De schorren van Sint Annaland

Natuur op Tholen bij Sint-Annaland

In het noorden van Tholen liggen 2 natuurgebieden naast elkaar: de Schorren van Sint-Annaland en de Van Haaftenpolder. Beide natuurgebieden trekken veel vogels aan. Bekijk de vogels hoog vanaf de zeedijk of ‘verstopt’ vanachter de gluurmuur. Of trek laarzen aan en ga met een gids het gebied in.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Ontdek landschappen gevormd door eb en vloed

In het noorden van het eiland Tholen aan de Krabbenkreek vind je de Schorren van Sint-Annaland, een eeuwenoud getijdenlandschap. Grenzend aan dit gebied ligt de Van Haaftenpolder. Dit stukje polderland is ingewonnen van de zee door het afsluiten van de kreek en het aanleggen van een dijk. Beide gebieden trekken heel veel vogels aan. Ontdek de slikken en schorren van dichtbij tijdens een begeleide natte laarzentocht of bekijk het gebied vanaf de zeedijk. Bij de kreek het Stinkgat in de Van Haaftenpolder is een vogelkijkscherm waar je de vogels rustig kunt bekijken zonder ze te storen. Om er te komen volg je een pad dwars door grasland vol met koeien.

Oud-Vossemeer-Van-Haaften-Polder-7

De slikken en schorren van Sint-Annaland

De Schorren van Sint-Annaland is een van de grootste schorrengebieden van de Oosterschelde. Eb en vloed hebben hier grote invloed op het landschap. De hoger gelegen gedeelten, de schorren, zijn begroeid en deze gebieden lopen niet onder water. De lager gelegen gedeelten, de slikken, vormen kreken die vollopen bij vloed. Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen maar er leven hier heel wat dieren, zoals krabben, garnalen, kleine vissen en schelpdieren. Dat trekt weer een heleboel vogels aan, die hier graag hun maaltje bij elkaar scharrelen. Op de schorren groeien planten die tegen zout water kunnen zoals zeeaster (lamsoor) en zeekraal, beiden worden in Zeeland ook als groenten gegeten.

Ga wadlopen met een natte laarzentocht

Tijdens een excursie met gids mag je de slikken en schorren van Sint-Annaland van dichtbij bekijken. Het is een pittige tocht, want je loopt door een nat gebied vol modder en water. Onderweg leer je meer over het leven in dit gebied, dat deels onder water komt te staan bij hoog water. Wie weet zie je krabben, garnalen en vissen in het water. De gaatjes en zandrolletjes in de grond geven aan dat er genoeg leven is op dit stukje land. Het landschap is al eeuwenlang hetzelfde en dat is bijzonder voor Nederland.

Gluren naar vogels in de Van Haaftenpolder

De Van Haaftenpolder ligt naast de slikken en schorren van Sint Annaland. Door het aanleggen van een dijk is dit gebied in het water land geworden. De polder zelf is niet toegankelijk, maar er staat een vogelkijkscherm bij de kreek het Stinkgat. Vanaf de parkeerplaats aan de Hollaereweg loopt hier een pad naartoe. Hier wandel je tussen de koeien die hier grazen. In de polder en bij de kreek zijn veel steltlopers en watervogels te zien, zoals de grutto, tureluur en kluten. In de winter zijn hier grote groepen ganzen en eenden. Ben je uitgekeken bij het vogelkijkscherm? Wandel dan verder naar de zeedijk voor een mooi zicht op de slikken en schorren van Sint-Annaland.

Oud-Vossemeer-Van-Haaften-Polder-2

Handige informatie

Oud-Vossemeer-Van-Haaften-Polder-1

De natuurgebieden Schorren van Sint-Annaland en de Van Haaftenpolder liggen in het noorden van het Zeeuwse eiland Tholen ten oosten van het dorpje Sint-Annaland.

Voor een overzicht van Schorren: parkeer aan het eind van de weg Sluispolderweg, Oud-Vossemeer en wandel naar de dijk.
Voor bezoek aan het vogelkijkscherm: ga naar de parkeerplaats bij de Hollaereweg, Oud-Vossemeer

Honden zijn niet toegestaan.

De Schorren van Sint-Annaland kan je alleen betreden tijdens speciale excursies. Dit natuurgebied is alleen te bekijken vanaf de zeedijk.

In de nazomer bloeit de zeeaster en kleurt het gebied paars. Het hele jaar door zijn er vogels te zien.

Bekijk de slikken en schorren vanaf de zeedijk. Boek ook een natte laarzentocht met gids en ontdek al wadlopend het dierenleven.

Maak een wandeling in de Van Haaftenpolder en bezoek het vogelkijkscherm bij het Stinkgat.