Kitesurfen-strand

Tips voor watersportactiviteiten op Schouwen-Duiveland

Als je van watersport houdt, dan kun je op Schouwen-Duiveland je hart ophalen. De ligging aan de Noordzee, het Grevelingenmeer en de Oosterschelde biedt oneindig veel mogelijkheden. De Brouwersdam is ongetwijfeld een van de bekendste hotspots als het om watersport gaat, maar in een waterrijke regio als deze zijn er ook genoeg andere plekken waar je kunt genieten van de leukste watersporten. Bekijk wat er te beleven is op en in het water rondom Schouwen-Duiveland.

Lianne van Rijn | allyourz
Lianne
allyourz redactie
4 min leestijd

Watersport hotspot Brouwersdam

Zeg je Brouwersdam, dan zeg je watersport. Of je nu wilt kitesurfen, windsurfen, suppen, zeilen, kanovaren of snorkelen. Het kan hier allemaal. Dit is een super populaire spot om te watersporten. Dankzij de ligging aan de Noordzee en het Grevelingenmeer komt hier alles bij elkaar. Als je wel sportief bezig wilt zijn, maar niet nat wilt worden, zijn hier genoeg mogelijkheden voor andere actieve uitjes zoals strandzeilen (blokarten), kitebuggyen of powerkiten. 

Watersport hotspot Brouwersdam

Kitesurfen op de Noordzee 

De Noordzeekant van de Brouwersdam is dé kitesurfspot op de grens van Zeeland en Zuid-Holland. Als de wind goed staat, krioelt het hier in de lucht al snel van de kites. Bij eb is het strand breed en het water ondiep. De perfecte condities als je wilt (leren) kitesurfen. Dan is dit de plek waar je moet zijn. Kitesurfen staat garant voor een stevige portie adrenaline. De snelheid en de sprongen, dat geeft een kick. Bij de kiteschool van Beachclub Natural High leren ze je alle kneepjes van de sport. Ben je niet zo’n waaghals? Schuif dan lekker aan bij het strandpaviljoen en bestel een hapje of en drankje. Kitesurfen is niet alleen een spectaculaire activiteit om te doen, maar ook om naar te kijken.

Locatie: Brouwersdam 22, 3253 MM Ouddorp   

Natural High

Windsurfen op het Grevelingenmeer

Aan de andere kant van de Brouwersdam ligt het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Een mooie stek voor iedereen die van windsurfen houdt of het wil leren. Op een winderige dag stikt het hier van de kleurige windsurfzeilen. Een prachtig zicht. Bij de surfspot kun je de auto gratis parkeren dichtbij het water, zodat je niet met je spullen hoeft te slepen. Er is voldoende ruimte bij het water om je zeil op te tuigen. Bij Zeil- en surfcentrum Brouwersdam ben je als beginnende surfer in goede handen met veilige materialen en begeleiding van enthousiaste instructeurs. Je zal zien hoe snel je de basistechniek onder de knie hebt. Voor je het weet, vlieg je over het water.

Locatie: Ossenhoek 1, 3253 MH Ouddorp

Brouwersdam-kitesurf

Kom tot jezelf tijdens het suppen

Suppen is populairder dan ooit. Ook in Zeeland wordt het steeds meer gedaan. Niet verwonderlijk in een provincie met zoveel water. Het is een goede workout voor je hele lichaam. Ontdek Zeeland vanaf je supboard tijdens een uurtje peddelen of een langere tocht. Alles in je eigen tempo. Het is geen moeilijke sport om te leren op het water van de Grevelingen of de Noordzee, als je je balans weet te houden en je peddel op de juiste manier in het water steekt. Wil je het eens proberen? Bij de verschillende surfscholen op de Brouwersdam helpen ze je graag verder. 

Adrenalinekick gegarandeerd bij de Waterjump

Ben je een echte durfal? Dan moet je zeker een keer naar beneden glijden van de Waterjump, een 8 meter hoge en 25 meter lange schans. Maak spectaculaire sprongen voor je het het Grevelingenmeer in duikt. Of kies je eigen manier om naar beneden te sliden, bijvoorbeeld op een matje. Een ding is zeker: hier is een adrenalinekick gegarandeerd. Deze attractie staat garant voor eindeloos veel waterpret voor jong en oud. 

Locatie: Ossenhoek 1, 3253 MH Ouddorp

Ontdek het onderwaterleven tijdens het duiken

Zeeland is populair bij duikliefhebbers. En dat is niet zo gek met zoveel uitdagende plekken om het water in te gaan. Duik in de Oosterschelde of de Grevelingen en ontdek het unieke onderwaterleven en de beste duiklocaties van Zeeland. Veel duikers weten jaarlijks de weg te vinden naar de duikspot bij de Zeelandbrug. De stroming is hier vrij sterk en daarom is deze locatie geschikt voor ervaren duikers. Er is hier veel moois te zien zoals unieke soorten vissen, kreeften, slakken en wieren. Bij de tweede pijler vind je zeebaarzen en harders. In het voorjaar wemelt het van de sepia’s en zeepaardjes. ’s Winters overheersen hier de slakdolfjes en zeedonderpadden.

