Oesterputten Yerseke

Yerseke: waar je de liefde voor de zee kunt proeven

‘s Ochtends winkelen in het centrum, ’s middags zeehonden spotten tijdens een rondvaart en ’s avonds romantisch heerlijke schaal- en schelpdieren eten aan de Oosterschelde. Yerseke is perfect voor een educatief en avontuurlijk dagje uit, maar ook voor een heerlijke romantische vakantie. Het dorp is voor veel mensen een nog onontdekte parel: haar unieke natuurgebieden, industrieën en rijke geschiedenis maken het dorp een must see.

Wahine
Wahine
allyourz redactie
4 min leestijd

De enige mosselveiling van de wereld

Als je Yerseke binnen komt rijden, is er een grote kans dat je de vrachtwagens tegenkomt die vol met verse mosselen op weg zijn naar West-Europa. Het dorp is namelijk het bruisende hart van de mossel- en oesterindustrie en één van de grootste exporteurs van deze veel gewilde zeevruchten. Weet je dat de enige mosselveiling van de wereld hier te vinden is? Hier worden mosselen op kwaliteit en gewicht gekeurd en wordt de uiteindelijke prijs bepaald. Een aanrader is dan ook de interessante rondleiding die daar te volgen is, waarbij je een uniek kijkje neemt in de industrie.

Yerseke mosselveiling

Ontdek de Oesterputten in Yerseke

Yerseke staat bekend om de heerlijke oesters. Die worden opgeslagen in de Oesterputten. Dat zijn speciale zoutwaterbaden, waar ze na sorteren en schoonmaken klaar zijn voor consumptie. Daarom noemt men het ook vaak ‘natte pakhuizen’. Ook de oesterputten zijn uniek en komen nergens anders ter wereld meer voor.

Oesterputten Yerseke

Een kijkje in het verleden in het Oosterscheldemuseum

Toen het gebied ten oosten van Yerseke in de middeleeuwen werd geteisterd door zware stormen en overstromingen, zijn er 18 dorpen onder water verdwenen. Het centraal gelegen Oosterscheldemuseum heeft de bijzondere verhalen over deze dorpen samengebracht in hun expositie. Nadat je het natuurgebied van het Verdronken Land van Reimerswaal hebt ontdekt, steek je voor een kopje koffie en verse bolus gewoon over naar de gezellige bakkerij.

Struin over de markt op vrijdag en shop in de mooie winkels. Proef tot slot bonbons bij de chique chocolatier Ticho, die bekend staat om zijn speciale en extravagante chocolade. Wat dacht bijvoorbeeld van een bonbon met zeewier? 

Rondvaarten over de Oosterschelde

De frisse, zilte zeewind in je haar, grijze golven om je heen en op slechts een aantal meters afstand grote groepen zeehonden bekijken. Of toch liever meevaren op een mosselkotter of oesterboot? De rondvaarten op de Oosterschelde zijn prachtig. Ook zijn ze erg educatief: loop met een gids over de drooggevallen stukken bodem vol schelpen, wieren en krabben, spot de vele soorten vogels, of vis mee met een van de oestervissers. Niet alleen voor volwassenen erg leuk, maar ook een unieke kans om kinderen één te laten worden met de natuur. Er zijn speciale programma’s waarbij kinderen zelf met een schepnet op zoek gaan naar heremietkreeften, krabben,  zeesterren en garnalen.

Rondvaart Oosterschelde

Toch liever vaste grond onder je voeten?

Geen punt. Maak prachtige wandelingen over het strand of bezichtig het Mosselmannetje en de kustlijn op een gehuurde scooter. Ontdek een van de meest waardevolle natuur- en cultuurlandschappen van Zeeland: De Moer. De unieke natuur in dit gebied nodigt uit tot fietsen en wandelen. Ook is het een mooie plek om te fotograferen, door de grote weiden met vee, hazen en vogels. Het hobbelige uiterlijk komt door vroegere zoutwinning. Het is nu een broed- en leefgebied voor veel verschillende vogels, zoals de grutto, bergeend en lepelaar. In de winter foerageren er duizenden ganzen, zoals de kol-, rot-, brand- en kleine rietgans.

Yerseke Moer

Restaurants in Yerseke: witte wijn en zeevruchten

Je kunt de oesters direct na je bezoek aan de Oesterloodsen proeven. De authentieke oesterloodsen aan de rand van de putten zijn omgebouwd tot knusse eetcafés en trendy restaurants zoals de Oesterij en Oesters & Bubbels. Liever een wat stevigere maaltijd? Geniet met een frisse witte wijn van al het goede dat de Oosterschelde te bieden heeft in restaurants als Nolet’s Vistro of de Oesterbeurs.

Oesters Zeeland

Handige informatie

Yerseke mossels eten

In het centrum en door heel het dorp is veel gratis parkeergelegenheid.

  • Parkeerplaats centrum/haven - 4401 NS Yerseke

  • Parkeerplaats Meerpaalweg - 4401 KN

  • Parkeerplaats haven - 4401 LE Yerseke

  • Parkeerplaats Emmastraat - 4401 NS Yerseke

Er rijdt elk uur een bus (lijn 227) van Yerseke naar Goes. Er rijdt een buurtbus naar Wemeldinge. Er zijn verschillende bushaltes, waarvan halte Marijkelaan het dichtst bij het centrum ligt op zo’n 5 minuten lopen.

Het grootste deel van het dorp is verhard en geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.