggenplaat voor de kust bij de Plompetoren. Vanaf de toren spot je de zeehonden bij laagwater met de verrekijker die daar staat. De spuisluis bij de Brouwersdam is ook een goede plek om de zeehonden te zien. Aan de zeekant van de sluis zwemmen de zeehonden vlak voor je langs. Andere plekken waar je zeehonden op zandplaten kunt zien zijn het Verklikkerstrand bij Nieuw-Haamstede en bij strandovergang Jan van Renesseweg bij Renesse.

Parkeren

  • Plompetoren: Koudekerkseweg 12, 4328 NP Burgh-Haamstede (gratis)

  • Spuisluis: Brouwersdam 20, 3253 MH Ouddorp (gratis)

  • Verklikkerstrand: Transferium Renesse, vanaf hier kan je naar de strandovergang gebracht worden.

  • Renesse: Jan van Renesseweg 25, 4325 GM Renesse

Plompe toren-Schouwen-Duiveland

Bruinvissen zijn de kleinste walvissoort ter wereld

Naast zeehonden kan je ook bruinvissen spotten vanaf Schouwen-Duiveland. Bruinvissen zijn de kleinste walvissoort ter wereld. Vroeger noemden ze de bruinvis het zeevarken, toen werden ze ook veel gegeten. In Zeeland kan je bruinvissen vooral zien in de Oosterschelde en in de Noordzee. Ze hebben een grijze bovenkant en witte onderkant en lijken op een dolfijn. De beste kans heb je als het water stil en vlak is. Er leven enkele tientallen in de Oosterschelde, waar ze ook hun kalfjes krijgen in het voorjaar. Bruinvissen jagen op vis die ze vinden met behulp van sonar.

De beste plekken om bruinvissen te zien

De beste kans om bruinvissen vanaf de kant te zien is bij het havenhoofd van Zierikzee. Hier staat een informatiepaneel over de bruinvis. Ook is er een luisterpaal waar je de bruinvissen kunt horen. Het geluid van de bruinvis wordt omgezet in een klikkend geluk dat wij kunnen horen. Als je er eentje hoort dan zit deze vlakbij en als je goed kijkt zie je misschien de vin en kop boven water komen. Andere plekken waar je bruinvissen vanaf de kant kunt zien zijn de haven van Burghsluis bij restaurant ’t Oliegeultje en voor de kust van de Plompe Toren bij Burgh-Haamstede.

Locatie: Plompe Toren: Koudekerkseweg 12, 4328 NP Burgh-Haamstede

Havenhoofd Zierikzee

Op zeehondensafari in de Oosterschelde

Een van de leukste manieren om zeehonden en bruinvissen te spotten is vanaf een boot midden op het water. De kans is dan heel groot dat je zeehonden spot op de zandplaten. De schipper weet precies wanneer en waar de zeehonden uitrusten na hun jacht op vis. Ook zwemmen er regelmatig bruinvissen in de buurt van de boot. Je krijgt onderweg informatie over het Nationaal Park De Oosterschelde en over de dieren die hier leven. Boottochten vertrekken vanuit de havens van Burghsluis, Zierikzee, Bruinisse en Sint-Annaland (Tholen).

Locaties:

  • Haven Burghsluis: Nieuwe Havenweg 5a, 4328 NK Burgh-Haamstede

  • Haven Zierikzee: Het Luitje, 4301 AS Zierikzee

  • Haven Bruinisse: Havenkade 19, 4311 BA Bruinisse

  • Haven Sint-Annaland: Havenweg 6, 4697 RL Sint-Annaland (Tholen)

Handige informatie

Zeehonden op stenen Zeeland

Schouwen-Duiveland is meest noordelijke eiland van Zeeland. Zeehonden en bruinvissen spot je het beste in de Oosterschelde vanaf een boot of vanaf de havens bij Zierikzee, Bruinisse en Burghsluis.

Er zijn verschillende gratis parkeerplaatsen bij de havens.

Op de meeste safariboten mag de hond aangelijnd mee.

De bruinvissen en zeehonden zijn het hele jaar te zien, boten varen vaak niet het gehele seizoen.

Bezoek havenpunt bij Zierikzee en luister bij de speciale luisterpaal of je bruinvissen hoort. Wie weet zie je ze dan ook wel zwemmen.

Ga mee met een van de zeehondensafari’s en leer meer over Nationaal Park de Oosterschelde.