Vissersdorp Bruinisse

Bruinisse: mosselen eten en watersporten

Bruinisse is van oudsher een echt vissersdorp. Ook nu nog speelt de mosselvangst en visserij een belangrijke rol en daar zijn de inwoners van ‘Bru’ maar wat trots op. Niet voor niets heeft het dorp de bijnaam ‘mosseldorp’. Met het Grevelingenmeer aan de ene kant en de Oosterschelde aan de andere kant, is Bruinisse een fijne plek om te vertoeven als je van watersport of natuur houdt. De moderne jachthaven, fijne horecagelegenheden en vele winkels, zijn extra redenen om dit dorp een keer te bezoeken.

Lianne van Rijn | allyourz
Lianne
allyourz redactie
4 min leestijd

Mosselen eten in Bruinisse

Bruinisse en mosselen worden vaak in één adem genoemd. De handel en export in mossels bracht inwoners lange tijd grote welvaart. En ook nu nog speelt de mosselvangst een belangrijke rol in het dorp. De vele vissersboten en de reuzenmossel op de dijk zijn hiervan een zichtbaar bewijs. Er zijn verschillende bedrijven die mosselen kweken en in de Oosterschelde liggen kweekgebieden, te herkennen aan de blauwe tonnen in het water. In een dorp dat zo nauw verbonden is met mosselen, is het natuurlijk niet verwonderlijk dat restaurants in Bruinisse het zogenoemde zwarte goud op de menukaart hebben staan. Als je zin hebt om mosselen te eten, kun je onder andere terecht bij restaurant Sailor’s Inn, Brasserie De Cleenne Mossel, Café-Restaurant Storm en Bru17.

Bruinisse reuzenmossel Jachthaven

Moderne jachthaven van Bruinisse

Door de gunstige ligging aan het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van West-Europa, is Bruinisse erg in trek bij watersporters. De moderne jachthaven van Bruinisse is een fijn startpunt voor een dag op en aan het water. Of je nu wilt zeilen, sloep varen, windsurfen, suppen, kanoën of zwemmen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Je vindt hier een zeilschool en een bootverhuur. De vele horecagelegenheden, winkels, uitgebreide faciliteiten, een zwembad voor kinderen en ruime ligplaatsen maakt dit één van de modernste jachthavens van Zeeland.

Bruinisse jachthaven

Winkelen in Bruinisse

Bruinisse telt veel leuke winkels. Als je van mode houdt, dan moet je Magnifiek Damesmode zeker een keer bezoeken. In deze hippe kledingwinkel vind je vast iets van je gading als je ziet hoeveel verschillende kledingmerken je hier kunt vinden. Hier koop je outfits van Summum, Fabienne Chapot, Selected Femme, Geisha en Yaya. Ben je op zoek naar nieuwe accessoires voor in huis? Bij Ampersant Interieur kunnen ze je hier helpen bij de keuze van items die perfect passen in je interieur, tot het ontwerp en de uitvoer van een totale inrichting van je huis. Als je van zoetigheid houdt, kun je De Snoeperij niet zomaar voorbij lopen. Bij binnenkomst trekken de Oudhollandse snoepjes je aandacht vanuit de glazen potten die zijn uitgestald in houten kasten. Vergeet ook zeker niet één van de huisgemaakte specialiteiten te proeven: stroopsoldaatjes, Ovezandse Zwiegertjes (toffee) en Zeeuwse Noga 'Uut de Zak'.

Watersporten op het Grevelingenmeer

Voor het zand-tussen-je-tenen-gevoel, moet je een stukje verderop de dam zijn. In Bruinisse zelf heb je namelijk geen zandstrand. Op de Grevelingendam vind je meerdere parkeerplaatsen. Bij het parkeerterrein Grevelingenmeer is een rustig plekje om te zwemmen en snorkelen. Je verwacht het misschien niet, maar het water van het Grevelingenmeer is hartstikke helder. Hier zie je veel krabbetjes en schelpdieren. 

Varen Grevelingenmeer Zeeland

Duiken bij de Plaat van Oude Tonge

Nog een stukje verder kom je bij de Plaat van Oude Tonge. Bij het restaurant is een ruime parkeerplaats. Ook dit is een rustig stukje. In de zomer is het toegestaan om te zwemmen, maar er is geen strandwacht aanwezig. Duikliefhebbers kunnen onder water terecht bij duikplaats Plaat van Oude Tonge. Hiervoor kun je een boot huren of meegaan op een verzorgde bootduik. Als je vanaf de boot het water induikt, kom je over de begroeide resten van het dorp Oude Tonge en zie je de mosselstrengen die onder water hangen. Ook zie je hier zeenaalden, kreeften, platvisjes, kompaskwallen, heremietkreeften en zeeappels.

Bezoek Brusea in Bruinisse

Wil je meer weten over de geschiedenis van Bruinisse, mosselen en de visserij? Breng dan eens een bezoek aan Brusea. Dit zijn eigenlijk twee musea onder één dak: het Visserijmuseum en een authentieke visserswoning uit 1860. Hier ga je voor even terug in de tijd en leer je alles over de rijke historie van de visvangst. Na afloop kun je genieten van een mosselproeverij. En heb je altijd al willen weten hoe je een Zeeuwse bolus moet maken? In de zomermaanden worden er demonstraties bolus bakken gehouden. Die kan je bekijken, maar je kan ook zelf de handen uit de mouwen steken. En ook die mag je na afloop natuurlijk lekker oppeuzelen.

Locatie: Oudestraat 23, 4311 AW Bruinisse

Evenementen in Bruinisse 

Jaarlijks wordt begin juli de opening van het mosselseizoen gevierd in Bruinisse. Dit wordt gedaan met de drie dagen durende Visserijdagen. Tijdens deze dagen staat het hele dorp in het teken van mossels eten en feesten. Er zijn volop mosselen, rondvaarten en vissersboten met muziek. 

Mosseldorp Bruinisse haven

Handige informatie

Vissersdorp Bruinisse

In Bruinisse kun je parkeren bij Jachthaven Bruinisse en bij de haven aan de Havenkade.

In Bruinisse kun je bij veel accommodaties goedkoop overnachten. Van appartementen tot goedkope hotels. Bekijk hier de goedkoopste accommodaties in Bruinisse.

Tips voor overnachten in Bruinisse

Bezig met laden...
Bezig met laden...
  v.a. prijs/nacht
  € 0,-
  Bekijk
  Bezig met laden...
  Bezig met laden...
   v.a. prijs/nacht
   € 0,-
   Bekijk
   Bezig met laden...
   Bezig met laden...
    v.a. prijs/nacht
    € 0,-
    Bekijk
    Bezig met laden...
    Bezig met laden...
     v.a. prijs/nacht
     € 0,-
     Bekijk
     Bezig met laden...
     Bezig met laden...
      v.a. prijs/nacht
      € 0,-
      Bekijk
      Bezig met laden...
      Bezig met laden...
       v.a. prijs/nacht
       € 0,-
       Bekijk
       Bezig met laden...
       Bezig met laden...
        v.a. prijs/nacht
        € 0,-
        Bekijk
        Bezig met laden...
        Bezig met laden...
         v.a. prijs/nacht
         € 0,-
         Bekijk
         Bezig met laden...
         Bezig met laden...
          v.a. prijs/nacht
          € 0,-
          Bekijk
          Bezig met laden...
          Bezig met laden...
           v.a. prijs/nacht
           € 0,-
           Bekijk