Yerseke Moer

Volop natuur op het smalste stukje Zuid-Beveland in Reimerswaal

Bezoek het Verdronken Land van Zuid-Beveland of natuurgebied de Yerseke Moer en geniet van de vele vogels. Of stap op de fiets voor een rondje Reimerswaal, waarbij je zowel langs de Ooster- als de Westerschelde fietst. De fietstocht eindigt in Yerseke waar je de lekkerste zeevruchten proeft.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Ontdek de natuur en proef de oesters

De gemeente Reimerswaal ligt in het oostelijk deel van Zuid-Beveland in Zeeland. Dit smalle stukje land tussen de Wester- en Oosterschelde kent een bewogen geschiedenis in de strijd tegen de zee, maar het water leverde ook veel voorspoed op door handel en oesterkwekerij. Ontdek Reimerswaal tijdens een mooie fietstocht langs leuke plaatsen aan het water, waar je geniet van verse schelpdieren zo uit de Oosterschelde. Ga als natuurliefhebber zeker naar het verdronken Land van Zuid-Beveland voor een mooi zicht op de slikken en schorren met de vele vogels. Ontdek ook het veenweidegebied de Yerseke Moer, waar weidevogels zich thuisvoelen. Als je rond zonsopkomst de Yerseke Moer bezoekt ontdek je een sprookjesachtig mooi landschap in het gouden licht.

Yerseke Moer

Natuurgebied het Verdronken land van Zuid Beveland

Voor de noordkust van Zuid-Beveland, van Yerseke tot aan de Oesterdam, ligt het natuurgebied het Verdronken land van Zuid-Beveland. Dit gebied maakt onderdeel uit van het Nationaal Park De Oosterschelde. Eeuwen geleden verdwenen hier 18 dorpen en een stad in de zee bij een grote stormvloed. Nu bestaat het gebied uit slikken en schorren, nat land dat bij vloed onder water komt te staan en deels begroeid is met zoutminnende planten zoals zeekraal en lamsoor. Het Verdronken Land van Zuid-Beveland is niet toegankelijk, maar vanaf de Oesterdam en de oude haven Rattekaai heb je een mooi uitzicht op dit natuurgebied en de vele vogels die hier voorkomen. Haven Rattekaai was vroeger een klein haventje waar voornamelijk suikerbieten van het land naar de fabriek vervoerd werden. Nu zie je daar alleen nog de restanten van de aanlegsteiger en meerpalen.

Wandel door veenweidegebied in Yerseke Moer

Natuurgebied de Yerseke Moer is een veenweidegebied. Het bestaat uit grasland dat vaak erg nat is. Vroeger werd het veen hier uitgestoken voor de zoutwinning: de moernering. Hier komt de naam Yerseke Moer vandaan. Zeeland was ooit dé zoutleverancier van Europa. Het natuurgebied is nu een hobbelige wei vol vogels. Je kunt tussen 15 juli en 15 oktober een wandeling dwars door het gebied maken. De rest van het jaar is de route gesloten om overwinterende ganzen en broedende weidevogels rust te gunnen. Volg de rode routepaaltjes vanaf het kruispunt Schelvrijweg / Reeweg en leer onderweg via informatiepanelen meer over de omgeving. De route is 2,5 kilometer. Trek wel waterdichte wandelschoenen aan, want de grond is hier vaak drassig. Honden zijn niet toegestaan in verband met de vogels en het grazende vee. En door de drassige en hobbelige grond is deze wandelroute niet geschikt met kinderwagens.

Yerseke Moer

Fiets langs de Oosterschelde en de Westerschelde

De uitgestrekte weilanden, de leuke plaatsen en de vele uitzichten op het water maakt Reimerswaal een ideaal gebied om te fietsen. Er liggen kilometers aan verharde fietspaden en je kunt zelf je eigen route uitstippelen aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk. Een mooie ronde van ongeveer 40 kilometer leid je vanaf Yerseke door de Yerseke Moer, onderlangs de Westerschelde en via Krabbendijke terug langs de kust van het Verdronken land van Zuid-Beveland. De route eindigt in Yerseke, waar je heerlijk kunt bijkomen op een van de terrassen. Onderweg geniet je van de uitzichten op het water, van de polderlandschappen en molens De Hoed en Rozeboom. Deze route start en eindigt in Yerseke, waar voldoende parkeerplaatsen zijn.

