Duiken in Zeeland

Beste duikplekken in Zeeland

Kom duiken in de Zeeuwse wateren en zie hoe kleurrijk en divers de onderwaterwereld is. Ontmoet sepia’s, zeepaardjes en vissen met namen als zeedonderpadden en snotolven. Of duik tussen de scheepswrakken. Wij tippen de beste duikplekken in Zeeland, voor beginners én gevorderden.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Populairste duikbestemming van West-Europa

Zeeland heeft in totaal meer dan honderd duikplaatsen en is een van de populairste duikbestemmingen in West-Europa. Het onderwaterleven in Zeeland is rijk aan vissen, kreeften, krabben, naaktslakken én zeeanemonen. Wist je dat je er ook kunt duiken tussen wrakken? Duiken in Zeeland is bijzonder, of je nu beginner bent of een gevorderde. Op verschillende plekken in Zeeland kan je een introductieduik maken of een duikopleiding volgen. En bij veel duikstekken stap je zo via stenen trappen het water in en op sommige locaties zijn er extra faciliteiten zoals kleedkamer, toilet en vulstation.

Ontdek de bijzondere dieren onder water

Je beseft het niet altijd als je boven water bent, maar als je onder water duikt ontdek je een hele nieuwe wereld vol planten en dieren. Als je gaat duiken in Zeeland kom je oog in oog te staan met allerlei soorten vissen met aparte namen. Tussen stenen zitten kreeften verstopt en krabben kruipen over de bodem. Bijzondere dieren die je kunt tegenkomen tijdens het duiken in Zeeland zijn zeepaardjes en sepia’s, een soort inktvissen. Sepia’s komen in het voorjaar naar Zeeland om zich voort te planten. Tot in september zijn de kleine sepia’s te bewonderen daarna vertrekken ze naar grotere diepten in de oceaan. Ze zijn vooral te zien aan de voet van de Zeelandbrug bij Zierikzee.

Duiken naar oude scheepswrakken

Naast een rijk dieren- en plantenleven, vind je in Zeeland ook scheepswrakken onder water. Een van de bekendste is het schip Le serpent in het Grevelingenmeer. Dit schip ligt 5 meter van de kust op 23 meter diepte. In de Oosterschelde liggen Het Galjoen zonder Poen op 25 meter diepte en Wrak de Ketel op 19 meter diepte. Duiken naar deze wrakken op grote diepte is alleen geschikt voor de gevorderde duiker.

De duikhotspots van Zeeland

Er zijn meer dan honderd duikplekken in Zeeland, dat maakt Zeeland tot een populaire duikbestemming. Wij tippen je de beste duikstekken in Zeeland, zowel voor beginners als gevorderden.

1. De Oosterschelde

De Oosterschelde is een van de beste plekken om te duiken in Zeeland. Een uitdagend gebied voor de gevorderde duiker. Door de verschillende stromingen is dit water niet geschikt voor beginnende duikers. In de Oosterschelde vind je mooie duikplekken bij de Plompe Toren, de Zeelandbrug bij Zierikzee, Wemeldinge en de Goese Sas. In het voorjaar komen de sepia’s naar dit water en ze zijn vooral te zien bij de voet van de Zeelandbrug. Ook zeepaardjes worden hier gespot.

Parkeren

Plompe Toren: Koudekerkseweg 12, Burgh-Haamstede

Zeelandbrug: Galgelaan, Zierikzee

Wemeldinge: Steldijk / Binnendijk Wemeldinge

Goese Sas: Het Sas 15, 4475 NA Wilhelminadorp

2. Het Grevelingenmeer

Het water in de Grevelingenmeer is een stuk rustiger dan de Oosterschelde en daardoor meer geschikt voor beginners. Als je hier gaat duiken is de kans groot dat je kreeften, krabben, sepiola’s en zeeanemonen ziet. De beste duikplekken vind je bij Scharendijke, Den Osse, Brouwershaven, Bergse Diepsluis en het gemaal bij Dreischor.

Parkeren

Scharendijke: Haven Kloosternol, Scharendijke

Den Osse: Nieuwe Kerkweg 4, 4322 TT Den Osse
Brouwershaven: Zaete, Brouwershaven

Bergse Diepsluis: Veerweg, Tholen

Dreischor: Einde Zuidlangeweg, Dreischor

Scharendijke aan het Grevelingenmeer

3. Het Veerse Meer

Neem een duik onder water in het Veerse Meer en ga op zoek naar zeenaalden, zeedonderpadden, krabben en kreeften. Het water is hier vaak helder dus het zicht is goed. Neem je onderwatercamera mee en maak de mooiste onderwaterfoto’s. Doordat er weinig tot geen stroming is, kan je hier als beginner goed terecht. De beste plekken zijn Wolphaartsdijk, Oranjeplaat en Veerse Dam.

Parkeren

Wolphaartsdijk: Veerweg / Wolphaartsdijkse Veer, Wolphaartsdijk

Oranjeplaat: Oranjeplaatweg, Arnemuiden

Veerse Dam: Veerse Gatdam, Vrouwenpolder

Vrouwenpolder aan het Veerse Meer

4. De Westerschelde

Ook in de Westerschelde kan je duiken, meer het is wel een gebied voor gevorderden. Er is veel scheepvaart en je moet er rekening houden met een sterke stroming. Het zicht is vaak ook minder goed dan in de andere wateren. De beste duikplekken zijn Aardappeldal, strand Westkapelle en Dishoekstrand. Of maak een duik vanaf een boot. In de Westerschelde liggen verschillende oorlogsrestanten op de bodem, zoals scheepswrakken, een amfibievoertuig, kanonnen en tankversperringen.

Parkeren

Aardappeldal: op het parkeerterein in de buurt van Joossesweg 108/109, 4361 KK Westkapelle

Strand Westkapelle: Achterweg Westkapelle P1, Zuiderhoofdweg, Westkapelle P2

Dishoek parkeren: Verlengde Dishoekseweg (betaald van 1 april t/m 31 oktober)

Palen Dishoek Strand

Handige informatie

Duiktrap Zeeland

De toegankelijkheid per duikplek verschilt: van alleen een stenen trap tot extra faciliteiten als een vulstation en kleedkamer.

In de winter kan de watertemperatuur tot beneden vriespunt komen, zorg voor de juiste spullen.

Kom in het voorjaar om de sepia’s te spotten, vooral te zien in de Oosterschelde.

Maak eens een nachtduik en ontdek een hele andere onderwaterwereld. Dieren die overdag niet actief zijn komen dan tot leven.