Kano Zeeland

Kanoën in Zeeland

In Zeeland aan water geen gebrek, ideaal om per kano te verkennen. Maak een mooie kanotocht op een van de rustige kreken in het binnenland. Of kies voor een uitdagende tocht op de Oosterschelde, waarbij je op zoek gaat naar bruinvissen en zeehonden.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

Ultiem vakantiegevoel op het water

Of je nu voor het eerst in een kano stapt of wekelijks al tochten maakt, in Zeeland kan iedereen kanoën. Beginners kunnen terecht op de rustige kreken in het binnenland zoals de Ouwerkerkse kreek en op het Veerse Meer. Verschillende partijen bieden kanoverhuur aan of organiseren speciale thematochten. Heb je al ervaring op water met stroming dan bieden de Oosterschelde en de Noordzee je voldoende uitdagingen. Ga al peddelend op zoek naar dolfijnen en bruinvissen op de Oosterschelde of waag je aan wildwaterkanoën in de branding van de Noordzee. Waar je ook voor kiest, een actieve dag op het water in Zeeland geeft je een ultiem vakantiegevoel.

Kanoën op het Veerse Meer en de Pietkreek

Het Veerse Meer is een groot zoutwatermeer zonder al teveel stroming. Bij mooi weer is dit een mooi kanogebied, ook voor beginners. Aan het Veerse Meer heb je verschillende plekken waar je makkelijk met een eigen kano het water in kunt gaan, zoals bij Kanoa, Wolphaartsdijk en De Piet. Heb je geen eigen kano, huur er dan een bij het kanocentrum of boek een kanotour op het Veerse Meer. Onderweg vaar je langs verschillende onbewoonde eilanden, waar de wilde paarden of herten je van dichtbij aankijken. Ook Veere met zijn mooie oude gebouwen en hoge torens is een geliefde plek om langs te varen. Je kunt de rust opzoeken bij de Pietkreek, een smalle zijarm van het Veerse Meer. Hier komen weinig motorboten en heb je vaak het rijk alleen. Als je even stilligt komen er tientallen libellen op je boot zitten.

Rustig varen over de Ouwerkerkse kreek

Er zijn in Zeeland een aantal kreken waar je rustig kunt varen op vlakwater. Zo heb je bij de Ouwerkerkse kreek, dichtbij het Watersnoodmuseum, een paar opstapplekken voor de kano. Vaar op deze kreek vlak langs de kanten om de mooie ijsvogel te spotten die hier veel voorkomt. Rustig varend is de kans een stuk groter om deze mooie vogel te zien. 

Kanoën en picknicken tussen Den Osse en Ellemeet

Ook op Schouwen-Duiveland ligt de vaarroute tussen Den Osse en Ellemeet. Hier maak je een mooie kanotocht maken over rustig water omringd door groene akkerlanden. Aan deze route ligt een drijvende steiger met bank waar je heerlijk kunt picknicken. 

Vogels spotten langs de Otheense Kreek in Zeeuws-Vlaanderen

De Otheense Kreek in Zeeuws Vlaanderen is een mooie brede kreek waar je rustig kunt varen, verderop verandert de kreek in de smallere Bronkreek. Op beide kreken zie je veel vogels en in de zomer vaar je tussen de bloeiende waterlelies. De routes op de kreken zijn geschikt voor beginners én voor gezinnen met kinderen.

Ouwerkerk kano Zeeland

Sportieve uitdaging met zeekajakken en brandingvaren

Ben je al meer bekend met kanoën of op zoek naar een grotere uitdaging? Denk dan aan een kanotocht op zee, waarbij je een goede uithoudingsvermogen nodig hebt. Ook kennis van stroming en getij en je kunnen oriënteren maken deze tocht tot een sportieve uitdaging. Ga mee met een zeekajaktour onder begeleiding van een lokale kanoër met kennis van zaken en geniet onderweg van de mooie ontmoetingen met zeevogels, zeehonden en wie weet bruinvissen. Tochten starten vanaf verschillende plekken, zoals de Schelphoek bij Serooskerke en vanaf Kamperland. Een andere actieve manier om te kanoën op de zee is brandingvaren. Hierbij trotseer je de branding en surf je mee op de golven. Zo kan je wildwaterkanoën in Zeeland.

Door de Middelburgse grachten

Een van de leukste manieren om Middelburg te verkennen is vanaf het water. Vaar door de grachten en zie de historische gebouwen aan je voorbijgaan. Middelburg staat in de top 10 van monumentale steden en heeft een rijke geschiedenis. Leg zeker je kano eens aan om de binnenstad te bezoeken en geniet van een hapje en drankje op een van de vele terrassen. Wil je een langere tocht maken? Vaar dan ook het kanaal op, richting Arnemuiden of Vlissingen. Je vaart hier tussen de zeilschepen en vrachtverkeer, dus alleen veilig als je al kunt kanoën. Als je zelf geen kano hebt kan je deze huren in Middelburg. De kano’s zijn geschikt voor maximaal 3 personen.

Middelburg kano

Handige informatie

Kano Zeeland Veere

Verschillende plekken in Zeeland: Veerse Meer, Otheense kreek, Ouwerkerkse kreek, Middelburgse grachten en de Oosterschelde.

Bij de meeste plekken in Zeeland kan je je auto gratis parkeren, in Middelburg geldt betaald parkeren in de binnenstad.

Kleine honden kunnen mee in de kano, als ze goed luisteren.

Kanoën op de rustigere wateren is geschikt voor iedereen. Zeekajakken en brandingvaren alleen voor sportievelingen en onder de juiste begeleiding.

Van voorjaar tot vroege najaar, in de winter alleen met de juiste kleding in verband met de watertemperatuur.

Vaar een rondje over het Veerse Meer en kies vooral de Pietkreek voor rustig vaarwater of huur een kano en peddel door de grachten van Middelburg.