Mossels-Zeeland

Mosselen eten in Zeeland

Als je naar Zeeland gaat dan moet je natuurlijk mosselen eten. Verser dan hier proef je ze nergens. Eet ze in een van de restaurants of tijdens een mosselfeest. Wil je weten waar ze vandaan komen? Vaar dan mee met een mosselkotter en leer alles over de mossel.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Dit zijn de mosseldorpen in Zeeland

Je hoeft in Zeeland niet ver te zoeken om mosselen te eten. Overal zijn restaurants waar de mosselpan op tafel komt. Er zijn echter een paar plaatsen in Zeeland met het predicaat mosseldorp: Yerseke, Bruinisse en Philippine. In deze dorpen draait alles om de mossel: van de kweek en visserij, tot horeca en evenementen. Yerseke en Bruinisse liggen direct aan de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Je ruikt het zout van het water en de geur van verse vis en zeevruchten hangt hier in de lucht. Mosselkotters varen in het hoogseizoen af en aan om de verse mosselen in de dorpen aan te voeren. Philippine is een vreemde eend, want het ligt niet meer aan zee. Dat was vroeger wel anders en daarom is Philippine ook nu nog een mosseldorp vol met mosselrestaurants. 

Mosselen philippine

Mosselculturen: bodem- en hangcultuurmosselen in Zeeland

Je hebt ze misschien al eens zien liggen in Zeeland: rijen met blauwe boeien, verbonden met touwen. Hieraan groeien de hangcultuurmosselen. In Zeeland zijn er 2 soorten mosselen: bodem- en hangcultuurmosselen. De bodemcultuurmosselen zijn de bekendste en worden op de bodem van de Oosterschelde gekweekt op speciale afgebakende mosselpercelen. Hier wordt het zaad van de mosselen uitgezet en na 2 jaar zijn ze volgroeid en klaar voor de verkoop. Hangcultuurmosselen liggen niet op de bodem, maar hangen zoals het woord al zegt, in het water. Het mosselzaad wordt bevestigd aan rafelige touwen, waar ze in 15 maanden van zaadje tot mossel uitgroeien. Je vindt hangcultuurmosselen in de Oosterschelde en in het Grevelingenmeer. Bekijk de blauwe boeien in het water bij Bruinisse, het is een fotogeniek plaatje.

Mosselen eten tijdens mosselfeesten in Zeeland

Hou je van mosselen? Kom dan in de zomer naar Zeeland. Het mosselseizoen begint meestal in het late voorjaar, als de eerste volgroeide hangcultuurmosselen klaar zijn voor consumptie. In de zomer piekt het mosselseizoen, als ook de bodemcultuurmosselen gereed zijn en dan vinden ook de leukste evenementen plaats. In juli en augustus is het feest in de mosseldorpen Yerseke, Bruinisse en Philippine. Tijdens de jaarlijkse mosselfeesten geven vissers uitleg over de kweek van mosselen, zijn er verschillende demonstraties en optredens en proef je de mosselen. Ook in Middelburg worden mosselfeesten gehouden in de zomer. En in bijna alle plaatsen in Zeeland serveren restaurants verse mosselen, ieder op een eigen manier klaargemaakt.

Mosselen uit Zeeland: zo maak je ze klaar

Wil je thuis mosselen uit Zeeland eten op een manier zoals Zeeuwen dat zelf ook doen? Wij geven je advies waar je op moet letten en hoe je de lekkerste Zeeuwse mosselen kunt klaarmaken. Koop de mosselen zo vers mogelijk, reken hierbij op 1 kilo mosselen per persoon. Controleer de mosselen goed voor je ze gaat koken. Kapotte mosselen en schelpen die niet open gaan, gooi je weg. Bij het traditionele mosselrecept kook je de mosselen kort in bouillon, witte wijn of witbier. Voeg hier groenten aan toe, zoals wortelen, prei en bleekselderij. Gebruik ook eens lamsoor en zeekraal om de zilte smaak van Zeeland nog meer te proeven. Zijn de mosselen klaar? Zet dan de pan in zijn geheel op tafel. Zodra de deksel eraf gaat, komt de geur van de mosselen je tegemoet. Mosselen eten doen de Zeeuwen met hun handen. Lekker met brood of friet inclusief sausjes. Pak een lege mosselschelp en vis hiermee de volgende mossel uit de schelp. De lege schelpen leg je op een bord. Of maak een slinger van schelpen door alle lege schelpen in elkaar te schuiven.

Geniet van een overnachting in Zeeland

Zeeuwse mosselen eten bij de beste restaurants van Zeeland en struinen over de oester- en mosselboulevard in Yerseke. Ga op culinaire ontdekkingsreis en geniet van producten uit de zee, terwijl je overnacht in een fijne B&B, luxe vakantiehuis of romantisch hotel.

Boek je verblijf in Zeeland

Handige informatie

Bruinisse reuzenmossel Jachthaven

In heel Zeeland vind je restaurants die mosselen serveren. Bruinisse, Yerseke, Philippine en Neeltje Jans zijn dé mosselplaatsen van Zeeland.

Het mosselseizoen loopt grofweg van eind juni tot maart. De hangcultuurmosselen zijn eerder gereed dan de bodemcultuurmosselen. In de zomermaanden juli en augustus vinden verschillende mosselfeesten plaats.

Mosselen eten tijdens een van de mosselfeesten in Zeeland.

Vaar eens mee met een mosselkotter en kijk hoe de verse mosselen opgevist worden.

Zeeland op de kaart

Ontdek de mooiste plekjes en de fijnste vakantieverblijven.