Verdronken dorpen Schouwen Duiveland

De verdronken dorpen van Schouwen-Duiveland

Langs de kust van Schouwen-Duiveland kom je verschillende plekken tegen die herinneren aan de jarenlange strijd tegen het water. Heel wat dorpen zijn in de zee verdronken tijdens verschillende stormvloeden. Ontdek het roerige verleden en bezoek de plekken die hieraan herinneren.

Carolien
Carolien
allyourz redactie
4 min leestijd

De verdronken zeemeermin

Lang geleden vonden vissers uit Westenschouwen een zeemeermin in hun netten. Ze namen haar mee aan land, ondanks dat de zeemeerman hen smeekte om haar los te laten. Zonder water zou ze immers overlijden. De vissers luisterden niet en lieten hun bijzondere vangst aan iedereen zien. Na een tijdje verzwakte de zeemeermin en uiteindelijk overleed ze. De zeemeerman was zo boos en ontroostbaar dat hij vloek uitsprak over Westenschouwen

'Westenschouwen, ’t zal u rouwen

dat ge heeft geroofd mijn vrouwe,

Westenschouwen zal vergaan

alleen de toren zal blijven staan’

Hierop begon het dezelfde avond vreselijk te stormen en verdween het hele dorp Westenschouwen uiteindelijk in de golven. Ook het naastgelegen dorp Koudekerke werd niet gespaard. Alleen de Plompe Toren bleef staan. Vissers uit Frankrijk beweerden jaren later nog dat zij tijdens de nacht de kerkklokken onder water hoorden luiden. 

Verdronken dorpen van Schouwen-Duiveland

De kust van Schouwen-Duiveland heeft een roerig verleden. Meer dan 15 dorpen zijn verdronken, opgeslokt door de zee tijdens vele stormvloeden. Veel mensen en vee overleefden de overstromingen niet. Langs de kust herinneren informatiepanelen aan de dorpen die hier ooit hebben gestaan. Op de doorzichtige panelen staat de contour afgebeeld van het dorp. Als je achter het bord staat zie je met een beetje verbeelding waar het dorp ooit heeft gestaan. Je vindt onder andere borden bij de Plompe Toren en bij de parkeerplaats bij restaurant de Heerenkeet.  

Zierikzee-53-doorkijkje

Bezoek De Plompe Toren en geniet van het uitzicht

Al van ver zie je hem staan langs de Oosterschelde: de Plompe Toren. Dit is de oude kerktoren van het verdronken dorp Koudekerke. De rest van het dorp is verdronken en het nieuwe dorp is binnendijks herbouwd. Ook de kerk is afgebroken, alleen de kerktoren is blijven bestaan als baken voor de scheepvaart. Beklim deze toren voor een prachtig uitzicht over de Koudekerkse inlagen, een natuurgebied vol kreken en vogels. Aan het begin van de beklimming krijg je het verhaal te horen van de verdronken zeemeermin, met spannende achtergrondgeluiden. Halverwege de beklimming wordt het verhaal van de verdronken dorpen verteld aan de hand van een interactief boek. De Plompe Toren is alleen toegankelijk voor mensen die goed ter been zijn en is leuk om met kinderen te bezoeken.

Plompe toren-Schouwen-Duiveland

Muraltmuren langs de kust

Eind 19e eeuw bedacht ingenieur de heer Muralt een oplossing tegen de vele overstromingen. Hij liet 120 kilometer aan betonnen versterkingen plaatsen bovenop de bestaande dijken. Een goedkope oplossing waarbij de dijken niet verbreed hoefden te worden. Helaas waren de versterkingen niet voldoende om de Watersnoodramp in 1953 te voorkomen. De meeste muraltmuren werden dan ook na 1953 afgebroken. Op Schouwen-Duiveland vind je nog restanten bij de Plompe Toren en bij Scharendijke. De muur bij Scharendijke is het langst en heeft de status van rijksmonument. Wandel bij Scharendijke over de dijk, vanaf het uitzichtpunt ten westen van Scharendijke helemaal tot aan den Ossen en bekijk de inmiddels verweerde muraltmuren. Onderweg heb je een mooi uitzicht op het Grevelingenmeer aan de ene kant en op de daken van de huizen van Scharendijke aan de andere kant.

Locatie uitzichtpunt

Scharendijke

Handige informatie

Scharendijke-19-grevelingenmeer

Schouwen-Duiveland is het meest noordelijke eiland van Zeeland.

Bij de Plompe Toren is een gratis parkeerplaats. In Scharendijke is een gratis parkeerplaats in het dorp en bij ’t Koepeltje.

Locatie Scharendijke dorp: 4322 AA Scharendijke
Locatie t Koepeltje Rampweg 11, 4322 NN Scharendijke
Locatie Plompe Toren: Koudekerkseweg 12, 4328 NP Burgh-Haamstede

De Plompe Toren is gratis te bezoeken.

Alle bezienswaardigheden zijn ieder seizoen te bezoeken.