Middelburg Abdij Unveiling

Kunst op straat in Middelburg

In monumentenstad Middelburg vind je tientallen kunstwerken op straat. Op pleinen en in parken vind je kunstobjecten die voor iedereen te bezichtigen zijn. Trek je wandelschoenen aan en ontdek het verhaal achter onze selectie buitenkunstwerken in Middelburg.

Gemeente Middelburg
Editorial
i.s.m. Gemeente Middelburg
3 min leestijd

1. De ‘magische’ fontein

Een kunstwerk in Middelburg dat regelmatig tot grote hilariteit zorgt, staat voor het Stadhuis op De Markt. Hier vind je een maquette van het stadhuis op een sokkel met daarnaast  twee bronzen stoelen. Ga maar eens zitten op één van de stoelen en tuur in het kijkgat. Volgens de tekst op het kunstwerk zie je hierdoor ‘het rioleringssysteem van de stad uit de VIIIste eeuw’. Zie je het straaltje water dat onder uit de stoel stroomt? Waar komt dat nu vandaan? Het object, dat luistert naar de naam ‘Fontein’, is ontworpen door kunstenaarskoppel Ilya en Emilia Kabakov en zorgt zowel bij kinderen als volwassen voor een lach op het gezicht.

Tip: De fontein werkt alleen in de lente, zomer en herfst in verband met vorst in de winter.

Locatie: De Markt, Middelburg

Middelburg Markt Fontein

2. The Unveiling

Op het Abdijplein tegenover het Zeeuws Museum vind je een kunstwerk van Sjuul Joosen. Tijdens een wandeling over het Abdijplein kun je zijn kunstwerk bewonderen. Het beeld bestaat uit twee bronsgieters die net een gietstuk, een kanon, uit de mal hebben gehaald hebben en hun werk aanschouwen. De creatie is een ode aan het gietproces van scheepskanonnen, dat vroeger plaatsvond in de Abdij.

Locatie: Abdij, Middelburg

3. Vrouw in ligstoel ‘Rebecca’

Niet te missen tijdens het winkelen in de Lange Delft is het beeld ‘Vrouw in ligstoel’. Het is vrij letterlijk een uitnodigend kunstobject dat is gemaakt door Guido Metsers. Je ziet twee strandstoelen waarbij er één in gebruik is door een vrouw. De lege stoel leent zich uitstekend om plaats te nemen voor een fotomoment of om even van de zon te genieten. Ga zitten en word onderdeel van het kunstwerk.

Locatie: Lange Delft, Middelburg 

Middelburg Vrouw strandstoel winkelstraat

4. Kussend meisje

Ook leuk voor een foto is het bronzen beeld van een kussend meisje op de Vismarkt in Middelburg. Beeldend kunstenaar Sjer Jacobs werd tijdens een werkbezoek ‘verliefd’ op het gezellige pleintje in de historische binnenstad. Hij vond dat zijn werk van een meisje dat staand voorover buigt om een kusje te geven hier wel mooi zou staan. Oorspronkelijk zou het kunstwerk tijdelijk tentoongesteld worden op de Vismarkt, maar dankzij het enthousiasme van inwoners en bezoekers heeft het een permanente plek gekregen.

Locatie: Vismarkt, Middelburg

Middelburg Meisje Vismarkt

5. Zeeuwse folklore: De Ringrijder

Heb je het over Zeeuwse folklore, dan heb je het over ringrijden. Op een galopperend ongezadeld paard, moet een ringrijder met een lans een ring proberen te steken. Daarbij wordt de ring elke nieuwe ronde een slagje kleiner tot er natuurlijk maar één winnaar overblijft. Ter ere van het 50-jarig bestaan van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging is tussen de bomen op het pleintje bij de Koorkerkstraat het beeld ‘De Ringrijder’ geplaatst. Gemaakt door Gerard Brouwer. Het beeld bestaat uit een ringrijder in wedstrijdkleding op een Zeeuws paard. Wil je echte ringrijders in actie zien? In Middelburg en omliggende dorpen worden jaarlijks wedstrijden gehouden.

Locatie: Koorkerkstraat, Middelburg

Kunstwerk De Ringrijder Middelburg

6. Sprekende gevels Middelburg

Kijk tijdens een wandeling door de Middelburgse binnenstad eens wat vaker omhoog en verwonder je over al het moois. Dan zie je niet alleen de ene prachtige, monumentale gevel na de andere, maar ook inspirerende poëzie. Verspreid over de stad vind je 21 sprekende gevels met korte gedichten, geschreven door verschillende dichters. Het is een mooie combinatie van wandelen en bezichtigen, waarbij je zo nu en dan een moment stilstaat om de teksten in je op te nemen. 

Locatie: Middelburg centrum 

Middelburg kunst
Hotel in Zeeland

Hotels in Middelburg

Wandelen, winkelen en cultuur snuiven, ontdek Middelburg. Heb je geen zin om 's avonds weer naar huis te gaan? Dan blijf je toch gezellig slapen. Je vindt hier al snel een slaapplek die aan je wensen voldoet.