Fietsroute Zak van Zuid-Beveland

Maak een fietstocht door de Zak van Zuid-Beveland

Heb je zin om een fietstocht te maken door het zuiden van Zuid-Beveland? Volg dan deze route over bloeiende dijken en langs de Westerschelde door de Zak van Zuid-Beveland. Ontdek hoe groen Zeeland is.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Van Hoedekenskerke naar Baarland

Klaar voor een mooie route door Zuid-Beveland? Deze route is ongeveer 45 kilometer en neemt je mee langs de mooiste plekken van het eiland. Je start de route het beste in Hoedekenskerke waar je de auto kunt parkeren aan de Nieuwe Veerweg. Kies bij mooi weer het fietspad aan de buitenkant van de zeedijk waar je mooi uitzicht hebt op de Westerschelde met zijn grote schepen. Volg het fietspad langs de zeedijk tot aan Baarland. Als je dit leuke dorp binnenrijdt zie je al snel de toren van de Sint Maartenskerk boven de huizen uitsteken. Vlak voor de kerk zie je de oprijlaan met hek naar Slot Baarland, dit kasteel is op beperkte dagen te bezoeken. Als je Baarland bijna uit fietst zie je nog een kerk; hier zit nu restaurant de Kleine Toren in. Een fijne plek om uitgebreid te lunchen.

Knooppunten

72 – 35 – 39- 38 – 37 – 91 -36 – 34 – 89 – 80 – 94 – 93 – 98 – 96 – 97 – 73 – 78 – 71 – 74 – 75 – 33- 72

Baarland Zak van Zuid-Beveland

De inlagen en fort van Ellewoutsdijk

Net buiten Baarland fiets je via de Hellenburgstraat naar Oudelande. De naam Hellenburg komt van het kasteel dat aan deze weg lag, nu is hier niet veel meer van over. Stap hier even van de fiets om de kasteelruïne te bekijken en een idee te krijgen van de grootte van het gebouw. Via polderwegen fiets je verder door een groen landschap richting Ellewoutsdijk. Hier doemt het fort op als je de zeedijk op fietst. Het fort zelf is alleen met een excursie te bezoeken. Vanaf het fort heb je een weids uitzicht op de omgeving. In het aangrenzende natuurgebied Inlaag 1887 leven heel veel vogels, zoals kluten, zwarte ruiters en grutto’s. Misschien zie je zelfs wel een flamingo, die komt hier ook regelmatig voor.

De bloemendijken bij Ovezande en Nisse

Na de inlagen verlaat de route de Westerschelde en fiets je door het polderlandschap over de mooie bloemendijken van de Zak van Zuid-Beveland. Afhankelijk van het seizoen fiets je op de dijken tussen bomen en het bloeiende fluitenkruid, meidoorns of wilde marjolein. Heerlijk om al deze geurende bloemen te ruiken. Om je heen hoor je de vogels fluiten en langs de dijken grazen kuddes schapen. Boven je vliegen veel roofvogels en ook uilen komen hier veel voor. Kijk eens goed bij oude boerderijen, daar zitten vaak steenuilen in nestkasten of bij een oude schuur.

Erfgoed cultuur Zuid-Beveland

Fruitboomgaard in de Zwaakse Weel

In dit deel van de route passeer je regelmatig fruitboomgaarden. Zuid-Beveland staat bekend om zijn fruitteelt. Deze fietsroute is extra mooi in het voorjaar als je tussen de bloeiende bloesems van de fruitbomen fietst. Of kies voor het najaar tijdens de oogst, dan kan je onderweg vers fruit kopen of een appeltje voor eigen gebruik plukken. Dit kan in natuurgebied de Zwaakse Weel, waar een voorbeeld boomgaard ligt met oude hoogstam fruitbomen. Je mag hier een appel of peer plukken voor eigen gebruik. Als je even een wandeling rond de kreek de Zwaakse Weel wilt maken, fiets dan naar het Bezoekerscentrum aan de Zwaaksedijk 5. Je kunt je fiets hier parkeren en je e-bike opladen. Vanaf het bezoekerscentrum start een korte wandelroute van 4,5 kilometer die langs de kreek en door de hoogstamboomgaard komt.

Bloesem in Zeeland

Zeehonden spotten in de Westerschelde

De route gaat weer verder langs polderwegen omringd door bomen. In de weilanden grazen schapen en je bent nooit ver weg van de kreken die door het landschap slingeren. In de zomer rijdt hier een oude stoomtrein van Goes naar Hoedekenskerke, misschien hoor je hem wel fluiten. Heb je behoefte aan een pauze? Stop dan bij Tropical Zoo Berkenhof voor een drankje en bekijk de vlinders en andere dieren in de tropische tuinen. Vanaf hier fiets je langs een lang dijkpad en volg je het water van de ’s Gravenpolderse Weel. Je komt weer uit bij de Westerschelde en fietst langs de dijk terug naar het beginpunt: de haven van Hoedekenskerke. Kijk voor je weer naar huis gaat nog even goed in de Westerschelde. Op de platen voor Hoedekenskerke leeft een grote populatie zeehonden, misschien zie je ze wel zwemmen in het water. Je kunt hier ook mee met een boot om ze van dichterbij te bekijken.

Hoedekenskerke Getijdenhaven

Handige informatie

Fietstocht Baarland

Zuid-Beveland is een Zeeuws eiland, omringd door de Wester- en Oosterschelde en het Veerse Meer. Het grenst aan Walcheren en Noord-Beveland en is verbonden met Noord-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen met bruggen en een tunnel.

De route start bij de haven van Hoedekenskerke, waar je je auto kunt parkeren aan de Nieuwe Veerweg 16, 4433 BB Hoedekenskerke

72 – 35 – 39- 38 – 37 – 91 -36 – 34 – 89 – 80 – 94 – 93 – 98 – 96 – 97 – 73 – 78 – 71 – 74 – 75 – 33- 72

Deze fietsroute kan ieder seizoen gereden worden. In het voorjaar geniet je extra van de fruitbloesems en in het najaar vindt de fruitoogst plaats en zie je zeekraal rood kleuren in de inlagen.

Bezoek Fort Ellewoutsdijk en geniet van de natuur en vogels in de nabijgelegen inlagen.

Kijk bij Hoedekenskerke of je zeehonden in de Westerschelde ziet zwemmen.