Reimerswaal strand

Yerseke Moer: geosite in Zeeland

Yerseke Moer is een van de 40 bijzondere locaties, geosites genaamd, die deel uitmaken van het UNESCO Geopark Schelde Delta.

Het Geopark Schelde Delta is met zijn oppervlakte van 5500 km² een van de grootste geoparken. Er zijn er 213 wereldwijd, verspreid over 48 landen. Het Geopark Schelde Delta is ook een van de weinige grensoverschrijdende geoparken, waar Nederland en België samenwerken. Een geopark kun je zien als een kwaliteitskeurmerk. Vergelijk het met een Michelinster voor het landschap.

Wat is het UNESCO Global Geopark-keurmerk?

Het Geopark Schelde Delta, gelegen in België en Nederland, heeft formeel het UNESCO Global Geopark-keurmerk gekregen. Hiermee erkent UNESCO de unieke geologische, culturele en landschappelijke waarde van het Schelde Delta-estuarium.

Handige informatie

Reimerswaal natuurgebied

Reimerswaal is het oostelijk deel van Zuid-Beveland, het gebied van Yerseke tot aan de Oesterdam.

Parkeren kan op verschillende plekken, in Yerseke, Haven Rattekaai aan de Middenweg en op de hoek Schelvrijwegeling en Reeweg.

Honden zijn welkom in Reimerswaal mits aangelijnd, behalve in natuurgebied de Yerseke Moer, hier zijn honden niet toegestaan.

Het gebied Reimerswaal is het hele jaar door toegankelijk, de wandelroute in de Yerseke Moer is alleen toegankelijk tussen 15 juli en 15 oktober.

Reimerswaal is ieder seizoen te bezoeken. In het voorjaar trekken de natuurgebieden veel broedvogels en is het er een drukte van belang en in het najaar verkleurt de zeekraal rood.

Fiets een rondje Reimerswaal. Kies een route waarbij je langs de Westerschelde en de Oosterschelde fietst.

Bezoek de Yerseke Moer bij zonsopkomst en geniet van de mooie sprookjesachtige landschappen in het gouden zonlicht.

Zuid-Beveland op de kaart

Ontdek de mooiste plekjes, gezelligste restaurants, winkels en de fijnste vakantieverblijven op Zuid-Beveland.

Overnachten op Zuid-Beveland

Bezig met laden...
Bezig met laden...
  v.a. prijs/nacht
  € 0,-
  Bekijk
  Bezig met laden...
  Bezig met laden...
   v.a. prijs/nacht
   € 0,-
   Bekijk
   Bezig met laden...
   Bezig met laden...
    v.a. prijs/nacht
    € 0,-
    Bekijk
    Bezig met laden...
    Bezig met laden...
     v.a. prijs/nacht
     € 0,-
     Bekijk
     Bezig met laden...
     Bezig met laden...
      v.a. prijs/nacht
      € 0,-
      Bekijk
      Bezig met laden...
      Bezig met laden...
       v.a. prijs/nacht
       € 0,-
       Bekijk
       Bezig met laden...
       Bezig met laden...
        v.a. prijs/nacht
        € 0,-
        Bekijk
        Bezig met laden...
        Bezig met laden...
         v.a. prijs/nacht
         € 0,-
         Bekijk
         Bezig met laden...
         Bezig met laden...
          v.a. prijs/nacht
          € 0,-
          Bekijk
          Bezig met laden...
          Bezig met laden...
           v.a. prijs/nacht
           € 0,-
           Bekijk

           Al het goede van Zeeland in je mailbox?

           Ontvang per mail de leukste overnachten tips, unieke lokale activiteiten en actuele hotspots in heel Zeeland. Schrijf je snel in.

           Winter in Zeeland | Nieuwsbrief