Ouddorp, Brouwersdam

9x toffe activiteiten op en rond het Grevelingenmeer

Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa. De ideale plek voor een actieve vakantie of een dagje uit. Van wilde flamingo’s spotten tot een gezellige dag zeilen. Deze activiteiten en uitjes op en in het water wil je niet missen.

Lianne van Rijn | allyourz
Lianne
allyourz redactie
4 min leestijd

1. Wilde flamingo’s spotten

Als je aan flamingo's denkt, denk je misschien aan tropische oorden, maar je kunt deze bijzondere vogels gewoon in Nederland zien. Iedere winter (oktober tot april) strijkt een groep flamingo’s neer in het Grevelingenmeer. Omdat het zoute water van het Grevelingenmeer niet snel bevriest, komen ze vanuit Duitsland hier naartoe om te overwinteren. Naast het haventje van Battenoord op Goeree-Overflakkee kun je deze kleurrijke vogels in het wild spotten. Wandel over de dijk of over het pad onderaan de dijk en kijk of je ze kunt vinden. Beklim de uitkijktoren in de haven en kijk eindeloos ver over het water.

Adres: Battenoord 1, 3244 LB, Nieuwe-Tonge

Flamingo's Grevelingenmeer

2. Op zoek naar zeehonden

Waar zitten zeehonden in het Grevelingenmeer? De meeste kans om deze zoogdieren in het wild te zien, heb je als je op pad gaat met een zeehondensafari. Tijdens een boottocht op het Grevelingenmeer word je meegenomen langs het leefgebied van de zeehondenkolonie. Wist je dat je onderweg ook reeën kunt spotten? Deze dieren zwemmen door het Grevelingenmeer naar de eilanden. Op de Slikken van Flakkee leeft een vaste populatie van deze hertjes. 

Een zeehondensafari op het Grevelingenmeer reserveer je bij verschillende aanbieders. Een kleine greep:

  • De Grote Vijf Grevelingen: Staatsbosbeheer, Haven van Bommenede 1, 4316 PC Zonnemaire

  • Zeehondensafari: Rederij Zeeland, Jachthaven Den Osse, Jachthaven Den Osse, 4318 NA, Brouwershaven

  • RIB-safari vanaf de Brouwersdam: Dolphin Events

Zeehond in het water

3. (Leer) suppen of windsurfen

Het Grevelingenmeer is een paradijs voor watersporters. Beleef een avontuurlijke dag op het water bij Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam. Combineer sport en ontspanning tijdens een clinic suppen en ontdek, onder begeleiding van ervaren instructeurs, de mooiste plekjes op het Grevelingenmeer. Het meer is ook perfect voor windsurfen. Parkeer de auto (gratis) dicht bij de surfspot, zodat je niet met je spullen hoeft te slepen. Of huur je spullen bij Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam. Hier ben je als beginnende surfer in goede handen bij enthousiaste instructeurs. Voor je het weet, zoef je over het water.

Locatie: Ossenhoek (Kabbelaarsbank), 3253 MH Ouddorp

4. Hijs de zeilen

Het Grevelingenmeer is ook ideaal voor een gezellige dag zeilen. Hijs de zeilen en geniet van het natuurschoon, de wind en - als zij haar gezicht laat zien - de zon. Ga voor anker en neem een verfrissende duik in het water. Ook als je nog nooit achter het roer hebt gestaan, kun je bij verschillende zeilscholen alle kneepjes van deze watersport leren. Of je nu kiest voor een aantal privélessen, zeillessen op een gehuurde boot of op je eigen boot, binnen de kortste keren kun je zelf het water op. Maak je liever gewoon een mooie tocht met vrienden of familie? Huur dan een boot met schipper, die je meeneemt op een van de mooiste vaarroutes over het Grevelingenmeer.

Zeilscholen: 

  • Anilla Sailing, Ouddorp

  • All Weather Sailing, Scharendijke

  • Anilla Sailing, Sint Annaland

  • Aquavitesse, Bruinisse

Varen Grevelingenmeer Zeeland

5. Ga op snorkelsafari

Niet alleen boven water is het Grevelingenmeer een prachtige plek om te vertoeven, ook onder water is er genoeg te zien. Hoe de onderwaterwereld eruitziet, ontdek je tijdens een snorkelsafari bij duikschool de Witte Boulevard. Ga op expeditie bij een van de eilandjes in het meer waar je met een supersnelle boot naartoe vaart. Trek je snorkelvest aan, zet de snorkel op je gezicht en ontdek de wondere wereld onder water.

Locatie: Hogezoom 149, 4325 BH, Renesse

Snorkelen in Zeeland

6. Bodysliden van de Waterjump

Voor de echte waaghalzen vind je op de grens van Zuid-Holland en Zeeland de waterjump. Glijd van de 8 meter hoge schans naar beneden en maak spectaculaire sprongen voordat je in het Grevelingenmeer plonst. Wedden dat de adrenaline door je lijf giert als je van deze uitdagende baan roetsjt? Of kies je eigen manier om naar beneden te sliden, bijvoorbeeld op een matje. Een leuk uitje tijdens een mooie zomerdag met het hele gezin. 

Adres: Ossenhoek 1 (Kabbelaarsbank), 3253 MH Ouddorp

7. Klimmen en slingeren in Waterpark Aqua Splash

Plezier gegarandeerd tijdens een bezoek aan Waterpark Aqua Splash bij Center Parcs, Port Zélande in Ouddorp. Deze open-water-speeltuin ligt in het Grevelingenmeer van half mei tot september. Kinderen, maar ook volwassenen, kunnen hier naar hartelust klimmen, springen, slingeren en glijden op drijvende speeltoestellen. De grootste uitdaging is misschien nog wel om je evenwicht te bewaren. Hulde als het je lukt om deze hindernisbaan droog over te klauteren.

Adres: Port Zélande 2, 3253 MG Ouddorp
Parkeren: betaald parkeren op het parkeerterrein van Port Zélande

8. Fietsen langs het Grevelingenmeer

Ben je niet zo’n waterrat en houd je liever droge voeten? Ook rondom het Grevelingenmeer zijn voldoende activiteiten. Je kunt er bijvoorbeeld fantastisch fietsen. Op een elektrische fiets of racefiets fiets je rondom het Grevelingenmeer over een afwisselend parcours van dijken, duinen en polders. Bepaal je startpunt, stippel je eigen fietstocht uit aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk en maak de route zo lang als je zelf wilt. 

9. Wandelen

Rondom het Grevelingenmeer zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Een leuke route voor jong en oud, is die langs het bunkercomplex bij natuurgebied De Punt. Hier wandel je over een zandpad langs 15 bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Een leerzame wandeling van 2,7 kilometer, want bij iedere bunker staat een informatiepaneel met uitleg. Natuurgebied de Kabbelaarsbank aan de Brouwersdam is ook zeker het ontdekken waard. Kies een van de twee uitgestippelde wandelroutes en laat je voeren door een contrastrijk gebied van bossen, beekjes en weiden.

Ouddorp bunker

Al het goede van Zeeland in je mailbox?

Ontvang per mail de leukste overnachten tips, unieke lokale activiteiten en actuele hotspots in heel Zeeland. Schrijf je snel in.

Winter in Zeeland | Nieuwsbrief