Rode Geus Stier Slikken van de Heen

Verken het ruige natuurgebied de Slikken van de Heen

Bij natuurgebied de Slikken van de Heen vind je nog echt ruige natuur. Je wandelt over hobbelig grasland, kreken en dijken. Speur ondertussen naar herten, wisenten en wilde paarden. Of wie weet zie jij wel een indrukwekkende zeearend.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Struinen door de ruige natuur

Natuurgebied de Slikken van de Heen ligt op Sint Philipsland (Tholen) in Zeeland, op de grens met Noord-Brabant. Het gebied bestaat uit voormalige zandplaten die droog zijn komen te liggen na de aanleg van de Sint Philipsdam. Je wandelt er door een ruig natuurgebied vol modderige en hobbelige paden. Wilde dieren lopen los tussen het hoge gras en de struiken. Het gebied trekt veel vogels aan en wilde runderen en paarden zorgen voor het ophouden van het gebied. Wie weet zie je ze wel tijdens een van je wandelingen.

Rode Geuzen Slikken van de Heen

Wandelen over hobbelig grasland

Door de Slikken van de Heen zijn 2 wandelroutes uitgezet: een rode en een blauwe route, beiden ongeveer 3 kilometer. Beide routes starten vanaf de dijk bij de parkeerplaats aan de Campweg. Je kunt de routes ook met elkaar combineren voor een stevige wandeling. Volg de blauwe route om langs een uitkijktoren te komen. Via de wenteltrappen klim je naar grote hoogte. Vanaf hier kijk je ver over het natuurgebied en zie je goed de kreken door het gebied lopen. Aan de andere kant kijk je uit over het Schelde-Rijnkanaal, dat de grens vormt tussen Zeeland en Noord-Brabant. En wie weet zie je in de verte wel een kudde paarden galopperen. De rode route komt langs een vogelkijkscherm, die langs een grote kreek staat. De routes gaan beiden over hobbelig en vaak nat en modderig grasland. Je wandelt over dijken en in het natste gedeelte liggen planken paden zodat je daar droge voeten houdt. De wandeling is niet geschikt voor wandelwagens.

Wandelroute Slikken van de Heen

Oog in oog met wilde dieren

Het wandelen door dit ruige natuurgebied is op zich al spannend, je moet goed uitkijken waar je je voeten zet. Het wordt nog spannender als je weet dat je allerlei wilde dieren kunt tegenkomen. Wie weet wat er om de volgende bocht staat? In de Slikken van de Heen grazen grote runderen zoals rode geuzen en wisenten en een kudde wilde konikpaarden. Ook reeën, vossen en boommarters leven in dit gebied. Neem je verrekijker mee en kijk goed tussen de bomen en bosjes. Ook leuk om samen met je kinderen te doen.

Konikspaarden Slikken van de Heen Sint Philipsland

Spot de indrukwekkende zeearenden 

Er zijn heel wat vogels te zien in de Slikken van de Heen waaronder ook een aantal bijzondere soorten die je niet iedere dag ziet. Zo vliegt een van de grootste roofvogels van Europa, de zeearend, regelmatig in de lucht. In het voorjaar worden hier wel eens de kraanvogels gezien en in de zomer de zwarte ooievaars. De slechtvalk en de klapekster zie je hier in de winter. Er broeden ook heel veel vogels in dit gebied, zoals het paapje, de roodborsttapuit en de bruine kiekendief. Bij het vogelkijkscherm zie je vooral watervogels, zoals eenden, zwanen en lepelaars.  Neem je verrekijker mee en geniet van dit vogelparadijs.

Vogelkijkhut Slikken van de Heen

Handige informatie

Laarzen

Natuurgebied de Slikken van de Heen ligt in Sint Philipsland in Zeeland, op de grens met Noord-Brabant.

Gratis parkeren in de berm nabij Campweg 5, 4675 PW Sint Philipsland. Sla bij de zeedijk af naar links en parkeer op de hoek van de dijk (de weg loopt hier paralel aan de N257). Bovenaan de dijk staat een informatiebord van het natuurgebied.

Honden zijn niet toegestaan.

Gratis toegankelijk. Onverharde modderige paden, ongeschikt voor wandelwagens.

Het hele jaar komen er veel vogels voor en kan je wilde dieren spotten. In het najaar en de winter kan het erg nat zijn, trek goede waterdichte wandelschoenen aan.

Wandel door het gebied en beklim de uitkijktoren. Wie weet zie je wilde paarden of runderen grazen.

Bekijk de vogels vanachter het vogelkijkscherm. Kijk ook in de lucht om te zien of je de zeearend ziet.