Erfgoed cultuur Zuid-Beveland

Ontdek de cultuur en het erfgoed van Zuid-Beveland

Wil je meer ontdekken over de geschiedenis van Zuid-Beveland? Maak dan een auto- of fietstocht langs de verschillende plekken en bouwwerken die aan het verleden herinneren, zoals vliedbergen en kreken, maar ook molens, kastelen en een fort.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Landschap van polders, kreken en vliedbergen

Wist je dat Zuid-Beveland eeuwen geleden voor een groot deel overstroomd was? Het bestond lange tijd uit allerlei kleine, onbewoonbare eilanden. Pas vanaf de 11e eeuw zijn er delen ingepolderd en kwamen hier mensen wonen. Ze hadden het zwaar, want het land stroomde nog regelmatig over en ze moesten vaak vluchten voor het water. Daarom lieten de rijke mensen in de middeleeuwen heuvels maken waar ze hun kastelen op plaatsten. Veilig voor vijanden, maar vooral veilig voor het water. Deze heuvels heten vliedbergen en je kunt ze nog altijd zien bij Borssele en Baarsdorp. De Mottekastelen die erop stonden zijn inmiddels allemaal afgebroken.

(locaties: Monsterweg 4454 AA Borssele, Baarsdorp 4444 SN ‘s -Heer Abtskerke)

Borssele vliedberg

Strijd tegen vijanden

Nederlandse militairen hebben zich flink verzet in Zuid-Beveland aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Ze hadden een verdedigingslinie opgezet tegen de oprukkende Duitsers. Veel later in de oorlog kwamen ook de Fransen helpen tijdens de strijd. Vele mensen zijn hier omgekomen. Je vindt veel herinneringsmonumenten in Zuid-Beveland en ook de bunkers bij Yerseke, Hoedekenskerke en de zeedijk van Borssele herinneren aan die tijd. Bij Kapelle is een grote Franse militaire begraafplaats voor alle omgekomen Fransen die bij Kapelle hebben gestreden tegen de Duitsers. Meer informatie over de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Beveland vind je in het Oorlogsmuseum in Kapelle en het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Het Fort Ellewoutsdijk uit 1839 moest voorkomen dat schepen naar Antwerpen voeren toen België zich van Nederland afscheidde. Een groot deel van het fort is nog bewaard gebleven en kan je bezoeken tijdens een excursie.

Nieuwdorp bevrijdingsmuseum

Molens in het landschap

In het vlakke landschap zie je ze al van ver staan: de vele molens van Zuid-Beveland. Bijna ieder dorp heeft wel een molen, waarvan je velen nog kunt bezoeken. De meeste molens zijn korenmolens, waar het graan van het Zeeuwse land wordt gemalen. Houd je van bakken? Koop dan het ambachtelijke meel direct bij een van de molenwinkels, bijvoorbeeld bij het winkeltje Onder de Meule bij de molen De Korenhalm in ’s Gravenpolder. Maak ook eens een fietstocht langs dorpen met een molen zoals Wemeldinge, Wolphaartsdijk, Goes en Hoedekenskerke. Sommige dorpen hebben er zelfs twee. Kijk eerst naar de openingstijden om er zeker van te zijn dat je de molen kunt bezoeken.

(Locatie molen met winkel: Naast de molen de Korenhalm in 's Gravenpolder op de Korenhalmdijk nummer 9 )

Wemeldinge jachthaven molen

Ontdek kastelen in Zuid-Beveland

Kastelen spreken vaak tot de verbeelding, je maakt een reis terug in de tijd terwijl je kijkt naar een gebouw dat honderden jaren geleden is gemaakt door mensen die toen leefden. Hoewel er ooit veel kastelen in Zeeland waren zie je hier niet veel meer van terug, de meesten zijn afgebroken. In Zuid-Beveland vind je naast de heuvels van de Mottekastelen nog restanten van kastelen in Baarland en Nisse. Van Slot Baarland staat het koetshuis nog overeind en kan je heerlijk wandelen in de kasteeltuin. Van Kasteel Hellenburg en Slot Ter Nisse zijn nog restanten te zien, zoals fundamenten en resten van de kasteelpoort, grachten en waterpartijen. Met een beetje fantasie en een afbeelding van het vroegere kasteel kan je je ook hier indenken hoe indrukwekkend de kastelen zijn geweest.

(locatie Dorpsplein 25 Nisse, Hellenburgstraat 4435 Baarland, Slotstraat, 4435 AL Baarland)

Handige informatie

Baarland cultuur

Zuid-Beveland is een Zeeuws eiland, het grenst aan Noord-Brabant en Walcheren.

Bij de bezienswaardigheden zijn gratis parkeerplaatsen.

Niet alle gebouwen zijn van binnen te bezichtigen, bekijk voor je vertrekt of een molen, kasteel of museum open is.

De locaties zijn ieder seizoen te bezoeken, sommige locaties zijn niet of beperkt geopend.

Bezoek Fort Ellewoutsdijk met een excursie, leer meer over dit fort en geniet van het uitzicht over de Westerschelde en de natuur in de naastgelegen inlagen.

Maak een fietstocht langs de verschillende molens in Zuid-Beveland en koop ambachtelijk meel in een van de molenwinkels, zoals bij ’s Gravenpolder.