Oesters-yerseke-22

Proef de zee bij de mossel- en oesterrestaurants in Yerseke

Yerseke is hét oester- en mosseldorp van Zeeland. Dat is ook niet zo gek, want er worden hier al meer dan een eeuw lang oesters en mossels gekweekt. Proef de liefde voor de zee in de fantastische familierestaurants in Yerseke op unieke locaties.

Wahine
Wahine
allyourz redactie
4 min leestijd

Het begin van de kweek

Het oesterkweken begon rond 1870 en bracht zoveel welvaart dat de baronnen (oesterkwekers) pijpen met twee koppen rookten. Maar strenge winters en ziekten in de gevoelige platte oester zorgen ervoor dat veel oesterbaronnen vertrokken. Toen er nog maar acht kwekers over waren, werd de Japanse oester kweken populair, die minder gevoelig bleek voor ziekten. De mossel veroverde Europa na de Tweede Wereldoorlog en het werd een echte delicatesse. Ze kregen de bijnaam ‘het zwarte goud’. In Nederland worden mossels op twee verschillende manieren gekweekt. Ze worden of op percelen gezaaid en later geoogst, of aan touwen gehecht.

Ontspannen bij de oesterputten

Een bezoek aan de oesterputten mag eigenlijk niet ontbreken tijdens je verblijf of bezoek in Yerseke. De oesterputten zijn zoutwaterbaden waarin oesters liggen opgeslagen, die na sorteren en schoonmaken klaar zijn voor consumptie. Daarom noemt men het ook vaak ‘natte pakhuizen’. Ze zijn uniek, want ze komen alleen hier nog voor. Je bent er op de goede plek voor een educatief uitje met het hele gezin, waarbij je veel leert over de culturen en smaken van deze bijzondere zeevruchten. Je kunt ze aansluitend proeven in een van authentieke oesterloodsen, die omgebouwd zijn tot restaurants.

Adres: Havendijk 28, 4401 NS Yerseke

Oesterputten Yerseke

De Oesterij

Een begrip in Zeeland en daarbuiten: De Oesterij in Yerseke. In dit familiebedrijf kweken ze al meer dan 100 jaar zelf oesters. Elke dag varen hun eigen schepen uit om de oogst binnen te halen. Strijk neer op het terras van de Oesterij aan een van de picknicktafels en proef verschillende soorten oesters of een verrukkelijke Fruit de Mer. Tijdens het eten kijk je uit over de Oesterputten en de Oosterschelde. Heb je de smaak te pakken en wil je dit thuis ook? Wandel na afloop de De Oesterij shop binnen. Hier koop je oesters, mosselen, kreeft en bijpassende wijnen. Je vindt hier ook handig gereedschap om je oesters open te steken.

Locatie: Havendijk 12, 4401 NS Yerseke, telefoon: +31 (0)113 760 400

Oesters & Bubbels

De familie die dit restaurant runt, begon generaties geleden met de handel in oesters en creuses. Hun oesterloods aan de oesterputten is nu omgetoverd tot een heuse proeverij. Terwijl je geniet van gerechten als mosselen met friet en mosterdsaus, gegrilde kreeft en natuurlijk heerlijke creuses en oesters met cava of prosecco, kun je de verwerking van de oesters bekijken vanaf het zonnige terras. Zo zie je precies waar de oesters die op je bord liggen vandaan gekomen zijn.

Adres: Havendijk 25, 4401 NS Yerseke

Optimaal uitzicht bij Oesterproeverij Pekaar

Dit familiebedrijf doet alles zelf, van het kweken tot het opdienen van de zeevruchten. Hun oesters zijn gecertificeerd met het Zeker Zeeuws keurmerk, waar je van kan genieten terwijl je uitkijk hebt op de oudste oesterloods uit 1870. De mossels worden uitnodigend geserveerd in een mosselpan. Het terras is met glas omheind, waardoor je uit de wind kan zitten en het uitzicht optimaal is. Alles wat zij serveren, wordt dagelijks vers opgevist en garandeert daarom een verse maaltijd. De oesters zijn heerlijk in combinatie met wat citroen, sla en knapperige frietjes, maar je kunt natuurlijk ook voor andere heerlijk gerechten kiezen. De kaart biedt vooral gerechten met garnalen, kreeft en oesters, maar ook een stevige vissoep.

Adres: Havendijk 23, 4401 NS Yerseke

Zeeuwse lekkernijen bij Oesterput 14

Oesterput 14 is meer dan alleen een restaurant. Je kunt hier namelijk naast heerlijk eten ook je oesterbrevet halen tijdens een cursus van de Oester Academy. Er is van een oude oesterloods een chique eetgelegenheid gemaakt. Het gebouw is zeer luxe, met een prachtige keuken en moderne wijnklimaatkast. Er staan ook heel veel goede gerechten op het menu, zoals hun “fruit de mer” specialiteit. Het is een beleving om hier langs te komen, want je gerechten zijn puur natuur: zo vanuit de zee op je bord. Je kunt ook kiezen voor een visgerecht “op z’n Yeses”, maar vleesliefhebbers worden niet uitgesloten en kunnen kiezen uit goede stukken wild. Het menu verschilt per seizoen.

Adres: Havendijk 21, 4401 NS Yerseke

Verrukkelijke gerechten bij De Viskêête

Dit restaurant was vroeger een kleine vishandel. In 2005 werd de “zee-eterij” geopend, direct aan de haven en de schitterende Oosterschelde. Het uitzicht is daarom geen vijf minuten hetzelfde en het is heel leuk om tijdens het eten naar de voorbijvarende schepen te kijken. Hoewel oesters en mossels natuurlijk ook hier op de menukaart staan, is er ook een groot aanbod in visgerechten. Kies bijvoorbeeld de gebakken slibtongen met remouladesaus, Hollandse garnalenkroketten met cocktailsaus, gebakken mosselen of kibbeling. Er is een wisselend maandmenu en een lekker “laagwatermenu” met huisgemaakte garnalensoep en scharren. 

Adres: Havendijk 36, 4401 NS Yerseke

Handige informatie

Oesters-yerseke-16

In het centrum en door heel het dorp is veel gratis parkeergelegenheid.
Parkeerplaats centrum/haven - 4401 NS Yerseke
Parkeerplaats Meerpaalweg - 4401 KN
Parkeerplaats haven - 4401 LE Yerseke
Parkeerplaats Emmastraat - 4401 NS Yerseke

Honden mogen niet mee langs de oesterputten.

Er zijn rondleidingen te volgen langs de oesterputten met leuke uitleg door een gids.

Grotendeels toegankelijk met rolstoel, rollator en kinderwagen.