Bloesem in Zeeland

Bekijk de Bloesem van Zuid-Beveland: Kapelle

Je kent Kapelle als geboorteplaats van de bekende kinderboekenschrijfster Annie MG Schmidt, of van de fleurige boomgaarden die het dorp haar sfeervolle uiterlijk geven. Kom Kapelle een dagje ontdekken. Beleef het gezellige centrum, knusse terrassen in de volle zon naast de kerk en de indrukwekkende oorlogsgeschiedenis.

Wahine
Wahine
allyourz redactie
4 min leestijd

Ontdek het Fruitteeltmuseum

Op de plaats van de oude veiling is het Fruitteeltmuseum gebouwd. Hier laat de rondleiding je kennismaken met de rijke geschiedenis, waarin Kapelle het belangrijkste handelscentrum was in de wijde omtrek. Dit kleine plaatsje was heel vooruitstrevend door hun moderne aanpak van fruit telen. Het museum is geschikt voor alle leeftijden, maar voor kinderen is het extra leuk. Zo leren ze veel over bloemen, bestuiving en over hoe fruit groeit. Ook worden er spannende workshops gegeven. Klaar met de rondleiding? Geniet dan met een heerlijke kop koffie en stuk verse peren- of appeltaart in de museumtuin.

Locatie: Annie MG Schmidtsingel 1, 4421 TA Kapelle

Kapelle fruitteeltmuseum

Een uniek stuk geschiedenis

Tussen de Kapelse fruitbomen ligt het enige Franse ereveld van Nederland. Hier zijn veel Franse militairen begraven. In 2011 is het museum Memorial 40-45 opgericht. Hier kun je een grote collectie oorlogsstukken bekijken. De nadruk ligt momenteel op de relatief onbekende Franse slag. De rondleiding is de moeite waard en leidt je in chronologische volgorde door de oorlogsjaren heen. Je leert veel over deze periode in de Zeeuwse geschiedenis en bekijkt goedbewaarde stukken als medailles, helmen, uniformen en wapens.

Kapelle dorp zeeland

Snuffel rond in het gezellige centrum

Ga langs bij ‘t Spoeltje, die zich gespecialiseerd heeft in naaien en handwerken. Ze hebben tal van stofjes, patronen, borduurpakketten en benodigdheden om zelf kleding te maken. Ook de Lijstenmakerij is een must see, door alle lijsten die met de hand perfect op maat zijn gemaakt. Als je op zoek bent naar een nieuwe outfit, bezoek dan Sowhat Fashion, Lots of Fahion of Dynamiek. Dynamiek heeft naast kleding trouwens ook woonaccessoires. Laat je adviseren bij Bonnie mode: je krijgt niet alleen advies over wat je het mooist staat, maar wordt ook getrakteerd op een lekker drankje. Bijpassende schoenen vind je om de hoek, bij J&R schoenmode.

Naast bloemen-, kleding- en ambachtswinkels vind je ook de mooie kerk in het centrum. De toren is tegen een klein bedrag te beklimmen. Omdat Kapelle centraal ligt, kun je eenmaal op de top de Zeeuwse horizon afspeuren. Het uitzicht op deze grote hoogte is een spectaculair kijkje op de provincie. 

Annie MG Schmidt

Annie MG Schmidt is geboren in Kapelle. De kinderboekenschrijfster is onder andere beroemd door het schrijven van avonturen over Jip en Janneke, maar schreef ook musicals. Er is een prachtig eerbetoon geplaatst, recht tegenover haar geboortehuis, in de vorm  van een borstbeeld, gemaakt door Frank Rosen. De HEMA heeft een uitgebreide collectie van Jip en Janneke, maar Kapelle heeft zelfs een hele wijk die is vernoemd naar de karaktertjes waarover ze schreef, met straatnamen als Krullevaar en Petteflet. Het is heel leuk hier doorheen te lopen met kinderen. Hoeveel straatnaambordjes kunnen ze ontdekken? Ook kunnen ze hier heerlijk spelen in de speeltuin.

Kapelle kerk

Genoeg gewandeld?

Zo’n ronde in de buitenlucht maakt dorstig! Zoek daarom gerust een van de leuke terrasjes op van de eetcafés in het hart. De Herberg ligt op je route door het centrum. Het is de perfecte locatie voor een koud drankje in de volle zon op het terras. Liever een wat stevigere lunch? Ga dan langs bij eetcafé Caisson. De lichte, moderne ruimte biedt een gezellige sfeer voor een smakelijke lunch van tosti’s, boerenboterhammen, visgerechten of frisse salades, geserveerd met frietjes. Voor een goed diner kun je aanschuiven in restaurant De Zwaan.

De Herberg: Kerkplein 61, 4421 AB, Kapelle
Eetcafé Caisson: Smokkelhoekweg 12, 4421 JH Kapelle
Restaurant De Zwaan: Kerkplein 47, 4421 AB Kapelle

Handige informatie

Kapelle trein

Er rijdt elk uur een bus (lijn 27) van Yerseke naar Kapelle en van Kapelle naar Goes, langs 1 halte aan de rand van Kapelle. Het centrum ligt vanaf hier op een klein kwartier lopen.

Het grootste deel van het dorp is verhard en geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Naast het station is veel gratis parkeergelegenheid op zo’n 5 minuten lopen van het centrum.