Stoomtrein Goes - Borsele Hoedekenskerke

Een dag op pad met de Goese stoomtrein

Een dagje stoom afblazen? Ga mee op de ontspannen treinreis door de Zak van Zuid-Beveland in een echte stoomtrein langs schitterende natuurgebieden, leuke dorpen, speeltuinen en winkels. Dit uitje is perfect voor het hele gezin.

Wahine
Wahine
allyourz redactie
4 min leestijd

Een rijdend museum

De stoomtrein Goes-Borsele is eigenlijk een rijdend museum dat onderhouden wordt door meer dan 200 vrijwilligers. Beleef een nostalgische treinreis op de eigen museumspoorlijn door het prachtige Zuid-Beveland. Het museumdepot is niet alleen je vertrekpunt, maar ook een plek waar de treinen opgesteld staan om te bekijken. In de werkplaats, het Tractiegebouw, kun je zien hoe de vrijwilligers de treinen restaureren en onderhouden. Ook vind je hier een authentieke goederenloods, waar je kunt lunchen of koffie drinken. 

Stap op in Goes

Voor je zelf met de trein vertrekt, moet je eerst ouderwets een kaartje kopen bij het loket. Kies daarna je plaats: ga je voor de luxueuze, pluche rode stoelen in de eerste klasse, of beleef je liever de tweede en derde klas op houten bankjes?

De trein vertrekt vanaf station Goes en rijdt langs ’s Gravenpolder en ’s Heer Abtskerke, langs de prachtige bloemrijke dijken in de Zak van Zuid-Beveland. De eerste stop is in Kwadendamme. Het is nog een moeilijke keuze of je hier uitstapt en de middag doorbrengt, of dat je mee verder reist, want hier is veel te zien en doen.

Stoomtrein Goes

Maak kennis met de jungle in de Berkenhof’s Tropical Zoo

Zo ligt Berkenhof’s Tropical Zoo op nog geen 50 meter afstand van het station, waar kinderen kennis kunnen maken met de jungle. Bekijk tropische vogels, reptielen en insecten, terwijl exotische vlinders om je heen fladderen en speel in de overdekte Kids Jungle, het speelbos of ’s zomers in de spettertuin. Nadat je uitleg hebt gekregen over de vogelspinnen en slangen, kunnen kinderen er ook mee op de foto. 

Tot slot ga je terug naar de prehistorie bij de fossielenmijn en dino’s. Aan het eind van de dag kun je voor een maaltijd terecht in het restaurant.

Wandelen in de Zwaakse Weel

Als je liever naar buiten wilt, kun je tijdens de tussenstop ook het natuurgebied de Zwaakse Weel bezoeken. Volg de wandelroute van vier kilometer en ontdek de Zeeuwse natuur langs een brede kreek, oude akkers en de hoogstamboomgaard waar je zelf appels kan plukken. Aansluitend kun je lunchen in de buitenlucht bij de speciale picknickplaats en beleeftuin.

Kwadendamme-lente-8

Stap uit de stoomtrein in Hoedekenskerke

Vervolg je reis met de trein en laat je kaartjes knippen door de conducteur. De laatste halte is Hoedekenskerke, waar veel te beleven is. Breng een bezoek aan De Buffer in park De Pluimweide, direct naast het station. Dit gebouw is gratis toegankelijk. Er is een uitgebreide collectie Zeeuwse klederdrachten in tentoonstelling, verzorgd door Mooi Zeeland. Je kijkt je ogen uit bij de modelspoorbanen vol miniatuurtreintjes en kunt een mooi souvenir kopen in het winkeltje. Bij de zelfbedieningshoreca kun je terecht voor koffie, fris, diverse bieren en lekkernijen, die je opeet op een van de ouderwetse treinbankjes.  

Plezier in park De Pluimweide

Het park De Pluimweide heeft ook allerlei leuke attracties. Het populairst is de mini-stoomtrein, die over een baan van 800 meter door het park loopt (2023: tijdelijk buiten gebruik). Bij mooi weer kunnen kinderen ook heerlijk buiten spelen met skelters en radiografisch bestuurbare zeilbootjes. Tot slot kun je gezellig picknicken op de dijk, met uitzicht op de Westerschelde. Voor de minitrein en de bootjes heb je een ticket of muntje nodig dat je in De Buffer kunt kopen.

Hoedekenskerke-5-buffer

Een leuke wandeling en lekker snoepgoed in Hoedekenskerke

Volg de bewegwijzering in Hoedekenskerke en maak een ronde van ongeveer een kilometer door het dorp, die je meevoert langs de boomgaard, de molen en de kerk. Tot slot kom je bij ‘t Wienkeltje van Wullempje. In deze piepkleine arbeiderswoning kun je zien hoe de mensen begin vorige eeuw woonden en werkten. Zoetekauwen kunnen voorin het huisje lekker ouderwets Hollands snoepgoed kopen. Wat dacht je van de favorieten babbelaars, kaneelstokken, eetpapier en zuurtjes? De winkel is open op de dagen dat de trein rijdt en biedt je iets te snoepen voor de terugreis. Als je hier liever als eerst naartoe gaat, hoef je maar vijf minuten te lopen vanaf het station.

Handige informatie

Hoedekenskerke-8-stoomtrein

Mindervaliden en invaliden kunnen worden geholpen door de vrijwilligers bij het in- en uitstappen. Het grootste deel van de route is verhard en toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens, maar delen van park De Pluimweide zijn lastiger begaanbaar.

Er is veel gratis parkeergelegenheid in de buurt van de opstapplaats. Goes, hoofdingang (ingang A) en gratis parkeerterrein: Albert Plesmanweg 23, 4462 GC Goes.

Honden mogen mee, mits ze niet op de stoelen zitten, maar op de vloer of op schoot.