Cadzand strand met kinderen

5 buitenactiviteiten in Zeeuws-Vlaanderen

Zoek je een leuke activiteit voor een groeps-, familie of vriendenuitje? Maar ben je er nog niet helemaal uit of je iets cultureels of een natuuruitstap wilt gaan doen? In Zeeuws-Vlaanderen kun je op allerlei manieren actief zijn. Bekijk in dit overzicht welke buitenactiviteiten Zeeuws-Vlaanderen allemaal te bieden heeft voor een dagje uit. Geniet en maak er een fijne dag van.

Justa
Justa
allyourz redactie
4 min leestijd

Fietsend Zeeuws-Vlaanderen ontdekken

Wie van fietsen houdt kan in Zeeuws-Vlaanderen zijn hart ophalen. Je bent hier in een grensgebied met weidse uitzichten over polder- en krekenlandschappen. Zee, dijken en duinen zie je voortdurend als je via de vele kustfietspaden de omgeving verkent. Op cultureel gebied kun je aan de hand van weer een andere route verrassende musea, galeries of kerken in één van de dorpen of plattelandssteden ontdekken. Op welke fiets je gaat of wat voor afstand je wilt afleggen, bepaal je zelf. Op meer dan 200 locaties in de vijfsterrenfietsprovincie Zeeland tref je op een informatiebord een overzicht van het fietsnetwerk, en oplaadplekken voor elektrische fietsen, in jouw buurt. 

Cadzand fietsen

Vogels spotten in Clinge en Breskens

Zeeuws-Vlaanderen is rijk aan water waardoor het veel vogels aantrekt. Fietsend en wandelend zie je veel water- en weidevogels zoals ganzen, eenden en steltlopers. Sommige natuurlijke omgevingen zijn zo ideaal voor bepaalde soorten, dat de kans dat je ze aantreft nog groter is. In de Clingse bossen leeft bijvoorbeeld de zwarte specht en hoor en zie je tal van mezen en vinken. Dit zijn echte bosvogels. Waterdunen is een 350 hectare groot zilt natuurgebied tussen Groede en Breskens. Het getij, eb en vloed, bepaalt hier de natuur en ziet er dus elk uur anders uit. Waterdunen is rijk aan voedsel voor passerende vogels. De telpost van Breskens biedt een geweldig uitzicht over dit gebied en in het voorjaar kun je de vogeltrek vanaf deze plek meemaken. 

Fijn om te weten: dicht bij de vogeltelpost ligt een parkeerterrein, Nieuwesluisweg 50, 4511 RE Breskens.

Natuurgebied Waterdunen

Strandjutten en haaientanden zoeken tussen Cadzand en Breskens

Als je gaat strandjutten zoek je naar bruikbare spullen of wrakstukken die op het strand zijn aangespoeld. Tussen Cadzand en Breskens kun je aardig jutten en haaientanden zoeken. Na stormen met een windrichting tussen zuidwest en noordwest en harde windkracht maak je de meeste kans iets te vinden. Dat komt omdat de wind en golven over honderden kilometers vrij spel hebben gehad. De golven beukten op de kust en hebben misschien iets achtergelaten. De kans dat je schelpen of haaientanden vindt is de laatste jaren wat afgenomen door de zandopspuitingen. Maar het kan nog wel omdat de stroming voor de Nederlandse kust zo sterk is dat haaien- en roggentanden los spoelen uit de bodem. Het is een kwestie van volhouden dus. Als je tijdens het jutten wat vindt moet je je wel realiseren dat je niet altijd alles mag houden. Vind je iets van waarde dan moet je dit melden bij de gemeente. 

Onze tips om succesvol te jutten en haaientanden te vinden: De beste plek om te jutten is de lijn te volgen tussen vloed en waar het water bij het laatste getij is gekomen. Ga vroeg op pad en zoek bij afgaand water. 

Cadzand strand schelpen zoeken

De kleine Spaanse Pagadders leiden je rond in Hulst

Hulst is één van de mooiste vestingsteden van Zeeland en heeft een heel rijke geschiedenis. Hier valt dan ook veel te zien. Verken de stad te voet of met de fiets en ontdek haar historie. Onderweg zie je vast een aantal kleine maar toch opvallende figuurtjes. Dat zijn Pagadders. Ze zien eruit als kleine Spaanse Soldaatjes en hebben prachtige namen als Silencio, Corte, Rico en Hermana. Pagadder betekent kleine deugniet in het Vlaams en dat stralen ze ook uit. De Pagadders maken het extra leuk om met kinderen op ontdekkingstocht te gaan in Hulst. Met de bijbehorende plattegrond in de hand ontdek je waar ze alle veertien verspreid in de vestingstad wachten om jullie hun geschiedenis te vertellen.  

Parkeren: in de binnenstad geldt betaald parkeren. Buiten de stadswallen is het in Hulst overal gratis parkeren. Parkeer bijvoorbeeld op parkeerplaats Havenford.

Hulst Pagadders

Plukken en eten in het voedselbos Graauw 

Het voedselbos in Graauw, dichtbij Hulst, is een uniek plekje in Zeeuws-Vlaanderen. Deze biologische boerderij is omringd door een bos met eetbare planten, groente en fruitbomen. In dit bos bootsen ze bos-ecologische-processen na met eetbare plantensoorten wat voor een gezonde bodemcultuur zorgt en toenemende biodiversiteit. Het vraagt minder werk zoals zaaien, mesten, wieden en water geven want met vaste planten hoeft dat allemaal niet. Het voedselbos levert heerlijke producten op, wat vraagt om lekker eten. Regelmatig organiseren ze bij het voedselbos diners waarbij je zittend aan lange tafels geniet van al die verse producten. De kruiden, groenten en fruit kun je kopen in hun biowinkel. 

Locatie: Dwarsstraat 11, 4569 PB Graauw
Parkeren: gratis parkeren op locatie