Natuurgebied De Braakman

Natuurgebied de Braakman: wandelen en spelen

Natuurgebied de Braakman is een ideaal natuurgebied om te bezoeken met het hele gezin. Er zijn veel korte wandelroutes en kinderen kunnen zich lekker uitleven in het speelbos. Wie liever een stevige wandeling maakt, knoopt wat routes aan elkaar of dwaalt vrij rond in de natuur. Je mag hier van de paden af.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Twee natuurgebieden rond de Braakmankreek

Natuurgebied de Braakman ligt in Zeeuws-Vlaanderen ten westen van Terneuzen. Het natuurgebied dankt zijn naam aan de Braakmankreek, een oude zeearm van de Westerschelde. Deze kreek vormt nu het hart van het natuurgebied. Om de kreek liggen bossen en weilanden. Naast vogels, leven hier ook reeën, vossen, vleermuizen en konijnen. De N61 deelt het natuurgebied in tweeën: Braakman-Noord en Braakman-Zuid, ieder met eigen routes en bezienswaardigheden. Je kunt in beide gebieden uitstekend wandelen en fietsen. Je kunt beide natuurgebieden op één dag bezoeken maar met kinderen is het beter om hier meer tijd voor uit te trekken.

Natuurgebied De Braakman Biervliet

Braakman-Noord: wandelen, fietsen én spelen

In Braakman-Noord liggen heel wat routes, zodat je actief de natuur kunt ontdekken. Dit kan per fiets, wandelend of met een paard. Het natuurgebied bestaat uit bos, gras en kreken. Rondom de kreken staan veel bramenstruiken waar je lekker van kunt snoepen als je hier in augustus wandelt. Braakman-Noord is een goede keuze als je met kinderen op pad gaat, ze zullen zich hier niet vervelen, je vindt hier een groot speelbos vol met houten klimtoestellen. Als je naar Braakman-Noord gaat parkeer je de auto het beste op de gratis parkeerplaats een de Oost Zeedijk of bij de Braakmanboerderij. Op beide locaties vind je informatie over het gebied, de dieren én de wandelroutes.

Leer meer over de Braakman bij de Braakmanboerderij

Het informatiecentrum van de Braakman, de Braakmanboerderij, staat in Braakman-Noord. In het bezoekerscentrum kunnen kinderen op zoek naar haaientanden in het zand, een natuurknutselwerkje maken of de opgezette dieren bekijken. Bij de boerderij starten ook het Kabouterpad en het Dierenvriendjespad. Leuke wandelroutes speciaal voor kinderen die niet van gewoon wandelen houden. Aan de hand van opdrachten gaan ze op zoek naar kabouters of spelen in de natuur met dierenvriendjes. Er worden vanuit de boerderij regelmatig leuke excursies georganiseerd, zoals: op zoek naar de vleermuizen of een puzzeltocht. Vlakbij de Braakmanboerderij vind je de collectieboomgaard met inheemse fruitrassen en een insectenhotel.

Braakman natuurgebied paddenstoel

Struinen door het natuurgebied in Braakman-Noord

Maak een lange wandeling of kies voor een korte route als je samen met kinderen bent. Er is genoeg keuze. In Braakman-Noord zijn vier wandelroutes uitgezet van verschillende lengtes: de Speelbosroute (blauwe paaltjes, 1 km), de Moerasroute (rode paaltjes 2 km), de Westgeulroute (gele paaltjes, 9 km) en de Grote Plasroute (groene paaltjes, 4,5 km). Deze routes starten vanaf de parkeerplaats aan de Oost Zeedijk. Naast de uitgezette wandelroutes mag je in Braakman-Noord ook zelf rondstruinen en van het pad afwijken. Zo kan je tussen de koeien en paarden lopen en zonder doel wat dwalen door het gebied. Wie weet waar je uitkomt? Spannend! Houd natuurlijk wel voldoende afstand van de dieren. Bij de kreek is een gluurmuur waar je naar vogels kunt kijken, zoals lepelaars. Volg hiervoor de Grote Plasroute (groene route) en volg het bord naar de gluurmuur.

Gluurmuur natuurgebied De Braakman

Speuren naar kabouters en spelen met dierenvriendjes

Vinden je kinderen gewoon wandelen saai? Kies dan voor een wandeling langs het Kabouterpad of voor het Dierenvriendjespad. Jongere kinderen worden in de Braakmanboerderij omgetoverd tot heuse kabouters, met een rood kleurtje op hun wangen en een puntmuts op. Samen ga je op zoek naar de kabouters in het bos. Terwijl ouders het verhaal uit het kabouterboek voorlezen, voeren de kinderen allerlei opdrachten uit. Na afloop krijgen ze een verrassing. Kinderen die liever willen spelen gaan samen met de Dierenvriendjes op ontdekkingstocht. Aan de hand van een spel bewegen ze als een dier of zoeken ze takjes voor een vogelnest. De benodigde spullen zijn te huur in de Braakmanboerderij, deze is alleen in het hoogseizoen op zondagmiddag open.

Natuurgebied De Braakman | Bezoekscentrum

Natuurgebied Braakman-Zuid

Ten zuiden van de N61 vind je natuurgebied Braakman-Zuid. Vanaf de gratis parkeerplaats aan de Isabellaweg in Philippine starten twee uitgezette wandelroutes: de Vleermuizenroute (rood) en de Uilenroute (blauw), beiden 3,5 kilometer. Voor een langere route kan je beide routes combineren. De routes gaan door bos en langs de kreek. In het bos leven bosuilen; als je in de schemer heel goed luistert hoor je ze misschien wel. De vleermuizen in de Braakman zijn ook alleen actief in de schemer. In Braakman-Zuid is een speciale bunker voor ze aangelegd, zodat ze ook in de winter hier blijven voor hun winterslaap. Door Braakman-Zuid loopt ook een mountainbikeroute, voor wie van meer actie houdt.

Handige informatie

Natuurgebied De Braakman drone Biervliet

Voor Braakman-Noord parkeer je op de Oost Zeedijk in Biervliet als je wilt gaan wandelen of het speelbos gaat bezoeken. In Braakman-Zuid is een gratis parkeerplaats aan de Isabellaweg 3 in Philippine, hier vandaan starten de wandelroutes.

Honden zijn aangelijnd toegestaan. Bij het speelbos en in begrazingsgebieden zijn honden niet welkom.

Natuurgebied de Braakman is vrij toegankelijk. De rode en blauwe wandelroute staan aangemerkt als rolstoelpaden, maar ze zijn niet volledig verhard en bestaan deels uit gras. De overige wandelroutes zijn zeker niet geschikt voor wandelwagens en rolstoelen.

De Braakman kan je in elk seizoen bezoeken. De Braakmanboerderij is alleen geopend op zondagmiddag van april tot en met oktober.

Maak een wandeling door het gebied en speur met verrekijker naar dieren. Bezoek de gluurmuur langs de kreek om vogels te spotten, misschien zie je hier de lepelaar.

Bezoek met kinderen het speelbos in Braakman-Noord of volg een van de kinderactiviteiten vanuit de Braakmanboerderij.

Terneuzen op de kaart

Ontdek accommodaties, restaurants, activiteiten en winkels in Terneuzen.