Bloesem in de Zwaakse Weel

Fruit plukken en vlinders kijken in de Zwaakse Weel

Wandel in natuurgebied de Zwaakse Weel en geniet van de vele vogels bij de kreek. Pluk onderweg zelf je fruit in de boomgaard en ga samen met kinderen op zoek naar de vlinders langs het vlinderbelevingspad. Stap ook in de stoomtrein voor nog meer avonturen.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Een leuke dag uit samen met kinderen

De Zwaakse Weel is een natuurgebied op het Zeeuwse eiland Zuid-Beveland, niet ver van Goes. Het gebied ligt rondom de kreek de Zwake. In de omgeving liggen akkers die nog op een oude manier worden geploegd met Zeeuwse trekpaarden. Ontdek het gebied tijdens een wandeltocht langs een van de uitgezette routes. Mooi in het voorjaar als de fruitbomen in bloei staan. Het gebied trekt veel vogels aan en kinderen zullen genieten van het speciale vlinderbelevingspad. In de omgeving is genoeg te doen voor kinderen, van een rit met een stoomtrein tot een bezoek aan de Tropical Zoo.

Wandel langs de hoogstamboomgaard en het vlinderbelevingspad

Start je bezoek aan de Zwaakse Weel bij het Informatiepunt van Natuurmonumenten. Hier vind je informatie over het gebied, een toilet en een koffieautomaat. Vanaf het Informatiepunt start de uitgezette wandelroute van 4,5 kilometer, volg hiervoor de rode pijlen. Je wandelt langs de kreek met uitzichtpunt en langs een hoogstamboomgaard. Geniet in het voorjaar van de bloesem en in het najaar kan je hier je eigen fruit plukken, lekker voor onderweg. Wil je de wandelroute verlengen? Combineer deze wandelroute dan met de blauwe route van 3,5 kilometer die de kreek verder volgt. Kinderen ontdekken de vele vlinders langs het 1 kilometer lange vlinderbelevingspad (groene pijlen). Ook het wandelknooppuntennetwerk komt langs het gebied, dus je kunt ook je eigen wandelroute uitstippelen.

Informatiecentrum Natuurmonumenten Zwaakse Weel

Vogels kijken en vissen bij de kreek

De kreek en de omliggende akkers en rietvelden zijn een ideaal gebied voor vogels. Meerdere paren kiekendieven broeden in de rietvelden. Hoog in de bomen zie je vaak torenvalken en kijk in oude knotwilgen, wie weet zie je een steenuil. Via een webcam in het informatiecentrum kan je tijdens het broedseizoen de activiteiten volgen van de kerkuilen. Zij zitten op het nest in de nok van de boerderij. De kreek trekt allerlei rietvogels en de ijsvogel aan. In de kreek leven karper en blankvoorn en vissen mag zonder vergunning, maar wel alleen vanaf de vissteigers en zonder het gebruik van lood.

Fiets over de bloemendijken en langs fruitboomgaarden

De natuur in Zuid-Beveland bestaat voornamelijk uit akkers, boomgaarden en bloemdijken. In het voorjaar staan de fruitbomen én de bomen op de dijken in bloei. De ideale periode om een mooie fietstocht door Zuid-Beveland te maken. Volg hiervoor de knooppuntenbordjes van het fietsknooppuntennetwerk. De knooppuntenroute komt langs de Zwaakse Weel en het Informatiepunt. In het Informatiepunt kan je tijdens openingstijden de accu van je elektrische fiets opladen.

Bloesem Zwaakse Weel lente

Met de stoomtrein naar de Zoo

Tijdens de wandeling langs de uitgezette rode wandelroute heb je het al gezien en misschien ook wel gehoord: Hier rijdt de stoomtrein van Goes naar Hoedekenskerke. Stap aan boord en ontdek de natuur in Zuid-Beveland vanuit een rijdend museum. Bij eindpunt Hoedekenskerke kan je nog een treinritje maken maar dan in de miniatuurtrein. Of misschien bestuur je liever een modelboot? Op loopafstand van halte Kwadendamme, bij de Zwaakse Weel, ligt Berkenhof Tropical Zoo. In deze jungle ontdek je allerlei dieren zoals hele grote vlinders, spinnen en reptielen. Na een tocht door een donkere mijngang vol fossielen sta je ineens oog in oog met dino’s. Er zijn heel wat avonturen te beleven in de Zoo. Durf jij het aan? Een vogelspin op je hand of een slang om je nek? Gelukkig kan je hier ook gewoon heerlijk spelen in de kidsjungle en slingeren als een aap over de touwladders.

Handige informatie

Kwadendamme Zwaakse Weel koe

Natuurgebied de Zwaakse Weel ligt op het Zeeuwse eiland Zuid-Beveland niet ver van Goes.

Bij informatiepunt Zwaakse Weel is een gratis parkeerplaats aan de Zwaaksedijk 5 in Kwadendamme.

Honden zijn aangelijnd welkom.

Het informatiepunt en toilet is rolstoeltoegankelijk. De wandelroutes zijn deels onverhard en minder geschikt voor kinderwagens.

Natuurgebied de Zwaakse Weel is het hele jaar door te bezoeken, bijzonder mooi zijn de bloesems in het voorjaar.

Maak een wandeling door natuurgebied de Zwaakse Weel, langs de fruitboomgaard en het vlinderbelevingspad en spot de vele vogels.

Leuk met kinderen: neem de Stoomtrein van Goes naar Hoedekenskerke. Stop in Kwadendamme voor een bezoek aan Berkenhof Tropical Zoo.