Tholen duiken Bergse Diepsluis

5 gevarieerde duikplekken op Tholen en Sint Philipsland

Wil je duiken in Zeeland op mooie plekken in de Oosterschelde? Ontdek het onderwaterlandschap bij de gevarieerde duikstekken op Tholen. Het water is hier op veel plekken verrassend helder en het zit vol leven. Van beginner tot gevorderde duiker, je vindt op dit Zeeuwse eiland zeker een duikplek die bij je past. Bekijk onze tips.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Alle voorzieningen voor duikers op Tholen

Tholen is omringd door het water van de Oosterschelde, een van de beste wateren in Zeeland om in te duiken. Als duikliefhebber heb je hier de keuze uit een gevarieerd aanbod aan duikstekken inclusief voorzieningen. De meeste duikplekken zijn voorzien van een stenen trap tot ver in het water, zodat je makkelijk het water in kunt. Er zijn bijna altijd gratis parkeerplaatsen en op sommige plekken zijn er wc’s, omkleedruimte en horeca. Heb je zelf nog geen brevet? Volg dan een cursus bij een duikschool. Wij zetten 5 gevarieerde duikplekken op Tholen voor je op een rijtje.

1. Sint Annaland: duiken tussen grote kreeften en gekleurde zeedahlia’s

Volgens duikers is dit een van de mooiste duikplekken van Tholen. Het onderwaterlandschap is heel gevarieerd, van steenstort tot kale zandvlakten. Het zit hier vol leven en je hebt vaak een goed zicht. Je duikt tussen de kreeften, krabben, donderpadden en allerlei sponzen. Je kunt op 2 plekken het water ingaan: vanaf een strandje of via de trap bij de dijk. Vanaf het strandje kom je in water terecht waar de bodem bedekt is met oesters en losliggende stenen die prachtig begroeid zijn. Hier leven opvallend grote kreeften en mooi gekleurde zeedahlia’s. Vanaf de trap bij de dijk kom je snel in dieper water, van 8 tot 15 meter. Er is hier veel steenstort begroeid met zakpijpen en allerlei sponzen. De zandbodem zit vol kokerwormen. Deze duikplek is vooral geschikt voor gevorderde duikers door de aanwezige stroming. In het hoogseizoen heb je hier voorzieningen als een mobiel toilet en snackwagen.

2. Bergse Diepsluis: ideale duikplek voor beginners

Ben je een beginnende duiker? Dan is de Bergse Diepsluis aan de Oesterdam de beste keuze op Tholen. Er is hier nauwelijks stroming en je kunt hier de hele dag duiken. Er is ook een platform op ongeveer 10 meter diepte, waar je duikoefeningen kunt doen. Het platform is begroeid met schelpen, oesters, anjelieren en zakpijpen. In het vroege voorjaar kom je hier grote scholen steenbolken tegen. Het is ook een populaire plek om de sepia’s en pijlinktvissen te spotten tijdens het duiken. Bij de basaltblokken en grote stenen leven kreeften, krabben en mooie zeedahlia’s.  Vanaf de parkeerplaats moet je met duikuitrusting een trap beklimmen voordat je bij het water komt.

3. Vuilnisbelt: op zoek naar naaktslakken en porceleinkrab

Vuilnisbelt is geen mooie naam voor een duiklocatie die dat wel is. Het verwijst naar een vuilstort die hier lang geleden lag. Nu is het een gevarieerde duiklocatie voor mensen met ervaring. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 250 meter lopen tot aan de trap die het water in gaat. Op de bodem vind je steenformaties en zandvlakten en dat zorgt voor veel variatie in begroeiing en onderwaterleven. In het najaar zie je hier veel verschillende soorten naaktslakken. Het hele jaar door heb je kans om zeldzame soorten als de porceleinkrab en zeedahlia’s te spotten en je ziet gegarandeerd heel veel soorten garnalen. Let wel op de stroming, want die kan hier verraderlijk sterk zijn. Je moet goed kunnen navigeren als je hier gaat duiken.

4. Anna Jacobapolder: duiken tussen de naaktslakken, sepia’s en zeepaardjes

Anna Jacobapolder is een mosselkwekerij en prachtige duiklocatie. Het onderwaterleven is hier rijk en gevarieerd. Er zwemmen harders, zeebaarzen, platvissen en snotolven. De mosselen en touwen zijn overwoekerd met wieren en zeesla in allerlei kleuren. Ook vind je hier de meeste naaktslakken van heel de Oosterschelde: bruine plooislakken, satijnslakken en groene wierslakken. Ze voeden zich met de uitwerpselen van de mosselen. Je duikt hier tussen de gekleurde wieren, sponzen en anemonen. In het voorjaar heb je kans om sepia’s te zien en ook zeepaardjes komen hier voor. Soms zie je bruinvissen zwemmen. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 100 meter lopen tot aan de pier. Kijk wel voor je het water in gaat of de mosselkweker actief is. Als je de boot ziet, kan je beter het water niet in, om gevaarlijke situaties te voorkomen.

5. Gorishoek Wrak van den Boer: uitdagende duik naar een wrak 

Ben je een ervaren duiker en op zoek naar een uitdagende duik? Ga dan naar de Gorishoek en duik naar het wrak van den Boer. Het is alleen bereikbaar bij laagwater en bij voorkeur rond of op doodtij, anders is de stroming te heftig. Er is beperkte gelegenheid om te parkeren in de berm. Vanaf de parkeerplaats is het nog een paar honderd meter lopen naar het water. Het wrak dat hier voor de kust ligt is waarschijnlijk een rijnaak die in de oorlog is gezonken. Het is nu mooi begroeid en je duikt er tussen de kreeften, anjelieren, tubularia, baksteenanemoontjes en grote sponzen. Niet ver van het wrak vind je ook nog zandvelden vol met pauwkokerwormen.

Duiken in Zeeland Tholen

Handige informatie

Duiken in Zeeland

Het Zeeuwse eiland Tholen ligt op de grens met Noord-Brabant en is omringd door de Oosterschelde, je vindt hier meerdere duikplekken.

Bij de meeste duikplekken vind je gratis parkeerplaatsen.

Sommige duikplekken zijn direct bereikbaar vanaf de parkeerplaats, bij een aantal plaatsen moet je nog een paar honderd meter lopen met je duikspullen.

Je kunt ieder seizoen duiken in Zeeland, denk aan de watertemperatuur.

Ga duiken bij de Bergse Diepsluis waar je een gevarieerd onderwaterleven vindt, in het voorjaar komen hier ook sepia’s voor.

Ben je een gevorderde duiker? Maak dan eens een nachtduik op een van de locaties.