Parkeren: Galgelaan, 4675 RB Zierikzee

Bij Bruinisse kun je als duikfanaat onder water terecht bij duikplaats ‘Plaat van Oude Tonge’. Hiervoor kun je een boot huren of meegaan op een verzorgde bootduik met de Tertius. Als je vanaf de boot het water induikt, kom je over de begroeide resten van het dorp Oude Tonge en zie je de mosselstrengen die onder water hangen. Ook zie je hier zeenaalden, kreeften, platvisjes, kompaskwallen, heremietkreeften en zeeappels.

Locatie: Havenkade 12, 4311 BA Bruinisse

Duiken Zeeland

Geef je ogen de kost tijdens een snorkelsafari

Je hoeft niet ver te reizen om je onder te dompelen in een contrastrijke onderwaterwereld. Als je gaat snorkelen in Zeeland, ontdek je dat onze provincie onderwater net zo betoverend en gevarieerd is als op het land. Ga op snorkelsafari en ontdek wat er allemaal leeft in het verrassend heldere water van de Grevelingen of de Oosterschelde. Geef je ogen maar eens goed de kost via je duikbril en bekijk krabben, oesters, zeesla, zeeappeltjes en anemonen in hun natuurlijke omgeving. 

Locatie: Hogezoom 149, Renesse

Snorkelen in Zeeland

Beleef Zeeland vanaf het water tijdens het varen

Een relaxte dag op het water met het hele gezin of vrienden beleef je met een sloep, een zeilboot of een motorboot. Vertrek vanuit de jachthavens van Bruinisse, Brouwershaven, Burghsluis, Scharendijke of Zierikzee voor een vaartocht. Ga op ontdekking en beleef Zeeland vanaf het water. Natuurlijk neem je allerlei lekkers mee voor onderweg. En zo af en toe een verfrissende duik. Dat is genieten.

Varen Grevelingenmeer Zeeland

Geniet van verschillende vaarroutes tijdens het zeilen

Het water rondom Schouwen-Duiveland is ideaal voor een gezellige dag zeilen. Hier kun je voor alle niveaus terecht. Van het rustige water van het Grevelingenmeer, tot het uitdagende water van de Oosterschelde en de Noordzee. Hijs de zeilen en ga op weg. Soms is dat hard werken en moet je je spieren gebruiken. Geniet van de omgeving en bekijk Zeeland op een andere manier. Op het Grevelingenmeer kun je afmeren op een van de drie recreatie-eilanden. Om te zwemmen, picknicken en luieren in het gras. Maar ook als je nog nooit achter het roer hebt gestaan, zit je goed op Schouwen-Duiveland. Er zijn genoeg zeilscholen om je alle kneepjes van deze watersport te leren. Volg een les bij Zeilschool Aquavitesse en je vaart binnen de kortste zelf. Wil je wel het water op, maar niet zelf varen? Huur dan een boot met schipper bij Anilla Sailing die je meeneemt op de mooiste vaarroutes op het Grevelingenmeer.

Locaties: Aquavitesse, Jachthavenweg 74, Bruinisse | Zeilen in Zeeland, Kabbelaarsbank 5.01, 3253 ME Ouddorp

Kajakken en kanovaren

Kanovaren en kajakken is hartstikke leuk en kan op verschillende plekken op Schouwen-Duiveland, veelal middenin de natuur. Pak je peddels en ga op pad. Vaar een actief uurtje over het vlakke water van de Grevelingen of maak een langere tocht met stops onderweg. De keuze is aan jou. Bij Watersport Brouwersdam (Scharendijke) en Aquavitesse (Bruinisse) kun je een kano of kajak huren. Je kunt er ook voor kiezen een avontuurlijke tocht te maken met een zeekajak. Steek het uitdagende water van de Oosterschelde over of maak een tocht over de Noordzee onder begeleiding van een gids van Outdoor Inspiration. Deze trip is niet voor iedereen, maar als je ervaring hebt met zeekajakken, is dit een aanrader. 

Locaties: Watersport Brouwersdam, Strand Brouwersdam 1, 4322 NR Scharendijke | Aquavitesse, Jachthavenweg 74, Bruinisse 

Vissen

Op Schouwen-Duiveland vind je unieke visstekken in prachtige natuur. Als recreatievisser of sportvisser kun je hier vissen vanaf het strand of vanaf een boot in zee. Gooi je hengel uit. Geniet van de rust om je heen. Voor het vissen in de Oosterschelde en de Noordzee heb je geen vergunning nodig, maar je mag maximaal 2 hengels en 3 haken per hengel hebben. Voor vissen in het zoute binnenwater van het Grevelingenmeer heb je wel een visvergunning nodig. Die regel je eenvoudig via hengelsportzaken of sportvisserijnederland.nl. Hier vis je op forel, haring en verschillende soorten platvissen, zoals tarbot en schol.

Kajak Schouwen Duiveland