Fietsroute Tholen

Ontdek Tholen met deze complete fietsroute

Wil je Tholen met zijn polders en groene dijken vol knotwilgen ontdekken? Volg dan deze fietsroute van ongeveer 55 kilometer waarbij je het eiland Tholen verkent. Onderweg kom je langs leuke dorpen waar je kunt genieten van een hapje en drankje.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Startpunt de haven van Stavenisse

De fietsroute start in Stavenisse, een klein dorp met een jachthaven aan de Oosterschelde. Met de wind in de haren is het soms flink trappen, maar het geluid en de geur van de zee geven je een heerlijk vakantiegevoel. Je fietst langs de haven en het water naar de inlaag van Stavenisse, een nat natuurgebied dat is ontstaan door de aanleg van een tweede binnendijk. De grond die ze hiervoor gebruikten werd uit de polder gehaald. Hierdoor is het gebied lager komen te liggen en staat het vol met plassen water die veel vogels aantrekken. Na de inlaag blijf je de Oosterschelde volgen. 

Stavenisse haven

De Schorren van Sint-Annaland

Tijdens deze fietstocht passeer je Sint-Annaland, een kleine plaats met een grote jachthaven. Aan de Krabbenkreek vind je natuurgebied de Schorren van Sint-Annaland, een eeuwenoud getijdenlandschap en een van de grootste schorrengebieden van de Oosterschelde. Stap hier even van je fiets om de vele vogels te bekijken die op dit grote getijdengebied afkomen.  

De schorren van Sint Annaland

Vogels kijken bij het Stinkgat en de Van Haaftenpolder

Grenzend aan de Krabbenkreek en de Schorren van Sint-Annaland ligt de Van Haaftenpolder met de kreek het Stinkgat. Dit stukje polderland is gewonnen van de zee door het afsluiten van de kreek en het aanleggen van een dijk. Stap even van je fiets en wandel bij kruispunt Hollaereweg en Zeedijk tussen de koeien naar het vogelkijkscherm aan het Stinkgat. Dit is net voor fietsknooppunt 29. Neem de tijd om hier de vele vogels te bekijken en ervaar de rust en de natuur om je heen. Vervolg de route naar het Schelde-Rijnkanaal. Je fietst hier op de grens met Noord-Brabant.

Van Haaftenpolder bij Sint-Annaland

Ontdek de relatie tussen de Roosevelts en Oud-Vossemeer

De route gaat dwars door de plaats Oud-Vossemeer, bekend door de banden met de Amerikaanse presidentsfamilie Roosevelt. De stamvader van de familie verhuisde van Oud-Vossemeer naar New York. Leer meer over de Roosevelts en de band met Oud-Vossemeer in het Roosevelt Informatiecentrum. Of volg de 3,3 kilometer lange wandelroute met thema Roosevelt in en om Oud-Vossemeer. Op de hoek van de Voorstraat en de Raadhuisstraat vind je een informatiepaneel met de route erop. In het Huys van Roosevelt kun je bijkomen in de brasserie of bij mooi weer op het terras.

Huys van Roosevelt

Wandel door de vestingstad Tholen

Via kleine fietspaden over dijken door de polder kom je uit in de stad Tholen. De grote kerk Onze-Lieve-Vrouwenkerk valt hier direct op. Op de markt vind je het voormalige stadhuis met zijn fraaie oude gevel. Bij de haven vind je de historische scheepswerf van meer dan 100 jaar oud. De oude veste rond de stad is ook nog helemaal intact. Wil je even je benen strekken, parkeer je fiets en wandel dan een rondje over deze groene wallen. Hier vind je ook twee molens: korenmolen de Hoop en molen De Verwachting met de molenwinkel De Vlaswiek. In de molenwinkel verkopen ze ambachtelijk gemalen taart-, pannenkoek- en broodmixen. Leuk om mee naar huis te nemen.

Tholen wallen

Fietsen langs de Oosterschelde

Vanuit Tholen fiets je door de polders naar de kust langs het Bergsche Diep. Je komt langs een klein strandje waar je even kan uitrusten. Neem bij mooi weer een duik in het water. Vervolg je route langs de Oosterschelde en natuurgebied Schakerloopolder. In de winter zit het hier vol met ganzen, in de zomer grazen er koeien. Volgde kustlijn van de Oosterschelde tot aan natuurgebied De Pluimpot. Dit is een afgesloten zeegeul en nu een belangrijk broedgebied voor kustvogels, zoals scholeksters, visdiefjes en kluten. Op de dijken en aan de oever groeien planten die tegen zout water kunnen. Bekijk het gebied vanaf de omliggende dijken.

Oesterdam Tholen

De Oranjes en Sint-Maartensdijk

Volg de kreek De Pluimpot naar het Muijebos en vervolg de route naar Sint-Maartensdijk. Hier vind je op de Markt het voormalige stadhuis met zijn fraaie oude gevel. Op het plein kan je even uitrusten op het terras terwijl je geniet van de oude gebouwen rond de Markt. Sint-Maartensdijk heeft een goede band met de Koninklijke familie. Koning Willem Alexander is heer van Sint-Maartensdijk. Vervolg de route na een korte stop en fiets langs molens de Hoop en de Nijverheid weer terug naar het beginpunt bij Stavenisse.

Handige informatie

Tholen-stad

Tholen is een van de Zeeuwse eilanden, gelegen op de grens met Noord-Brabant.

In Stavenisse, bijvoorbeeld aan de Stoofdijk of bij de Spuihaven.

De fietsroute is over het algemeen vlak en goed geasfalteerd, wel veel polderlandschap. Volg voor deze route knooppunten 14 – 15 – 12- 30 – 31 – 29 – 32 -34 – 39 – 35 – 33 – 36 – 37 – 38 – 40 – 25 - 20 – 10 - 11 – 84 – 83 – 82 -18 – 17 -14

Ieder seizoen toegankelijk.

Wandel langs de veste bij de stad Tholen en bekijk onderweg de molens. Koop een van de ambachtelijke bakmixen in de molenwinkel.

Bekijk zeehonden en bruinvissen in de Oosterschelde tijdens een zeehondensafari. Boten vertrekken vanaf Sint-Annaland.

Of je nu zin hebt in een weekendje weg of een vakantie op Tholen, hier ben je er echt even helemaal uit. Weten waar je kunt overnachten? Bekijk het overzicht en boek je accommodatie op Tholen en Sint Philipsland.