Jachthaven Wemeldinge

Wandelen en eten in Wemeldinge

Wemeldinge (in het Zeeuws ‘Weumelinghe’) is het oudste dorp van Zuid-Beveland. Het dorp is rijk aan goed bewaarde geschiedenis en culturele pareltjes. Met de mooie jachthaven, het strand, de winkels en toeristische fiets- en wandelroutes biedt het dorp een unieke beleving aan al haar bezoekers.

Wahine
Wahine
allyourz redactie
4 min leestijd

Watersport in Wemeldinge

Wemeldinge staat bekend om de watersport. Of je nu in, op of om het water wilt vertoeven, hier heb je voldoende mogelijkheden. Waar ga je beginnen? Op het water of op het land? Lekker actief of heel relaxed? In Wemeldinge kom je vanzelf in beweging. Neem bijvoorbeeld plaats aan dek van een (eigen) jacht of ga voor een duik onder water. Duik in de Oosterschelde en ontdek wat er zich onder water afspeelt.

Begin bij de schitterende jachthaven

Bij aankomst in het dorp zie je direct de boten in de jachthaven. Die is gebouwd toen de sluizen niet meer nodig waren. Dit punt is een goede start voor je dagje uit, want er is veel gratis parkeergelegenheid aan de dijk en het centrum ligt op slechts 5 minuten lopen. Ook kun je vanaf hier direct de dijk over, het strand op. Bij eb is het een leuke bezigheid om zelf oesters, mosselen en kreukels, ook wel alikruiken, te rapen tussen de stenen, dus neem zeker emmers en laarzen mee! Als je liever niet al te modderige schoenen wil, is een bezoek aan het centrum een perfect alternatief.  

Haven in Wemeldinge, Zuid-Beveland

Terug in de tijd door drie prachtige straten

Duik de geschiedenis in en bekijk de Dorpsstraat. Deze lange weg wordt gesierd door twee rijen lindebomen, die meer dan 100 jaar oud zijn. Omdat de weg vroeger een dijk was, is er een duidelijk hoogteverschil te bespeuren. De gevels van de huizen vertellen je precies waar het gebouw toe gediend heeft. Zo loop je onder andere langs de school, het gemeentehuis, de bank en vroegere herbergen en cafés. De gebouwen zijn nu omgetoverd tot woonhuizen, maar de charme is nooit vergaan.

Parallel aan deze straat liggen de Noordelijke en Zuidelijke Achterweg, die te bereiken zijn via vijf smalle romantische steegjes, die slopjes worden genoemd. De huizen hier zijn gebouwd met stenen van vervallen gebouwen. Je wordt even totaal meegenomen naar de tijd van toen.    

Dorpstraat in Wemeldinge

Winkels en warme hapjes

In het hart van het dorp vind je verschillende winkeltjes. Zo is er Yoshji fashion en De Verkleedzolder. Die is overigens ook heel leuk om te bezoeken met kinderen. Als je wat anders wil, kan je ook in dezelfde straat naar beautycentrum KNAPP, waar je terecht kunt voor een dagje ultiem ontspannen. Naast de heerlijke massages en verfrissende beautybehandelingen worden hier ook mooie haar- en huidverzorgingsproducten verkocht.

De prachtige Parlevinkersroute

Bij een oud dorp past een oud beroep: de parlevinker. Deze mannen verkochten vanaf hun bootjes of fietsen goederen aan voorbij varende schepen. Omdat de parlevinkers zo bekend waren in Wemeldinge, is er een wandeltocht opgezet die het verleden laat herleven. Hierbij wandel je langs de Kapelse moer, de Oosterschelde, door de Zeeuwse natuur en kom je langs verschillende boerderijen op de route. Vergeet vooral je kleingeld niet, want onderweg zijn er heerlijke streekproducten te koop, zoals eieren, verse groenten en fruit.

Yerseke Moer

Bekijk de molens en de kerk

De skyline van Wemeldinge telt twee molens, De Hoop en De Aeolus, en de kerktoren. Beide molens zijn op zaterdagmiddagen open voor bezoek en zijn regelmatig in bedrijf. Het is ontzettend leuk deze molens te bezoeken met kinderen. Ook de Maartenskerk torent trots boven de huizen uit en is open voor bezoek. Tot slot ligt de hoogste vliedberg van Zeeland naast de kerk. Die is maar liefst 12 meter hoog. In de Middeleeuwen stond hier een verdedigingstoren op, een mottekasteel.

Jachthaven Wemeldinge

Een hapje eten met uitzicht over de Oosterschelde

Er zijn tal van leuke restaurants en eetcafés in Wemeldinge. Juno bijvoorbeeld, een eterij en tapperij op een luxe locatie aan de Oosterschelde. Of wat dacht je van Havenbrasserie Bom Dia, gelegen naast de jachthavens, voor een heerlijk visgerecht? Op nog geen 5 minuten lopen van het strand, vind je Hotel Brasserie Smits. Hier werkt de chef veelal met streekgebonden producten, zoals mosselen en oesters uit Yerseke.

Juno: Sluisplateau 30B, 4424 BK Wemeldinge
Havenbrasserie Bom Dia: Sluisplateau 30, 4424 BK Wemeldinge
Hotel Brasserie Smits: Wilhelminastraat 90, 4424 BD Wemeldinge

Strand Wemeldinge

Handige informatie

Wemeldinge bezoeken

Er rijdt elk uur een bus (lijn 27) van Yerseke naar Wemeldinge en van Wemeldinge naar Goes, langs 5 bushaltes in het dorp. Het Dorpsplein is de meest centraal gelegen halte; je stapt direct in het centrum uit.

Zowel onderaan de dijk bij het strand, als midden in het centrum (Dorpsplein) is een groot gratis parkeerterrein. Verder is er door het hele dorp veel gratis parkeergelegenheid langs de straat.

Het grootste deel van het dorp is verhard en geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.